Aydın’da yaşayan, doğuştan engelli 9 yaşındaki Yavuz ve ailesinin başına gelenler adeta pişmiş tavuğun başına gelmedi. Doğuştan bedensel engelli olan, 9 yaşındaki Yavuz, 2009-2010 eğitim öğretim yılında Konya’da başladığı eğitimine Aydın’da devam edemedi. Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) yetkililerinin okula gelip kaynaştırma eğitimi almasını istediği Minik Yavuz, “Keşke gidebilecek durumda olsaydım. Beni özürüm değil, yetkililerin kararı felç etti” diyerek Konya’da başladığı eğitime Aydın’da devam etmek istediğini söyledi.

Edinilen bilgiye göre 16 Temmuz 2002 günü 28 haftalık olarak doğan Yavuz Taş, doğduğu günden bu yana kendi başına ayağa kalkamadı. Erken doğuma bağlı olarak CP hastası olan, spastik bedensel engelli Yavuz Taş, 2009 yılında okul çağına geldiğinde öğretmen annesi Seval Altınöz’ün ikamet ettiği Konya’da Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘Evde Eğitim’ uygulaması kapsamında eğitimine 20120214ay518142_03.jpgbaşladı. Tam teşekkülü hastaneden yüzde 92 oranında özürlü raporu olan Yavuz, ilk yıl eğitimini tamamladıktan sonra öğretmen annesinin tayini nedeniyle Manisa’ya taşındı. Burada da raporunu yenileyerek eğitimine devam etmek isteyen Yavuz, 2010-2011 eğitim öğretim yılında ‘Görevlendirilecek öğretmen bulunamadı” gerekçesi ile eğitim alamadı. 2011 yılının ağustos ayında özür grubu atamalarında Aydın’a tayini çıkan öğretmen Anne Seval Altınöz bu defa, Aydın Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik Araştırma Merkezi’ne giderek çocuğunun eğitimine devam etmesi için yeniden müracaat etti. Tam teşekküllü devlet hastanesindeki heyetin verdiği yüzde 92 özürlü raporu ve “sağlık sorunları sebebiyle örgün eğitim kurumlarından doğrudan faydalanamaz” kararı olan bir diğer sağlık kurulu raporu ile çocuğunun evde eğitim hizmetinden faydalanmasını bekleyen öğretmen anne bu defa, RAM’ın kararı ile adeta şoke oldu. Hiçbir ihtiyacını kendi başına gidermeyen hatta emeklemeyi bile başaramayan çocuğu için “Kaynaştırma eğitimi alsın” denilen Yavuz’un okula gitmesinin imkansız olduğunu belirten Anne, Aydın Milli Eğitim Müdürlüğü’ne müracaat ederek durumun yeniden değerlendirilmesini istedi. RAM’ın aldığı ‘kaynaştırma eğitimi’ kararını inceleyen Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim Hizmetleri İl Kurulu, engel tür ve derecesine göre uygun eğitim tedbiri alınması için öğrencinin yeniden değerlendirilmesini istedi. Fakat çıkan ikinci karar da “kaynaştırma eğitimi” kararı oldu. Çok mağdur duruma düştüklerini belirten Anne Seval Altınöz, “Eğitim dönemi sona eriyor, Yavuz halen eğitimine başlayamadı. Çalmadık kapı bırakmadım. Öğretmen bir anne olarak çocuğumun eğitimden mahrum bırakılmasına aklım ermiyor. Başta Başbakanımız olmak üzere Milli Eğitim Bakanımızdan ve tüm yetkililerden yardım istiyorum. Bedensel engelli olan, hiçbir ihtiyacını kendisi karşılayamayan bir çocuk nasıl kaynaştırma eğitimi alabilir. Bu ülkede Konya’da uygulanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği ile Aydın’da uygulanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği farklı mı? Çok çaresizim ne olur yetkililer bu derdimize çare bulsun” diyerek yaşadıklarına isyan etti. 

Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre Yavuz Taş'ın durumuna el koydu

 Aydın Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, yüzde 92 oranında özürlü olmasına rağmen evde eğitim hizmetinden faydalanamayan Yavuz Taş’ın durumuna el koyan Aydın Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, çocuğu evinde ziyaret edip ailesi ile görüşeceğini belirtti.

Konuyla ilgili haberin çıkmasının ardından Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü ile görüşerek konuyla ilgili bilgi aldığını belirten Mili Eğitim Müdürü Pervin Töre, “RAM Müdürü ile bu konu hakkında görüştüm. Mevzuat gereği bir çocuğun evde eğitim alabilmesi için yüzde 90 özürlü olması gerekiyor. Minik Yavuz yüzde 92’i özürlü. Bunun için uzman bir öğretmenimiz Yavuz’u bilirkişi olarak ziyarette bulunmuş. Vermiş olduğu raporda da çocuğun toplumla kaynaşması için ‘Okulda Kaynaştırma Eğitimi’ne tabi tutulması yönünde bir rapor düzenlemiş. Uzman öğretmenlerimiz bu raporları hazırlarken vicdanlarını katarak bu raporları hazırlıyorlar. Aydın’da bu çocuğumuz eğitim alabileceği okullumuz mevcut. Bu okulumuzda özürlü çocuklarımız için her türlü imkan bulunmakta. Ancak önce bir anne sonra da bir eğitimci olarak ben bu çocuğumuzu evinde ziyaret edeceğim. Daha sonra bu konu hakkında gereken neyse yapılacaktır” dedi.
Bilindiği gibi Konya’da evde eğitim alan ve şu anda Aydın’da yaşayan, doğuştan engelli 9 yaşındaki Yavuz Taş’a Aydın’da bu hizmetten faydalanamamıştı. 

20120214ay518142_01.jpg