Festival, Aydın Vali Vekili Celal Ulusoy, Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, Kuşadası Emniyet Müdürü Şenol Zeybek ve kalabalık bir davetli topluluğunun katıldığı törenle başladı. Törende konuşan Vali Vekili Ulusoy, bereketli Kirazlı topraklarının ekolojik tarımla daha da bereketlendiğini belirterek, çalışmaların artarak devam etmesi gerektiğini söyledi.
Kaymakam Esen, Kirazlılı köylülerin çalışmalarının son derece takdir edici olduğunu vurgulayarak, tüm köylerin Kirazlı'yı örnek alması gerektiğini belirtti.
Belediye Başkanı Altungün ise, ekolojik tarımın öneminin giderek arttığını ifade ederek, "Kiraz Festivali bir festival olmanın yanında ekolojik tarımın öneminin de vurgulanması açısından son derece dikkat çekici. Kuşadası Belediyesi olarak ekolojik tarımın gelişmesine her türlü desteği vermeye kararlıyız" diye konuştu.
Kirazlı Köyü Muhtarı Hüseyin Fırat da, Kiraz Festivali'nin 50 yıldır geleneksel olarak sürdüğünü söyledi. Fırat, "Bizler 4 yıldır köyümüzde ekolojik tarım yapıyoruz.. Kirazlı köyü olarak son üç yıldır organik tarım çalışmaları ile adımızı Kuşadası çevresi ve Türkiye'de duyurduk" dedi.
Festival kapsamında Kirazlı'da en iyi kirazı üreten üreticilere kupa verildi. Ziraat 900, Karakiraz, Napolyon ve Aşıkiraz dallarında 50 üreticinin katıldığı en iyi üretici yarışmasında Halil Alpkan Karakiraz türünde, Erkan Gürdal Napolyon türünde, Hüseyin Aktaş Aşıkiraz türünde ve Mehmet Fırat da Ziraat 900 türünde birinci oldu. Kiraz yarışmasının ardından gerçekleştirilen Kiraz Güzeli yarışması ise büyük ilgi gördü. Jüriden 461 puan alan Gözde Durmaz, 7 genç kızın arasından Kiraz Güzeli seçildi. Gün
boyu devam eden festivalde Kuşadası Folklor Derneği ekibi gösteri sunarken, ünlü türkücü Tolga Çandar da konser verdi. Çandar, söylediği birbirinden güzel türkülerle festivale katılanlara unutulmaz bir gün yaşattı.