DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi: "Sol, Kürt sorununun bedelini ödüyor

SOL, Kürt sorununun çözümüne uzak kaldı. Bunun bedelini ödedi her zaman. Ve hala da ödüyor. Bütün ödediği bedellerden daha büyüğü ile karşı karşıya gelme durumunda şimdi. Solun Kürt sorununa yönelik çözümlerde mutlaka katkı sağlaması gerekiyor. Türk solu bunu hak etmiyor. Bunu daha önce bir çok kez ifade ettik. Solun kenara çekilmemesi gerektiğini her platform-da belirttik. Sol halkın yanında eşitlikçi olmalı. Dolayısıyla Kürt sorununda en simgesel taraf sol olmalı. Şimdi madem böyle bir çağrı var duyarlı olunmalı. Bu nedenle ana muhalefet dahil tüm sol hareketin, açık bir tavır sergilemesi gerekiyor. Türkiye"nin bölüneceği ile ilgili düşünceler de son derece yanlış. Asıl böyle oldukça Türkiye bölünüyor. Her gün kan aktıkça bölünmeye daha fazla yaklaşıyoruz. Kürt sorununun bedelini ödüyoruz. Bu bizi bölüyor. Bu nedenle solun Kürt sorununda çözümden yana olması gerekiyor.

GÜ Öğretim Üyesi Prof. Ahmet İnsel: Bu birinci sorunumuz

Sol ve sağı ayrıştıran evrensel ilkeler var. Bunların başında da eşitlik gelir. Türkiye"de eşitliği kim savunuyorsa aynı zamanda solun da değerlerini savunuyor. Bugünlerde çok konuştuğumuz ve demokratik açılımlarla gündemde olan Kürt sorunu da eşitlik konusunda birincil sorunumuz. Bugün solun bir bölümü aslında milliyetçi olduğu için, bu konuda muhafazakar tavır sergilemektedir. Meydan pragmatik bir davranış sergileyen sağa bırakılıyor. Ak Parti"nin bu açılımları ilke bazında yapıp yapmayacağını göreceğiz. Ancak bu noktada sol hareketin Ak Parti"yi engellemesi yerine destek verip, daha kalıcı ve tutarlı bir öneri paketi hazırlaması gerekiyor. Yani sol kavranmının gereklerini yerine getirmesi gerekiyor.

CHP İstanbul Eski Milletvekili Bülent Tanla: CHP, Türkiye"nin önünü açmalı

Bu partilerüstü bir olay. Kürt sorunu Türkiye"nin temel sorunlarından biri. İktidarın, Türkiye"nin ayağındaki prangası olan bu büyük sorunu, içi boş tartışmalarla yanlış ve tehlikeli bir şekilde yönettiği görülüyor. CHP, konuya sahip çıkarak cesaretle ve süratle ezberleri bozan bir proje ortaya atmalıdır. Türkiye"nin önünü açmalıdır. Getireceği proje dünyaya örnek olmalıdır. CHP bu riski alıp gerçekçi bir proje oluşturursa, Nobel Barış Ödülü"nü bile alabilir. O nedenle CHP"nin, girişimlere karşı çıkmak yerine, çözümü sahiplenmesi gerekiyor. Çözümün mutlaka içinde yer alarak, dış etkenlerin asgariye indirilmesi sağlamalı. Sorun çeşitli isimlerle tartışılarak iç siyaset malzemesi yapılmamalı. Ayrıca dış siyasi güçlerin de malzemesi haline gelmemesi için gereken özen ve dikkat gösterilmeli. Türkiye, sorunlarını kendi çıkarları doğrultusunda, çağdaş hukuk demokratik ve ekonomik ilkeler çerçevesinde, kendi içinde çözebileceği bir birikimdedir. Güneydoğu ve Doğu Anadolu"da yaşanan yurttaşlar adam yerine konmak istiyorlar. Hiçkimse veya hiçbir grubun zorla veya dayatarak, diğer bir taraftan taviz almış tavrı içinde olmaması gerekiyor. Sorunun çözümünden herkes kazançlı çıkacak ve Türkiye ayağındaki prangadan kurtulacak.

Yazar Abdülmelik Fırat: Açılım bizi birleştirir

Türkİye"de sol her zaman kendini Kemalizm"den arındırmak için uğraş verdi. Ancak bu konuda bir türlü başarılı olamadı. Bunu başaramadığı gibi bir de Türkiye"nin temeline muhalif bir jargon benimsedi. O noktadan sonra da halkla arasına bir soğukluk girdi. Bu süreçte hep orduya güvendi. Ordudan yana oldu. Bir gün ordunun sosyalizmi getireceğini umdu. Halktan çok ordudan medet umdu. Ana muhalefet partisi CHP sol bir parti gibi görülüyor ancak bu parti Kemalist bir parti. Sol değil. CHP, devletin koruyucusu olduğunu düşünüyor. Bu nedenle halktan bu kadar kopuk. Ancak çözümün içinde yer almalı. Demokratik açılım Türkiye"yi bölmeyecektir. Aksine birleştirici bir yanı vardır.

Vatan