Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Reuters'e verdiği röportajda, Washington yönetiminin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'i ABD'de tutmak için "hiçbir bahanesi" bulunmadığını belirterek "Eğer ABD bizim stratejik ortağımız ve NATO müttefikimiz ise, Gülen gibi bir teröristin örgüt yönetmesine izin vermemeli" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, OHAL süresinin de uzatılabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 71'inci Birleşmiş Milletler Zirvesi'ne katılmak için dün New York'a gitti. Burada bir dizi temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı, Reuters'e de önemli açıklamalar yaptı. "FETÖ lideri tutuklanmalı, Türkiye'ye iade edilmeli

Erdoğan yaptığı açıklamalarda, ABD'nin Gülen'i barındırmaması, Gülen'in tüm etkinliklerinin dünya çapında yasaklanması gerektiğini söyledi. Erdoğan, Washington yönetiminin Gülen'i ABD'de tutmak için "hiçbir bahanesi" bulunmadığını belirterek "Eğer ABD bizim stratejik ortağımız ve NATO müttefikimiz ise, Gülen gibi bir teröristin örgüt yönetmesine izin vermemeli" diye konuştu.

OHAL uzatılacak mı?Darbe girişiminin ardından ilan edilen 3 aylık Olağanüstü Hal'in uzatılabileceğini de dile getiren Erdoğan, "Bu üç ay, bir ay ya da daha uzun olabilir. Gülen'in adamları her yere sızdılar. Bu darbecileri belirleyip tutuklamayı sürdüreceğiz. Olağanüstü Hal'in uzatılması bu sürece yardım edecek" dedi.Erdoğan, yaptığı açıklamalarda Avrupa Birliği (AB) konusuna da değinerek, "Türkiye, AB üyeliği süreci konusunda verdiği verdiği sözleri tuttu.

Bu iki yönlü bir yol. Türkiye'nin girişimlerine karşın, AB üstüne düşen görevleri yerine getirmekte başarısız oldu. AB'nin bu süreç konusunda dürüst olmasını istiyoruz" dedi.Suriye konusuna da değinen Erdoğan, Suriye'de Beşar Esed'n yönetimden gitmemesi durumunda, uzun süreli bir barış sağlanamayacağını söyledi. IŞİD ve YPG'nin temel iki tehdit olduğunu da vurgulayan Erdoğan, Türkiye'nin Rakka'ya bir müdahale konusunda tek başına davranmayacağını, ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri ile işbirliği yapacağını belirtti. Beşar Esad'ın, geçiş sürecinde bulunmaması gerektiğini de vurgulayan Erdoğan, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini, uluslararası toplumun Esad'ı içermeyen bir çözüm bulması gerektiğini söyledi. Erdoğan'a başkanlık sistemi de soruldu. Cumhurbaşkanı bu soruyu şöyle yanıtladı: '' Türkiye kendi başkanlık modelini sisteme bağlayabilir, yeni bir süreci başkanlık sistemiyle idare edebilir. bunun karar sürecine faydalı olacağına ve ekonomiyi hareketlendireceğine inanıyorum''