İstanbul'dan Kuşadası'na gelen haftalık Yunan adaları turu yapan Malta bandıralı Sky Wonder isimli turist gemisi, saat 11:30 sıralarında Kuşadası Limanı'na yanaşmak isterken fırtına nedeniyle 500 metre ilerideki Setur Marina'ya doğru sürüklendi. Gemi daha sonra karaya oturdu. İçinde Amerikalı ve İspanyolların çoğunlukta olduğu bin 200 turist bulunan gemide 500 mürettebat görev yapıyor.
Pazar günü fırtına nedeniyle Bodrum Limanı'ndan çıkış yapamayan Kuşadası seferini iptal eden Sky Wonder isimli gemi, Kuşadası'nı pas geçerek İstanbul'a gitmişti. Saat 12:00 sıralarında Kuşadası Limanı'na yanaşması beklenen gemi, 11:30 sıralarında şiddetli fırtına sırasında Kuşadası Limanı'nın romorkör ve kılavuz kaptanları eşliğinde iskeleye yanaşmak isterken romorkörün halatı pervanesine sarıldı. Bu sırada, fırtına ile sürüklenmeye başlanan gemi Setur Marina önündeki kayalıklara çarparak durabildi.
Kuşadası Liman Başkanı Celal Oral, kaza nedeniyle ilgili kesin sonucun kaza raporunun hazırlanmasının ardından ortaya çıkacağını belirterek, şimdi tüm imkanları seferber ederek gemiyi ve öncelikli olarak da yolcuları kurtarmaya çalıştıklarını söyledi. Gemideki turistlerin sağlığının her şeyden önemli olduğunu belirten Kuşadası Liman Başkanı Celal Oral, "İlk etapta turistler boşaltılacak. Kuşadası Limanı'ndaki romorkörün halatı pervanesine sarıldığı için İzmir'den romorkör talep ettik. Ancak, bu fırtınada
10 saatten önce gelmesi mümkün değil. Geminin içerisinde mürettebat ile birlikte bin 700 kişi var. Şu an batma tehlikesi yok ama tehlike olduğu an gemideki yolcuları tahliye edeceğiz. Tüm hazırlıkları yaptık" dedi.
Bu arada, karaya oturan turist gemisinin acenteliğini yapan İstanbul Merkez Denizcilik Acentesi'nin Kuşadası Müdürü Özer Esenkaya, gemide bin 200 turist bulunduğunu belirterek, karaya oturan geminin kurtarılması için çaba sarfettiklerini söyledi. Esenkaya, İzmir'den römorkör çağırıldığını ve römorkörün fırtına nedeniyle ancak 10 saat içerisinde Kuşadası'na geleceğini bildirdi.
GEMİNİN ÖZELLİKLERİ
1984 yapımı olan Malta bandıralı Sky Wonder isimli turist gemisi 240 metre boyunda 46 bin grosston ağırlığında. 1550 yolcu ve 600 personel kapasiteli gemi, 2006 yılında Pullman Tours tarafından alınarak bakımdan geçirilip Sky Wonder olarak işletilmeye başlanmış. Sami Ofer'in de ortağı olduğu Royal Caribbean Cruises'in sahibi oldugu Pullmantours tarafından işletiliyor. Pullmantours da İspanya'nın en büyük kruvaziyer turları operatörü. Saatte 38 kilometre hız yapma kapasitesine sahip gemide 11 yolcu
güvertesi var. Gemi geçen yıldan beri Kuşadası'na düzenli sefer yapıyor.