Asıl hukuki sürecin şimdi başlaması öngörülen davada, Vergi Mahkemeleri'nin ardından Maliye haciz işlemlerini başlatma hakkına sahipken, gün boyu kapatılan hisselerinin de kaybı 700 milyon lira oldu.

Doğan Grubu ile maliye arasındaki uzlaşma görüşmeleri sabah 05.30'a kadar sürdü. 16 saate yakın süren görüşmelerden uzlaşma çıkmadı. Doğan Grubu, bugüne kadar kesilen en büyük tutar olan 3 milyar 755 milyon liralık vergi aslı ve cezası için Merkezi Uzlaşma Komisyonu ile anlaşmaya varmayarak tarihi fırsatı kaçırdı. Merkezi Uzlaşma Komisyonu'nda Doğan Grubu'nun hisse satışından ortaya çıkan kurumlar vergisinin aslı ve cezası ele alındı.

ÜÇ KEZ SAKLANAN CEZA DA MASADA

Ayrıca, üç kez yapılan hisse değişiminde gizlenen üç KDV aslı ve cezası görüşmelerde masaya yatırıldı. Ancak mevzuattan kaynaklandığı için aynı hisseler için kesilen üç KDV aslı ve cezasının aslında kendi döneminde beyannamelerle indirim imkanı bulunuyordu. Fakat Grup indirim konusunu ilgili dönemde kullanmamıştı. Uzlaşma görüşmelerinde söz konusu üç işlemden ikisinde indirim yapılabileceği belirtildi. Bu kapsamda Maliye, devletin mutlak alacağını ortaya koyan kurumlar vergisi ve bir KDV'nin aslı ve cezasında ısrarcı oldu. Ancak, grup, yaptığı muvazaalı işlemlerden dolayı gizlediği Gelir Vergisi'nde de KDV'de olduğu gibi indirim uygulanması istedi. Gelir Vergisi ile KDV'nin karıştırılmaması gerektiğini dile getiren Maliye, gelir vergisine ilişkin işleme uygulanan cezanın indirimine razı olmadı. Böylece söz konusu bu indirimlerde ortaya çıkan tutar Doğan Grubu'nca yeterli görülmedi.

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?

Doğan Yayın Holding'in (DYH) yüzde 25'i (ASLINDA YÜZDE 33'Ü) Alman Axel şirketine 26 Aralık 2006 tarihinde satılmıştı. Bu satış aynı zamanda DYH bünyesindeki 28 adet radyo ve televizyon şirketinin satışıydı. Bu nedenle de RTÜK Kanunu'nun 29'uncu maddesinde yer alan 'Özel radyo televizyon kuruluşunda yabancı sermaye payı en fazla yüzde 25 olabilir' ve 'Bir yabancı birden fazla radyo ve televizyon kuruluşuna ortak olamaz' maddeleri ihlal edilmişti. Alışılmışın çok dışında bir sürede gerçekleştirilen şirketler arası pay devirleri ile DYH hisseleri Alman Axel şirketine satışının RTÜK mevzuatına uygun hale getirilmiş gibi gösterilmişti.

Yatırımcı panikledi

Maliye ile yürütülen 4,8 milyar liralık vergi borcunda anlaşma sağlanamaması Doğan Grubu hisselerini vurdu. Satışlar hızlandı, hisseleri yüzde 10'a yakın değer yitirdi. "Eğer vergi davalarında haksızsak hisselerin 1,43 değil 0,1 TL olması gerekirdi' diyen Doğan Yayın Holding CFO'su Soner Gedik'in teorisi oturmaya başladı. Maliye ile yürütülen 4,8 milyar liralık vergi borcunda anlaşma sağlanamaması Doğan Grubu hisselerini vurdu. Satışlar hızlandı, hisseleri yüzde 10'a yakın değer yitirdi. Sonuç alınamaması üzerine borsa yatırımcısı panikledi. Endeks güne yüzde 1 seviyesinde yükselişle başlarken Doğan Grubu hisseleri yüzde 10'a yakın değer kaybetti. İkinci seans öncesi Alman Axel Springer'in, Doğan Grubu ile hisse alım işlemlerinin dondurulduğuna yönelik açıklaması üzerine İMKB, grubun tüm hisselerini işleme kapattı.

1,5 milyara uzlaşmadı 700 milyon borsada gitti

Görüşmelerde kurumlar vergisi aslı ve cezası ile bir işlem üzerinden yapılan KDV aslı, cezası ve faizi için yaklaşık 1 milyar 150 milyon lira ile 1,5 milyar lira arasında toplam borç çıkarıldı. Bu rakam üzerinde uzlaşma teklif edildi. Ancak, indirimlere razı olmayan Grup, çıkan toplam borcu da kabul etmedi. Ancak borsada tam 3 tane 255 milyon liraya aldığı Hilton arazisi kadar yani 700 milyon yiralık kayıp yaşandı.

