Ayak mantarı başlangıcı belirtileri çoğu zaman enfeksiyonun oluşmasından hemen sonra ortaya çıkmaktadır. Diğer yandan, ayak mantarının şiddeti kişiden kişiye göre de değişiklik gösterebilmektedir.

Enfeksiyon tedavi edilmediği takdirde, ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir. Septisemi, bu komplikasyonlara bir örnek olabilmektedir. Septisemi, vücudun herhangi bir yerinde oluşan enfeksiyonun kana karışarak vücudun diğer bölümlerinde de ortaya çıkmasıdır. Bu nedenle, ayak mantarını her zaman tedavi ettirmek yapılacak en doğru şey olacaktır.

Ayak mantarı nasıl anlaşılır? En sık yaşanan ayak mantarı belirtilerini şöyle sıralamak mümkündür:

Pürüzlü Bir Cilt

Ayak mantarı genellikle ayağın bir bölümündeki sağlıklı ciltte gelişmektedir. Çoğu zaman, bu bölümler parmak arasındaki cilttir. Parmak arasındaki enfekte olmuş cilt, kuru ve kırılgandır. Sonuç olarak da, kaşıntı ve iltihaba eğilimli, pürüzlü bir hale gelmektedir.

İltihaplanma

Ayak mantarına bağışıklık sisteminin verdiği tepki cilt üzerinde iltihaplanma ve şişmeye neden olmaktadır. Bağışıklık sistemi vücudun saldırıya uğradığını fark ettiğinde, iyileşme sürecini hızlandırmak için enfeksiyona saldırmak ve kan damarlarını genişletmek için iltihaplı kimyasalları hemen serbest bırakmaktadır. Kan damarları genişlemeye başladığında ise cilt, kırmızı ve kızarık bir görüntü almaktadır.

Kaşıntı

Enfeksiyon nedeniyle cilt kuru ve iltihaplı bir hal aldığında, diğer yandan, bu bölgede tahriş de meydana gelmektedir. Kaşıntı ise mantar hastalıklarının en yaygın olarak yaşanan belirtisidir. Sürekli olarak cildi kaşıyarak çizmek, cilt dokusuna yarar vermektedir. Tahriş olan cilt enfeksiyonun daha yayılmasına ve derinlere inmesine yol açmaktadır. Cilde iyice nüfuz eden enfeksiyona karşı bağışıklık sistemi savunmasız kalabilmektedir.

Kabarcıklar

Küçük ve acı veren ağrılı kabarcıklar, ayağın enfekte olan cildi üzerinde ortaya çıkabilmektedir. Bunlar normalde ayak parmaklarının arasında ya da ayağın tabanında bulunmaktadır ve son derece rahatsız edicidir. Ne olursa olsun bu kabarcıklara dokunmamalı ve patlatmamalısınız. Cildin daha da zayıf düşmesine yol açmakla birlikte, patojenlerin epidermis yoluyla bağışıklık sistemine girmesine de neden olabilmektedir.

Cilt Rengi Değişiklikleri

Cilt renginin değişmesi, ayak mantarı gibi mantarlı cilt enfeksiyonlarının ortak bir belirtisidir. Genellikle, tırnağı saran cilt sarımtırak bir renk almaktadır. Bu durum bazen tırnağın rengini de etkileyebilmektedir. Kuru ve hasar gören cilt daha solgun gözükmektedir. Cilt, pul pul zayıflamış olan cilt hücrelerini dökmektedir.

Stres

Ayak mantarı ile mücadele ediyorsanız, bu durum muhtemelen stres seviyelerini de artıracaktır. Stresli olmak bağışıklık sistemini zayıflatmakta ve enfeksiyonla mücadele etmesini zorlaştırmaktadır. Bu nedenle, mantar enfeksiyonunu stres yapmak yerine planlı bir tedavi ile bu durumu atlamaya çalışmalısınız.

Ayak Mantarı Nedir?

Tinea pedis ya da atlet ayağı olarak da bilinen ayak mantarı, genellikle ayak parmaklarının arasında gelişen bir mantar enfeksiyonudur. Çoğu zaman, hava almayan ayakkabıları çok sıklıkla giyen ya da ayakları çok terleyen insanlarda görülmektedir.

Ayak mantarı belirtileri arasında genellikle kaşıntı, batma ve yanmaya neden olan kabarcıklı döküntüler bulunmaktadır. Diğer yandan, ayak mantarı oldukça bulaşıcıdır ve kirli zeminler, havlular veya kıyafetler yoluyla kolayca yayılabilmektedir.

Ayak mantarını tedavi etmek için genellikle antifungal ilaçlar kullanılmaktadır, ancak enfeksiyon tekrarlama eğilimi göstermektedir. Bazı durumlarda, tedaviye reçeli ilaçlar da dâhil edilebilmektedir.

Ayak Mantarı Tedavisi

Ayak mantarı nasıl geçer? Ayak mantarını önlemenin en iyi yolu ayakları kuru tutmaya özen göstermektedir. Bununla birlikte, ayak mantarı gelişmesi durumunda, düzenli olarak ayak hijyenine dikkat etmek ve antifungal ilaçlar kullanmak durumu kontrol altına almaya yardımcı olabilmektedir.

Ayak mantarını önleme ve tedavi etme yöntemlerinden bazıları ise şunlardır:

Ayakları antibakteriyel bir sabunla yıkayın.

Duş veya banyo yaptıktan sonra ayaklarınızı iyice kurutun.

Aşırı nemi absorbe etmek için mantar önleyici tozlar ve kremler uygulayın.

Çoraplarınızı sık sık, özellikle egzersiz veya terleme sonrasında değiştirin.

Ortak duşlar veya havuzlar kullanırken veya spor salonuna giderken kauçuk sandaletler giyin.

Ayak Mantarı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Ayak mantarı teşhisi ve tedavisi için dermatoloji (cilt hastalıkları uzmanlığı) bölümüne başvurulmaktadır.