Değerli büyüğümüz, efemiz Ahmet Gözen bu haftaki yazısında Prof.Dr. Engin Karadağ ve Prof.Dr. Cemil Yücel’in bir araştırmasına yer vermiş ve bundan Özlem Çerçioğlu’na büyük pay çıkarmış.

Araştırmanın konusu ulaşım imkânları, öğrencilerin kendilerini güvende hissetmeleri, eğlence ve spor olanakları, esnafla ilişkiler ve kent halkının öğrenciye karşı tutumlarına göre en iyi “Öğrenci Dostu Kent’leri” belirlemek.

Aydın memnuniyet verici bir derece ile bu sıralamada 3.olmuş.

“Efemiz” Sayın Gözen bunda BŞB’nin büyük payı olduğu görüşünde:

 “Özlem Çerçioğlu’nun öğrencilere ve Adnan Menderes Üniversitesi’ne katkıları asla göz ardı edilemez.

Çocukların ve öğretmenlerin ulaşım sorunları “sarı civcivler” sayesinde çözülmüştür,”diyor.

“Efem”  mehelsizliğime(!) versin bu görüşlerine katılmam mümkün değil.

Aydın bir Eskişehir, bir Konya bir Samsun gibi  “üniversite şehri” değildir, ona en iyi “emekli şehri” tanımı uyar.

Buna biraz da neden BŞB tarafından hedef kitle olarak gençler yerine yaşlıların seçilmesi ve sosyal belediyecilik adı altında harcamaların bu kesime yapılmasıdır.

Öyle olunca Aydın bir üniversite kenti olmaktan hayli uzaktır.

Bir üniversite şehri öğrencilerin boş vakitlerini geçirebilecekleri sosyal alanları, kültürel mekânları, spor alanları, geniş parkları ve sosyal tesisleri olan yerlerdir.

Bu gün Aydın’da bu saydıklarımdan Kemer’de son yapılan ancak girişi öğrenci bütçesine göre pahalı spor kompleksinden başka yapılan ne vardır?

Bu eksikliği düzenlendiği takdirde tam olmasa da karşılayacak BŞB’nin elinde bir “Tekstil Arazisi” var fakat ne var ki, iki yıldır bir çivi bile çakılmadan eski haliyle duruyor.

Sanayi Odası Meclis Başkanı Gökhan Maraş “Aydın’a yatırım için gelenin ilk sorduğu arsadan önce beyaz yakalı personelinin nerede vakit geçireceği yer oluyor.

Soru karşısında Forum Alış Veriş Merkezi dışında bir yer gösterememenin çaresizliğini yaşıyoruz,” diyor.

Bu sorun gençlik için de geçerli.

Bir üniversite öğrencisi için ziyaretine gelen akrabasını, ailesini, arkadaşını gezdirmek, bütçesine göre yemek yedirecek, çay kahve ikram edecek belediye tarafından işletilen, genelde emekli mekânı, Turistik Park dışında ağırlayacağı bir yer var mı?

Buna birinci neden yerel yönetimlerin gençliğe yönelik eğlence mekanları ve kültür alanları yapmayı kendilerine dert edinmemeleridir.

Keşke yapılacak düzenleme ile bu ihtiyaca cevap verecek şekilde Tekstil Arazisi ile Form Alış Veriş Merkezi birleştirilseydi de Aydınlı bu eksikliği çekmeseydi.

İşte o zaman “üniversite dostu kent” adına Özlem Çerçioğlu övgüyü hak edebilirdi.

Sayın Gözen’in dile getirdiği diğer bir konu da BŞB toplu taşıma araçları “sarı civcivlerin” üniversite öğretmen, öğrencilerinin ulaşım sorununu çözdüğüdür.

Söz konusu emekliler olsa haydi neyse onlar ücretsiz olarak bu araçlardan yararlanabiliyorlar diyeceğim ama bunu üniversiteliler için söylemek hem abartı hem de minibüs esnafına haksızlık olur.

Çünkü sarı civcivler gibi minibüsler de BŞB denetiminde olduğu için aralarında ücret farkı ya yoktur ya da oldukça azdır.

Üstelik saat başı Efeler, Söke ve Nazilli gibi merkezlerden karşılıklı olarak Aydın’ın her noktasına tarifeli olarak kalkmakta, BŞB araçlarının yaptığı indirimin aynısını onlar da yapmaktadır.

Mesela Efeler- Karpuzlu arası BŞB toplu taşıma araçları ile minibüs ücretleri aynıdır ve normal yolcu 7,5 TL, öğrenci 6,5 TL’dir. Uygulama hemen hemen diğer ilçelerde de aynıdır.

Diğer yandan Aydın çevre iller Muğla, Denizli ya da İzmir’le karşılaştırıldığında ev kiraları en ucuz illerin başında gelir.

İzmir ya da Muğla’da normal daireler 2 bin,2 bin 500 TL’den başladığı halde aynı özellikteki evler Aydın’da onun yarısıdır.

Sonra Aydın sebzesi, meyvesi bol, kışları yakıt gideri bir Erzurum bir Kayseri ya da Konya ile karşılaştırıldığında neredeyse yarısı, geçim şartları daha kolay olan bir yerdir.

Denize kıyısı olan Kuşadası, Didim’e olduğu kadar metropol kent İzmir’e de yakındır.

Aydın’ın bir diğer özelliği de halkının hoş görülü olması gençleri serbest hareketleri nedeniyle düzen bozucu ve külfet olarak görmemesidir.

Bu özelliği Anadolu’nun birçok kentinde bu gün dahi bulmak zordur.

Aydın’ın “Üniversite Dostu Kent” olmasında en büyük pay Sayın Gözen’in de sitayişle belirttiği üzere emniyet güçlerine aittir.

Toplum destekli polise bağlı huzur timleri göz açtırmadığı için neredeyse kapkaç olayları sıfır noktasına gelmiştir.

Ayrıca proaktif önlemler ve sürekli devriye ve takip sonucu hırsızlık vakaları yok denecek seviyeye düşmüştür.

Emniyet tedbirleri sayesinde gecenin bir yarısında bir bayan rahatça gezebilmekte bir ihtiyacını temin için dışarı çıkabilmektedir.

Bütün bu özellikleri “öğrenci dostu kent” olarak tercihte Aydın’ı bir üniversiteli için emsalleri içinde öne çıkarmaktadır.

Yalnız bunda BŞB Başkanı Özlem Çerçioğlu’nu hissedar yapacak kadar ekstra bir pay yoktur.

Daha ilerisi Necip Fazıl’ın ifadesiyle lüpçülüktür vesselam…

 

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA