Darbe girişimi sonrası “Yeniden Asya” açılımı başladı. Bölge ülkeleriyle ilişkiler gelişti. ABD himayesindeki PKK’ya sınır ötesinde darbeler vuruldu.

15temmuz-20210514162503

15 Temmuz 2016 Darbe Girişiminin üzerinden 6 yıl geçti. Geriye baktığımızda o günden bugüne çok önemli mesafeler alındı. En önemlisi de ABD-NATO yapımı Gladyo’nun Türkiye kolu kesilip atıldı. Binlerce Gladyo elemanı Silivri zindanlarında yatıyor. FETÖ devlet içinden temizlenince Türkiye’nin önü açıldı ve Türkiye, içerde ve dışarıda önemli hamleler yapmaya başladı.

ABD’nin bölgedeki sopası PKK eziliyor ve bitene kadar operasyonların süreceği kararlılığı dile getiriliyor. 12 Eylül darbesiyle dayatılan IMF reçeteleri terk edilerek, üretimi merkeze alan ekonomi modeli merkeze oturdu. “Yeniden Asya” açılımıyla Asya ülkeleriyle ilişkiler geliştirilmeye çalışılıyor. Rusya ve İran ile ilişkiler stratejik boyuta taşındı. Bölgesel sorunlar üçlü zirvelerle çözülüyor. Irak ve Suriye’nin kuzeyinde ABD’nin açmak istediği terör koridoru kesildi. Akdeniz’de Mavi Vatan kararlılıkla savunuluyor. Kıbrıs’ta artık federasyona dayalı müzakerelere oturulmayacağı ilan edildi. İki taraflı devlet savunuluyor. 2020 yılında Rusya ve İran ile işbirliği yapılarak 28 yıldır işgal altında olan Azerbaycan’ın can Karabağ’ı kurtarıldı. Bugün Türkiye’de yükselen talep NATO’dan çıkmak.

İşte Türkiye’nin ABD ve NATO’nun yıkıcı hamlelerine karşı milli hamleleri:

 24 Temmuz 2015: TSK tarafından PKK ve DEAŞ'a karşı kapsamlı bir operasyon başlatıldı. Yıllar sonra ilk kez Kandil bombalandı.

Mart 2016: Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğünün, PKK terör örgütüne karşı Diyarbakır Sur, Cizre, Yüksekova ve Nusaybin operasyonları başladı. 6 ay süren operasyonda PKK'ya ağır darbe indirildi. Özerklik girişimi bastırıldı.

5 Mayıs 2016: Başbakan Ahmet Davutoğlu görevden alındı.

26 Mayıs 2016: MGK, Fetullahçı hareketi Terör Örgütü ilân etti.

6 Haziran 2016: Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 2014/37666 sayılı dosya ile FETÖ çatı iddianamesini hazırladı.

15 TEMMUZ SONRASI

9 Ağustos 2016: Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, Petersburg'da buluştu.

24 Ağustos 2016: Fırat Kalkanı Harekâtı başladı. Suriye'nin kuzeyindeki PKK/PYD kantonlarına girildi. ABD'nin koridor plânı yerlebir oldu.

19 Aralık 2016: Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov FETÖ'cü bir polisin silahlı saldırısına uğradı ve olay yerinde hayatını kaybetti. Türk-Rus ilişkilerini bozmayı hedefleyen saldırı amacına ulaşamadı. İki ülke saldırının nereden geldiğini saptayarak ortak tutum aldı.

25 Eylül 2017: Irak'ın kuzeyindeki 'Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde, merkezi Irak yönetiminden ayrılma referandumu yapıldı. Bölge ülkelerinin büyük tepki verdiği referandumda, yüzde 93 ayrılmaya 'evet' oyu çıktı. Türkiye, İran ve Irak bu karara sert tepki göstererek bölgesel yönetimi uyardı.

BARZANİYE GERİ ADIM ATTIRILDI

16 Ekim 2017: Irak ordusu, Barzani işgali altında bulunan Kerkük şehrine girdi ve kontrolü sağladı. Peşmerge güçleri karşılık veremeden geri çekildi. Geride ise ağlayan peşmerge fotoğrafları kaldı... Böylece bölgesel yönetimin planları bozulmuş oldu. Arkasındaki ABD ise bir şey yapamadı.

16 Kasım 2017: Norveç'teki NATO tatbikatında Atatürk ve Erdoğan resimleri atış hedefine konuldu. Türkiye tatbikata katılan Türk askeri heyetini geri çekti. Olay büyük tepki çekti.

22 Kasım 2017: Rusya'nın Soçi şehrinde Rusya-Türkiye ve İran liderleri arasında Suriye zirvesi yapıldı ve mutabakat imzalandı. Üçlü fotoğraf verildi. Suriye'ye çözümün Astana görüşmeleriyle sağlanacağı açıklandı. Hamle, ABD merkezli masayı işlevsizleştirdi.

