CHP’nin son yapılan kongresinde Cumhurbaşkanı adaylığında partisini temsil etmiş, partisinin oyunu yaklaşık yüzde altı oranında artırmış olan Muharrem İnce kendisine kongrede sıradan üye muamelesi yapılarak salonda tuvaletin önüne denk gelen son sırada yer ayrılmasına bir hayli içerledi ve CHP Genel Merkez yönetimine isyan bayrağı açtı.

Kendine yakın ikinci ağızlara bakılırsa şahsının yok sayılmasına bir hayli gücenmiş görünen Muharrem İnce parti kurma niyetinde...

Bir gerçek var ki, ister muhalefete ister iktidara mensup olsun siyasetçiler bu tür olaylara en fazla alınganlık gösteren insanlardır.

Ancak bunu bu güne kadar parti kurmaya kadar götürene pek rastlanılmamıştı.

O nedenle Muharrem İnce gibi bir usta siyasetçinin başlattığı bu hareketin tikel bir başkaldırıdan ziyade arka planında ya 2023’de Cumhurbaşkanlığına adaylık gibi geleceğine yönelik bir hamlenin ya da izlenen siyasetin yanlışlığına dikkat çekme olabilir.

Kılıçdaroğlu’nun son dönemlerde izlediği, CHP’yi herkesimden seçmenin oy verebileceği bir kitle partisine dönüştürerek iktidara taşıma uğruna kurucu ilkelerden saptığına dair itirazlar buna örnek gösterilebilir.

Bu açıdan bakıldığında CHP bu gün ya kendisi kalarak alabileceği oyla ‘az olsun ama bizim olsun’ mantığıyla ideolojik misyonunu devam ettirmek ya da dönüşerek ittifakların da yardımıyla Cumhurbaşkanlığını kazanmak ve ardından da güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüşü sağlamak gibi bir ikilemi yaşıyor.

Bütün bu olayları ve Muharrem İnce’nin başlattığı harekete destek verir misiniz sorusunun yanıtlarını CHP’liler ve CHP’li iken partiden atılan ya da istifa etmek zorunda kalan eski partililerle konuştuk.

Görüşüne başvurduklarımız eski Nazilli ilçe başkanı Ali Deveci

Eski Söke İlçe Başkanı Hüseyin Gündüz

Didim CHP eski yöneticisi Cahit Kaya…

Nazilli eski İlçe Başkanlarından 2019 yerel seçimler öncesi Nazilli’nin İYİ Parti’ye verilmesini eleştirdiği için disipline verilen ve o nedenle CHP’den istifa eden Cavit Yenipazarlı

Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek partiden ihraç edilen, CHP’nin arşivi olarak da bilinen Ayhan Başdemir,

Bir de adının yazılmasını istemeyen bir CHP’li…

Konuştuklarımızın müşterek görüşü:

BİR: Muharrem İnce’nin kuracağı partinin kritik viraj 2023 seçimlerinde CHP’ye zarar vereceği kesin.

İKİ: Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce’yi genel merkeze davetle bu soruna çözüm üretmek zorunda…

ÜÇ: Genel merkez izlediği politikalarda elbette kusursuz değildir. Mesela 60 üyeden oluşan Parti Meclisine 3 üye de muhalif kanattan seçilseydi, ne değişirdi?

DÖRT: Genel Merkezin ittifak partilerine ya da olası ittifak yapılacak olanlara gösterdiği demokratik tavır ve hoş görüyü kendi partililerinden esirgememeli.

BEŞ: Muharrem İnce parti kuracaksa gerekçelerini kamuoyu önüne çıkıp açıkça anlatmalıdır.

ALTI: Muharrem İnce’ye karşı sosyal medya üzerinden başlatılan “hain” söylemi son derece yanlıştır.

Ayrıca:

Ali Deveci 2018’de Muharrem İnce’nin başını çektiği olağanüstü kongre için Aydın’da imza veren dört delegeden biri olduğunu dile getirdi. Ancak bugünün koşullarının o günün koşullarından farklı olduğunu da sözlerine ekledi.

Cavit Yenipazarlı ise istifaya zorlayanlar şahsını şeklen CHP’den ayırdıklarını ancak gönül bakımından partisinden koparamayacaklarını söylüyor.

İfadelerinden bu ikilinin totalde CHP’ye zarar verecek bir organizasyonun içinde yer almayacaklarını çıkarmak mümkün.  

Eski Söke İlçe Başkanlarından Hüseyin Gündüz de CHP’nin genel iktidar hedefine şahıs iktidarını önceleyerek ulaşamayacağı görüşünde…

Hüseyin Gündüz’e göre İnce’nin Cumhurbaşkanlığında aldığı yaklaşık yüzde 31 oy biraz egosunu şişirdi, bu çıkış bunun bir göstergesidir.

Oysa her seçimde alınan oy günün şartlarına göredir, diğer seçime kalıcı etkisi yoktur, yeni seçimde kâğıtlar yeniden karılır.

Didim’den eski bir yönetici Cahit Kaya ise Muharrem İnce’nin parti kurmayacağı görüşünde.

Ona göre İnce Cumhurbaşkanı adayı olduğunda kişisel açıdan partiye katkı sağladı fakat seçim gecesi süreci iyi yönetemedi ve sınıfta kaldı.

Cahit Kaya’nın bir diğer değerlendirmesine göre günümüz siyaset gerçeği tavizleri gerektiren koalisyonlardır. O nedenle herkes buna alışmalıdır.

CHP disiplin kurulunca partiden atılan Ayhan Başdemir ise soruya, soruyla yanıt verdi.

“Kırk yıllık partimden koparanlara karşı mücadelemi sürdürmem için parti kurduğu takdirde Muharrem İnce’yi desteklemekten başka bana seçenek mi, bıraktılar?”

Adının yazılmasını istemeyen bir diğer CHP’liye göre ise Muharrem İnce’nin amacı parti kurmak değil 2023 Cumhurbaşkanlığı adaylığını garanti etmek.

Bu sonuca kurduğu “amacım yüzde 31 oyu yüzde 52’ye çıkarmak için hareket başlatmak”  cümlesinden de varmak mümkündür.(09 Ağustos)

Ayrıca kurultay öncesi Muharrem İnce ekibi Ankara, Antalya, Eskişehir ve İzmir’li CHP’li seçmen üzerinde bir anket yaptırdı.

Gazeteci İsmail Saymaz’ın da TV’deki bir açık oturumda söylediği gibi deneklerden yüzde 54,5’ü İnce’yi CHP genel başkanı olarak görmek isterken kuracağı partiye destekte bu oran yüzde 8’e düşüyor.

Sonuç olarak Aydın’da CHP’nin genel gidişatından memnun olmayanlar, partideki tekelleşmeden şikâyet edenler, CHP’nin Atatürkçülükten sağa evirildiği iddiasını bir tepki olarak dile getirenler yok değil.

Buna rağmen mağdur CHP'liler dışında bu günkü koşullarda, Muharrem İnce’nin kuracağı partiye desteğin Aydın’da karşılığı yok.