Aydın eski Ziraat Odası Başkanlarından Arif Gürdal “Aydın’ın önünü açacak bu hayati proje mutlaka başarıya ulaştırılmalıdır, yoksa bölgenin ilelebet önü tıkanır”, dedi.

Çilek üreticisi Erdinç Çeliksoy da “Organize seracılığa bölge ekonomisini canlandıracak hayvancılık, deniz ürünleri, zeytin ve zeytinyağı türevleri gibi sektörlerde yenileri eklenmelidir”,diyor.

Sözünü ettiğimiz proje 16 Haziranda Valilik, Aydın Ticaret Odası, Ticaret Borsası ve Ziraat Odası arasında imzalanan protokolle tüzel kişilik kazanan Efeler/ Kadıköy Organize Seracılık Bölgesi…

717 dekarlık bir alan üzerinde kurulacak bölgede Valilik 12 paya sahip olurken AYTO, Borsa ve Ziraat Odası da 1’er paya sahip…

Aydın’ı ekonomik büyümede gerek eski medeniyetlere ait kültürel mirasa sahiplik gerek her türlü ürün yetiştirmeye elverişli iklim yapısı iki sektörü öne çıkarıyor, tarım ve turizm…

Kentlerin 1990’larda başlayan sektörel ölçekteki yarışında Aydın’ın emsallerine kıyasla geride kaldığını söylemek yanlış olmaz.

Ama zararın neresinden dönülse kardır.

O bakımdan tüzel kişilik kazanan Organize Seracılık Bölgesi Aydınlı üretici için ekonomik büyümede bir milat olma özelliği taşıyor.

Halkın gelirini yükseltecek, milli gelirden alacağı payı artıracak olması bir yana sera alanlarının daha da artmasıyla, hayvancılık, deniz ürünleri gibi yenilerinin eklenmesiyle Aydın dünyaya açılacaktır.

Buna bağlı olarak olay turizm gerekçesine kargo taşımacılığının da eklenmesiyle Çıldır Havaalanı’nın tarifeli seferlere açılmasını istemede Aydınlının elini daha da güçlendirecektir.

Bunun yanında yapılması planlanan Denizli İzmir otoyolu Aydın için daha anlamlı ve daha işlevsel hale gelecektir.

O konuda da birinci şart Kadıköy Organize Sera Bölgesinin hayata geçirilmesi ve yenilerine örnek olmasıdır.

Organize Sera Bölgesi kararının alınmasında emeği geçen eski Ziraat Odası Başkanı, milletvekili Rıza Posacı’nın görüşlerini aldık.

Sayın Posacı da Organize Seracılığın Aydın için bir milat olduğunu düşünüyor.

Ancak o bu konuda minder dışında kalmaya çalışan büyükşehre de önemli görevler düştüğü görüşünde…

O nedenle Özlem Çerçioğlu’na meydan okumayla karışık bir çağrıda bulunuyor:

“Organları arasında Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı olması da gösteriyor ki, tarımsal kalkınmada büyükşehre de büyük görevler düşüyor.

Ayrıca AY Jeotermal A.Ş adında bir iştirakçisi de mevcut.

Hazır elinde Sultanhisar’da imtiyaz sahibi olduğu bir jeotermal alan da var.

Demek istediğim, elinde helva yapmak için un da var, şeker de…

Organize seracılıkta bir önderlik de Özlem Çerçioğlu yapsın bir örneğini Sultanhisar’da o kursun biz de hep birlikte kendisini alkışlayalım,” dedi.

Sultanhisarlı çilek üreticisi Erdinç Çeliksoy da Rıza Posacı’nın o çağrısına bir örnekle destek verdi.

“Eğer bu gün İzmir Bayındır kesme çiçekçilikte bir merkez ise bunu rahmetli İzmir BŞB Başkanlığı döneminde Ahmet Priştina’nın öncülük yapmasına borçludur.”

***

Müteşebbis heyet üyesi Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur ve Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu da Aydın’ın kalkınmasında Organize Seracık Bölgelerinin milat olduğu görüşündeler.

OSB hakkındaki detaylı bilgiyi ise Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu verdi.

“Projeye iştirakte birinci önceliğimiz kendi insanımızdır. Yerliden artarsa yabancı işletmeci kabul edilecektir.

İstanbul, İzmir gibi büyük kentlerden alanın bütününe talip olanlar bile var. Ama kimsenin şüphesi olmasın, ilk tercihimiz kendi insanımızdan yana olacaktır.

Hedef İzmir gibi bir metropole komşu olmasının kazandırdığı avantajla Aydın’ı örtü altı tarımda zengin çeşidiyle Antalya’ya alternatif konuma getirmektir.

Parsel büyüklükleri ne kadar dediğimde ise:

“Tahmini 20 ya da 25 dekar veya altında da olabilir, şu anda bu konuda bir karar verilmiş değil.

İstek olursa alanın genişletme yoluna da gidilebilir ya da başka bir yerde yeni bir alan da açılabilir. Bunu ilerleyen süreçteki talepler belirleyecektir,” diyor.

Ne zaman faaliyete geçer soruma karşılık da:

“Alt yapısı, yolları, gerekli binalar yapılacak, parsel ebatları belirlendikten sonra bölünme işlemi yapılacak.

Tam kapasite çalışmada belirleyici biraz da ısıtma sorununun çözümü olacak,” diyor.

Ve ekliyor:

“Seralar jeotermal kanalıyla ısıtılacak. O konuda sondaj yapmak oldukça maliyetli olduğu için yapılan anlaşmaya göre Çiftlik Jeotermal Sahası’nın işletme hakkına sahip GÜRİŞ Enerji Firması tedarikçilik görevi yapacak.

Mehmet Kendirlioğlu nereden bakarsanız bu hazırlık bir buçuk, iki yıl sürer,” diyerek sözlerini bitiriyor.

Sonuç olarak Aydın’ın kalkınmasında başat rol oynayacak iki sektörden biri olan turizmde Kuşadası, Didim merkezli mevsimlik deniz turizmi dışındaki kültürel öğeler bakir birer alan olmaya devam ediyor.

Tarımsal kalkınmada ise Kadıköy Organize Seracılıkla atılan ilk adım bir şeylerin değişeceğine bölge halkını umutlandırmıştır.

Diğer taraftan gerek turizmin dört mevsim yaygınlaşmasında gerekse üreticiye kalkınma desteği sağlamada BŞB’ ye de büyük görevler düştüğü bir gerçek.

Ayrıca BŞB’nin jeotermalin tarımsal alanda kullanımında yapacağı öncülük bir lütuf değil sorumluluğunun bir gereğidir.

Unutulmamalı ki, siyasetçinin en başta gelen görevi insanlara gelecek için umut aşısı yapmaktır.