Yüzde 11'lik ciddi kayıp

Dün tüm gün kapalı olup 16.25'te yeniden işleme açılan hisselerde satışlar daha da hızlandı. Doğan Yayın Holding'de yüzde 17'ye varan düşüşler yaşanırken, grubun diğer hisselerinde yüzde 3 ila yüzde 11 arasında kayıplar yaşandı.

Kurşun kalemle defter tutulmuştu

İncelemelerde D Yapım, Doğan Prodüksiyon ve Alp Görsel A.Ş'nin 7 Aralık tarihinde 28 adet radyo/Tv şirketinin ortağı olarak Karar Defteri'ne silinmeye müsait şekilde kurşun kalemle yapılan kayıtla şerh edildiği tespit edilmişti. Kayıtların mürekkepli kalemle yapılmayarak, kurşun kalemle yapılması, kayıtların her an duruma göre değişebilir olmasını akla getirmişti. İncelemelerde, grubun bu hisse değişimlerini geçici ilmühaber şeklinde yansıtması, verginin kanunilik ilkesine aykırı bulunmuştu. Geçici ilmühaberlerin henüz çıkarılmamış hisse senetlerini temsil edeceği ve sahibine tüm ortaklık ve alacak haklarını sağlayabileceği, ancak vergi hukuku bakımından hisse senedinin yerini tutmasının mümkün olmadığı belirtilmişti. Yapılan işlemlerin hisse senedi teslimi olmadığı, bu işlemin yalnızca geçici ilmühabere bağlanan iştirak hissesi satışı olarak değerlendirilmesi gerektiği ortaya konmuştu. Bu nedenle KDV Kanunun 17'nci maddesinin 4-r fıkrası uyarınca değerlendirilmişti. Doğan Grubu ise; geçici ilmühaberlerin hisse senedi ile aynı olduğunu belirterek, geçici ilmühaberlerin KDV kanunu 17 madde 4-g uyarında KDV'den istisna olduğunu gerekçe göstermiş ve KDV'sini ödememişti.

Hukuki süreç asıl şimdi başlıyor

Maliye Bakanlığı uzlaşma görüşmelerindeki borç miktarına razı olmayan Doğan Grubu'na nihai teklifini de verdi. Nihai teklif konusunda Maliye, son 2-3 yıldır uzlaşmadan çekilmesi halinde ilgili mükellefe vergi aslı ve cezasına faizinin de eklenmesiyle birlikte olan son rakamı sunuyor. Dolayısıyla da Doğan Grubu'na 3,755 milyar liralık vergi aslı ve cezasına uygulanan faiz ile birlikte 4,8 milyar nihai teklif olarak verildi. Grubun ise söz konusu nihai teklifi değerlendirmesi için 15 günlük süresi bulunuyor. Bu süre içerisinde dava açma hakkı da var. Doğan Grubu hakkında hazırlanan raporla ilgili olarak Maliye, ihtiyati haciz kararı almıştı. Grup ise yürütmenin durdurulması davası ve bazı mahkemeler için reddi hakim davaları açmıştı. Ancak asıl hukuki süreç şimdi başlayacak. Çünkü grup, Maliye'nin nihai teklifine ilişkin vergi davaları dairesine dava açabilecek. Bu davada kesinleşen vergi aslı, cezası ve faizi görüşülecek. Maliye'nin koymuş olduğu grubun hisselerine, mal varlıklarına koymuş olduğu ihtiyati haciz uygulaması vergi mahkemesinin nihai kararına kadar aynen devam edecek. Grubun, söz konusu 27 Aralık 2006 tarihindeki son hisse değişiminde Kurumlar Vergisi Kanunu (KVK) 'hisse değişimi' hükümleri çerçevesinde 604 milyon 553 bin 563 lira karşılığında Alp Görsel A.Ş'ye devrederken, değişimle ilgili de ayrıca fatura kesmediği tespit edilmişti. Ayrıca incelemelerde, Doğan Tv Holding'in değişime konu hisselerinin değerinin kayıtlı değerinin üzerinde olduğu ortaya çıkmıştı. Maliye Bakanlığı, bazı vergiler ile taksitlerin ödeme süresini Kurban Bayramı tatili nedeniyle 1 Aralık Salı akşamına kadar uzattı. Söz konusu taksitlerin tutarının 4 milyar lirayı bulduğu belirlendi./yeni şafak