14.12.2019 günü CHP Efeler İlçe Teşkilatı’nın Genel Kurul Toplantısı vardı. Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay divanda görev aldı.

Toplantıya Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun konuşması damgasını vurdu.

Neler mi söyledi?

Özlem Çerçioğlu konuşmasında önce “…Jeotermal temiz enerji mi?” diye sordu. Sonra da bu sorunun yanıtını “Evet” diyerek verdi.

Literatürde jeotermal enerjinin temiz enerji olarak tanımlanması reenjeksiyon yapılması şartının gerçekleşmesine bağlıdır. Aydında JES’lerden kaynaklanan kirlilik nedeniyle, başka bir anlatımla Aydındaki jeotermal gerçeği nedeniyle artık jeotermal enerji kirli bir enerjidir. Bunu herkesin bilmesi ve doğru ifade etmesi gerekir.

Başka ne dedi?

Özlem Çerçioğlu konuşmasında “…Çıkın sabah beş buçuk altı gibi. İncirliova, Germencik, Mimar Sinan Mahallesine gidin. Çürük yumurta kokusundan nefes alınmıyor. Neymiş zararlı değilmiş. Evet Avrupa’da tam teknolojiyi uyguladıkları için zararlı değil ama sen burada daha bacasından çıkan gazın içeriğini bize açıklayamadın. Ben açıklıyorum normal değerlerin kat kat üstünde…” dedi.

26.09.2016 tarihli “Sayın Özlem Çerçioğlu 'Çevre ölçüm değerlerini neden açıklamıyorsunuz?” başlıklı yazıyla[1], 07.03.2016 tarihinde Aydın Büyükşehir Belediyesinde Özlem Çerçioğlu ve Daire başkanları ile gerçekleştirilen toplantıda “Yapılan ölçüm sonuçları maalesef Aydının ülkemizde hava kirliliğinin hem kış hem de yaz döneminde en yoğun yaşandığı illerden biri olduğunu göstermektedir. Ancak bu ölçümler sadece il merkezinde yapılmaktadır. İlçelerimizde oluşan kirlilik izlenememektedir. Büyükşehir Belediyesi tarafından 2016 yılında hava kirliliğinin tüm yönleriyle izlenecektir. Hava kirliliği, sağlık, trafik, planlama ve birçok hizmete yön vereceğinden Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulacak seyyar ölçüm merkezleri ile bahar döneminden itibaren hava kirliliği izlemeye yönelik ölçümlere başlanacaktır. Ölçümlerin sadece kış döneminde değil, kalorifer ve sobaların yanma dönemleri dışında ve tüm şehir genelinde yapılarak, bu sayede ilimizde yaz-kış hava kirliliğine sebep olan etmenlerin belirlenerek, bunlara karşı önlemlerin alınması da sağlanacaktır.” şeklinde açıklama yapılmıştı.

Bu açıklamalardan sonra yazıyla “… Aydın’da birçok yere sabit hava ölçüm istasyonları oluşturuldu. Bu ölçüm yerlerinde sürekli olarak hava kirliliği ile ilgili olarak ölçüm yapılıyor. Bu ölçüm istasyonları nerelerde bulunmaktadır? Ve elde edilen ölçüm verileri nelerdir?...Bu sonuçlar Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne geldi mi? Bu incelemelerin sonuçları nelerdir? Bu sonuçlar Aydın Büyükşehir Belediyesi elinde ise, neden çevre ölçüm değerleri halka açıklanmıyor?” diye sormuştum. Fakat Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Özlem Çerçioğlu bugüne kadar herhangi bir yanıt vermemişti.

Ama 14.12.2019 günü yaptığı konuşmada bunu ilk kez açıkladı. Ve “…Ben açıklıyorum normal değerlerin kat kat üstünde…” dedi.

İşte tam bu anda suç işlediğini itiraf etti.

Nasıl mı?

Türk Ceza Kanunu’nun 181/1.maddesi “İlgili kanunlarla belirlenen teknik usullere aykırı olarak ve çevreye zarar verecek şekilde, atık veya artıkları toprağa, suya veya havaya kasten veren kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” hükmünü içermektedir.

