Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gülhanım Hacıyakupoğlu, işportada satılan güneş gözlüklerinin göz sağlığını tehdit ettiğine dikkat çekti.

Güneşin zararlı ışınlarını polarize camlı gözlüklerin süzdüğünü ve ışığı gözün kornea tabakasına ulaşmadan yumuşattığını vurgulayan Prof. Dr. Gülhanım Hacıyakupoğlu, "Yeterli ultraviyole koruması olmayan güneş gözlükleri, kişiye faydadan çok zarar getirir. Güneş gözlüğü kesinlikle işportadan alınmamalı. Bu gözlüklerin özellikle çocuklara takılması büyük risktir. Güneşe karşı uygun gözlük kullanmayan kişinin retinasına ulaşan zararlı ışınların miktarı da artar" dedi.

GÖZLÜK SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

30- 40 liraya alınan kalitesiz gözlüklerin kullanıcının cebine uygun gelebileceğini, fakat gözlere küçümsenmeyecek derecede zarar verdiğini kaydeden Hacıyakupoğlu şunları söyledi:

"Özellikle Mersin, Adana, Gaziantep, Hatay ve Osmaniye gibi güneşi yoğun hisseden bir bölgede yaşıyorsanız, mutlaka orijinal gözlük kullanmalısınız. İşporta gözlükler, gözü korumak yerine güneş ışınının zararını ikiye katlayıp göze ulaştırıyor. Siz farkında olmadan gözleriniz yakıcı güneşin etkisinde kalıp kuruyor ve ileride doğabilecek göz problemlerini tetikliyor. Güneş gözlüğü seçerken görünümden ziyade gözlüğün fonksiyonunu ön planda tutulmalı. Çerçevenin yeterli genişlikte olmasına, göze mümkün olduğunca yakın durmasına dikkat edilmeli. Bunun yanı sıra göz etrafını örten, yan ve üst siperliği olan çerçeveler tercih edilmeli. Güneş gözlüğünün camlarının homojen renkte olmasına ve lokal renk değişikliği olmamasına özen gösterilmeli. Çok koyu renkli camlar gözdeki kontrastı bozar ve görme keskinliğini azaltır."