Bir vatandaş tarafından Aydın İl Sağlık Müdürlüğü'ne örnek olarak getirilen tüpler şüpheli bulununca, İzmir İl Sınırları içerinde bulunan Pamucak Sahili güvenlik çemberine alındı. Jandarma ve sağlık ekipleri tarafından bölgede inceleme başlatılırken, tüplerin toplanması için
olay yerine İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'nden uzman ekipler çağırıldı.
Edinilen bilgiye göre, isminin açıklanmasını istemeyen Aydınlı bir vatandaş önceki gün çocukları ile birlikte Kuşadası ile Selçuk arasında bulunan Pamucak Sahili'ne gezmeye gitti. Burada hastanelerde ve tıbbı laboratuvarlarda kullanılan içi sıvı dolu çok miktarda tüp gören vatandaş, durumdan şüphelenerek dikkatlice sahilden altığı birkaç tüpü Aydın İl Sağlık Müdürlüğü'ne getirerek Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi'ne teslim etti.
Tüpleri inceleyen Aydın İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri incelenmesi amacıyla şüpheli bulunan tüpleri, bölgenin bağlı olduğu İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'ne gönderdi. Bunun üzerine Selçuk Jandarması turistik tesislerin de yoğun olduğu bölgede, tüplerin bulunduğu alana güvenlik çemberine aldı. Selçuk İlçe Toplum Sağlığı Merkezi de olay yerine gelerek çalışmalara başladı. Olay yerinde bulunan çok miktarda içi sıvı dolu tüplerle ilgili yetkililer herhangi bir açıklama yapmazken, tüplerin toplanıp incelemesi amacıyla İzmir'den uzman ekip çağırıldığı öğrenildi.