Suudi Arabistan'ın gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürüldüğünü kabul etmesiyle, dünyadan yükselen tepkilerin tonu sertleşiyor.

Amerikan Associated Press (AP) ajansının haberine göre, ABD Senatosu'nun Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Bob Corker Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın Kaşıkçı cinayetiyle çizgiyi aştığını söyledi. CNN  televizyonuna konuşan Corker'a göre cinayetin arkasında Veliaht Prens var ve bedel ödemesi gerekiyor.

Senatör Corker, CNN'ne konuşmadan önce Twitter üzerinden "Suudilerin son yaptığı açıklamanın tutar bir yanı olmasını beklememeliyiz" dedi, Küresel Magnitsky Yasası'na göre soruşturma yapılmasını istedi.

Cumhuriyetçi Bob Corker ile Başkan Donald Trump aynı partide yer alıyor.

Cumhuriyetçi senatörler Marco Rubio ve Jeff Flake de Corker'dan önce Suudi Arabistan'ı topa tutan açıklamalar yaptı. Rubio ve Flake, Kongre'nin Suudi Arabistan'ı cezalandıracak adımlar için harekete geçmesini istedi. İki senatörün gündeme getirdiği hamleler arasında, Suudi Arabistan'a silah satışı da var.

ABD lideri Trump, Cumhuriyetçi senatörlerden farklı düşünüyor. Suudi Arabistan'ın cinayeti kabul etmesi üzerine açıklamayı inandırıcı bulduğunu söyleyen Trump, imzalanan 110 milyar dolarlık silah anlaşmasının yaptırımlar arasında yer almasını istemiyor.

İran'ı sıkıştırmada bölgedeki rakibi Suudi Arabistan'ın öneminden bahseden Trump, "Suudi Arabistan büyük bir müttefik" dedi.

ABD Ticaret Bakanı: Apaçık yetersiz!

Gün içinde açıklama yapan ABD Ticaret Bakanı Steven Mnuchin de, Suudi Arabistan'a uygulanacak muhtemel yaptırımlara yorum yapmak için erken olduğunu söyledi. Mnuchin cinayetle ilgili Suudi Arabistan'dan ABD'ye verilen bilgileri iyi bir ilk adım olarak tanımladı ancak "Apaçık bir şekilde yetersiz" dedi.

Bu hafta Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a gidecek olan Mnuchin, Suudi mevkidaşı ve ayrıca Enerji Bakanı'yla görüşecek.

ABD Ticaret Bakanı, 'Çöldeki Davos' adıyla sunulan Suudi Arabistan'ın yatırım konferansına katılmayacağını bir kez daha yineledi.

İngiltere: Suudilerin açıklaması güvenilmez

İngiliz Bakan Dominic Raab'a BBC televizyonunda açıklamalara inanıp inanmadığı soruldu. Bakan Raab, "Hayır, bence inandırıcı değil. Biz Türkiye'nin soruşturmasını destekliyoruz" dedi.

Dünyadan yoğun tepki

Almanya, Fransa, Hollanda, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği cinayeti kınayıp Suudi Arabistan'ı eleştiren açıklamalar yaptı.

Suudilerin yanında saf tutan ülkeler

Dünya çapında tepkilerin odağındaki Suudi Arabistan'a destek veren ülkeler ise, beklendiği gibi Orta Doğu'daki müttefikleri oldu. Dün Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Bahreyn, Yemen ve Ürdün, Suudilerin ölümü kabul etmesini överek Riyad'ın yanında saf tuttu. Bugün ise, Kuveyt, Moritanya ve Arap Birliği Suudileri desteklediklerini ilan etti.