RUSYA'DAN S-400 ALDIK

20 Ocak 2018: TSK, Suriye'nin Afrin bölgesine Zeytin Dalı Harekâtı'nı başlattı. 28 Ocak günü stratejik Burseya Tepesi'ni aldı. Afrin'e ilerlemeye başladı. ABD kuvvetleri ciddi bir direniş göstermeden geri çekildi. PYD 500'ün üzerinde kayıp verdi.

12 Temmuz 2019: Türkiye'nin Rusya'dan aldığı hava savunma sistemi S-400'ler ülkemize gelmeye başladı. Sistemin yeni ünitelerinin de geleceği açıklandı. Erdoğan, “S-500'leri de alacağız. Ortak üreteceğiz.” dedi.

2 Eylül 2019: Diyarbakır HDP önünde anneler "çocuklarımızı verin" çağrısıyla oturma eylemi başlattı. Eylem yeni katılımlarla büyüdü, PKK’ya büyük darbe vurdu. PKK’ya katlımlar azaldı.

9 Ekim 2019: Türkiye, Suriye'nin doğusuna “Barış Pınarı Harekâtı”nı başlattı. ABD, kara gücü PKK/PYD'yi geri çekmek zorunda kaldı.

LİBYA'DA AKDENİZ KAZANIMI

28 Kasım 2019: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz Mustafa el Serrac ile bir araya geldi. İki ülke arasında 'Deniz Yetki Alanı Sınırlandırma Mutabakat Muhtırası' imzalandı. Bu anlaşmayla Akdeniz'de Yunanistan'ın hamlelerine önemli bir set çekilmiş oldu. Anlaşma 7 Aralık 2019 günü TBMM'de onaylanarak yürürlüğe girdi. Libya'ya asker gönderme tezkeresi de 2 Ocak 2020 günü TBBM'de kabul edildi.

5 Mart 2020: Cumhurbaşkanı Erdoğan Moskova'da Putin ile görüştü. Görüşmede Suriye'deki İdlib krizi konuşuldu. Mutabakata varıldı. İki ülke arasındaki ilişkilerin bozulmasına çalışanların hamleleri boşa çıktı.

11 Haziran 2020: ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nda görevli Metin Topuz'un yargılaması sona erdi. “FETÖ Silahlı terör örgütüne yardım” suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi. ABD karar tepki gösterdi.

17 Haziran 2020: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, PKK’nın yurt içinde 438 militanının kaldığını açıkladı. Bitirilinceye kadar da bu operasyonların kararlılıkla süreceğini belirtti.

KARABAĞ KURTARILDI

8 Kasım 2020: Azeri ordusu 28 yıldır Ermenistan işgali altındaki Şuşa kentini kurtardı. Tarihi zafer büyük sevinç yarattı. 10 Kasım 2020 günü Ermenistan teslim oldu. İşgal altında tuttuğu toprakları boşaltacağını kabul etti. Türkiye Azerbaycan'a destek verdi.

14 Aralık 2020: ABD, Türk savunma sanayisine yaptırım uyguladı. Gerekçe S-400 alımı… ABD’nin bu hamlesi Türkiye’yi durduramadı. Türkiye savunma hamlelerine devam etti.

SAVUNMA SANAYİSİNDE HAMLELER

2021-2022: 15 Temmuz sonrası en önemli gelişmelerden birisi de savunma sanayimizin her gün yeni bir ürünle yaptığı hamleler oldu. 6 Nisan 2022 günü Filipinler’e yerli yapım 2 adet ATAK helikopteri ile Pakistan’a 4 adet MİLGEM yapımı savaş gemisi ihraç ettik. Ayrıca Pakistan’da savaş gemisi üretimi yapıyoruz. Karabağ Savaşından sonra İHA ve SİHA’ların gösterdiği başarılardan sonra dünyanın birçok ülkesi bu iki ürünü almak için sıraya girdi. Savunma sanayi ürünlerimiz dışarıda daha fazla pazar bulmaya başladı. 2021'de bu alandaki ihracatımız 3 milyar 225 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye’nin PKK ve FETÖ’ye karşı operasyonları da sürüyor. Sınır ötesi yapılan MİT-TSK destekli özel operasyonlarda 100’ün üzerinde PKK üst düzey yöneticisi etkisiz hale getirildi. Ayrıca bugüne kadar 332 bin FETÖ’cü gözaltına alındı. Adalet Bakanlığı verilerine göre, şu ana kadar 117 bin 208 kişi hakkında mahkûmiyet kararı verildi, cezaevlerinde ise 19 bin 300 FETÖ/PDY'den tutuklu ve hükümlü var.

ERCAN DOLAPÇI