Devlet, hiçbir sosyal güvencesi, kimsesi olmayan ve aylık geliri düşük olanlara, 65 yaş aylığı adı altında maaş bağlıyor. Maaşlar Mart, Haziran, Eylül ve Aralık olmak üzere üçer aylık dönemler halinde ödeniyor. Mevcut maaşın aylık tutarı 266, 3 aylık tutarı 798 lira.



HAZİRAN'DA CEPTE



Meclis'e gönderilen yasa tasarısıyla muhtaç yaşlıların daha fazla maaş almaları sağlanacak. Buna göre; 266 lira olan aylık ödeme 500 liraya çıkacak. Bir başka deyişle 798 lira olan üç aylık ödemeler tasarının yasalaşmasıyla yüzde 88 artarak 1500 liraya çıkacak. Zamlı 65 yaş aylıkları en geç Haziran ayı içerisinde ödenecek.



ÜÇ ŞARTI VAR



65 yaş aylığı alabilmek için 3 şart bulunuyor. İlk şart, 65 yaşını doldurmuş olmak. İkinci şart ise hiçbir sosyal güvencenin bulunmaması. Yani emekli olan, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) dul veya yetim aylığı alan, bir işte çalışanlar 65 yaş aylığı alamıyor. Bunun yanında, nafaka alan kişiler de 65 yaş aylığından yararlanamıyor.



GELİR SINIRI 484 LİRA



65 yaş aylığı alabilmek için üçüncü şart ise gelir. Gelir hesabında daha önceden hane içindeki herkesin gelirini bakılıyordu. Artık 65 yaş aylığı bağlanacak kişinin, sadece kendisi ile eşinin geliri dikkate alınıyor. Bu yıl itibarıyla kişi başına düşen aylık gelir 484 liranın altında olanlara aylık bağlanabiliyor.