TÜRK-İŞ, çalışma koşullarına dikkati çekmek ve iş kazaları sonucunda hayatını kaybeden işçileri anmak amacıyla yarın Türkiye'deki tüm işyerlerinde 1 dakikalık saygı duruşu yapılması kararı aldı.

TÜRK-İŞ basın bürosundan yapılan yazılı açıklamada, günümüzde özelleştirme, taşeronlaştırma, sendikasızlaştırma ve esnek çalışma biçimlerinin Türkiye'de sağlıksız ve güvenliksiz bir çalışma hayatını işçilerimize dayattığı belirtildi.

''Türkiye'de kayıt dışı ekonominin var olduğu bir yapıda, çalışanların haklarının geriletilmekte olduğu, esnek, güvenliksiz, güvencesiz, sigortasız ve kaçak işçi çalıştırmanın her geçen gün yaygınlaştığı'' görüşü savunulan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Küreselleşen dünyada her alanda maliyetlerin düşürülmesi temel hedef haline gelmiştir. Maliyetlerin ilk düşürüldüğü alan ise iş sağlığı ve güvenliği alanıdır. Günümüzde açlık ve iş kazası riski arasında tercih yapmaya zorlanan insanlarımız, işletme belgesinin olmadığı, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmadığı ortamlarda çalışmak zorunda bırakılmakta, ölüm, sakat kalma ve meslek hastalıklarına yakalanma riskiyle karşı karşıya bırakılmaktadır.

Nitekim, son yıllarda Davutpaşa'daki patlamadan başlayarak, Tuzla tersanelerinde, Bursa'nın Mustafakemalpaşa, Balıkesir'in Dursunbey, Zonguldak'ın Karadon maden ocaklarında meydana gelen iş kazalarında onlarca işçimizin hayatlarını kaybetmesinin ardından, 3 Şubat 2011 günü sabah ve akşam saatlerinde OSTİM ve İvedik Organize Sanayi Bölgesi'nde meydana gelen patlamalar sonucunda 20 işçi hayatını kaybetmiş, 50'nin üzerinde işçimiz ise yaralanmıştır. Patlamaların tedbirsizlik, ihmal ve gerekli önlemlerin alınmadığı sonucunda gerçekleştiği tespitlerinin ağırlık kazandığı göze alındığında ise yaşanan can kayıpları için 'iş kazası' yerine 'iş cinayeti' tanımlaması yapmak daha doğru olacaktır.

TÜRK-İŞ, bu görüş ve yaklaşım çerçevesinde çalışma koşullarına dikkati çekmek ve iş kazaları sonucunda hayatlarını kaybeden işçilerimizi anmak amacıyla 8 Şubat 2011 Salı günü (yarın) saat 11.00'de Türkiye çapında tüm işyerlerinde 1 dakikalık saygı duruşu yapılması kararını almıştır.''

Açıklamada, yazılı ve görsel basının Ankara'daki saygı duruşunu saat 10.30'da Esenboğa Yolu 22. kilometre Akyurt adresindeki MAN Şirketi'nde izleyebileceği de kaydedildi.

A.A