Yani çevreyi, bir şehrin havasını, suyunu ve toprağını kirletmek TCK’nın 181.maddesi uyarınca suç olarak kabul edilmiştir.

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu jeotermal elektrik santrallerinden doğaya salınan atıklar nedeniyle bir çevre kirliliği oluştuğunu tespit etmişse (bunu tespit edildiğini kendisi söylüyor), bir kamu görevlisi olarak birinci sorumluluğu, tespit edilen suçla ilgili Cumhuriyet Savcılıklarına ve ilgili birimlere suç duyurusunda bulunmaktır. Eğer suç duyurusunda bulunmazsa bu kamu görevlisinin görevini ihmal suçunu oluşturur.

Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 7/i maddesinin “Sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak çevrenin, tarım alanlarının ve su havzalarının korunmasını sağlamak; ağaçlandırma yapmak; gayrisıhhî işyerlerini, eğlence yerlerini, halk sağlığına ve çevreye etkisi olan diğer işyerlerini kentin belirli yerlerinde toplamak; inşaat malzemeleri, hurda depolama alanları ve satış yerlerini, hafriyat toprağı, moloz, kum ve çakıl depolama alanlarını, odun ve kömür satış ve depolama sahalarını belirlemek, bunların taşınmasında çevre kirliliğine meydan vermeyecek tedbirler almak; büyükşehir katı atık yönetim plânını yapmak, yaptırmak; katı atıkların kaynakta toplanması ve aktarma istasyonuna kadar taşınması hariç katı atıkların ve hafriyatın yeniden değerlendirilmesi, depolanması ve bertaraf edilmesine ilişkin hizmetleri yerine getirmek, bu amaçla tesisler kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmek; sanayi ve tıbbî atıklara ilişkin hizmetleri yürütmek, bunun için gerekli tesisleri kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmek; deniz araçlarının atıklarını toplamak, toplatmak, arıtmak ve bununla ilgili gerekli düzenlemeleri yapmak.” hükmü uyarınca çevreyi korumak Özlem Çerçioğlu’nun görevidir.

O zaman Özlem Çerçioğlu’na soruyorum;

Jeotermal elektrik santrallerinin çevreye atık saldığı ne zamandan beri tespit ediliyor?

26.09.2016 tarihli “Sayın Özlem Çerçioğlu 'Çevre ölçüm değerlerini neden açıklamıyorsunuz?” başlıklı yazıyla bunu sormamıza rağmen niçin bugüne kadar kamuoyuna bu gerçeği açıklamadınız?

Jeotermal elektrik santrallerinden çevreye atık salındığı tespit edildiği halde neden suç duyurusunda bulunulmadı?

TCK’nın 181.maddesi uyarınca çevreyi kirletmenin suç olduğunu bilmiyor musunuz?

Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 7/i maddesinde tanımlanan çevreyi koruma görevini gerçekleştirdiğinize inanıyor musunuz?

14.12.2019 günü Özlem Çerçioğlu başka ne dedi?

Özlem Çerçioğlu konuşmasında “… Bu memleket bizim, bu topraklar bizim. Bizim asli görevimiz gelecek nesillere daha sağlık daha temiz çevre bırakmak” dedi.

Bu son cümleyi söylerken, divanda oturan Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay’a Efeler ilçesinde İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı olmayan üç santral için herhangi bir yasal işlem yapıp yapmayacağını da sorsaydı.

Bu son cümleyi söylerken, Germencik ilçesinde İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı ve Yapı Kullanma İzin Belgesi olmayan santraller için Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş’e herhangi bir yasal işlem yapıp yapmadığını sorsaydı.

Kardeşimmm…” diye başlayıp, “… Bu memleket bizim, bu topraklar bizim. Bizim asli görevimiz gelecek nesillere daha sağlık daha temiz çevre bırakmak” demek çok güzel.

Sayın Özlem Çerçioğlu, bunları söylerken, Aydın Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde CHP’li Belediye Başkanları’nın ruhsatsız jeotermal elektrik santralleri hakkında neden yasal işlem yapmadığını da açıklamanız gerekli.