Bilge Köyü"nde 7"si çocuk 44 kişinin katledildiği olayla ilgili davaya dün başlandı. Sanıkları 120 polis ve 60 jandarmanın koruduğu güvenlik nedeniyle Çorum"da yapılan davanın ilk oturumu, izleyiciye ve basına kapalı yapıldı. "Şıh Mehmet" lakaplı sanık M.Ç., “Eşimin ilişkisini öğrendim. Bu bir namus cinayeti. Baskını planladım. Kardeşim ve oğlumla yaptık. Erkekleri ben öldürdüm, kadınları kardeşim” dedi.

MARDİN"in Mazıdağ İlçesi Bilge Köyü"nde, geçen 4 Mayıs"ta, 7"si çocuk 44 kişinin öldürülüp 3 kişinin yaralandığı katliamla ilgili dava, güvenlik nedeniyle alındığı Çorum Ağır Ceza Mahkemesi´nde başladı. 11´i tutuklu 13 sanığın yargılandığı davanın duruşması, sanıklardan ikisinin 18 yaşından küçük olması nedeniyle basına kapalı yapıldı. Çorum L Tipi Kapalı Cezaevi´nde bulunan 11 sanık sabah 16 araçlık konvoyla adliye sarayına getirildi.


Olağanüstü güvenlik önlemi
Sanıklardan birinin, çok sıkı güvenlik önlemleriyle korunan konvoydaki cezaevi aracından gülerek inmesi dikkat çekti. Duruşma için 120 polis ile 60 jandarma güvenlik önlemi aldı. Adliye içinde ve dışında yaklaşık 30 Kürtçe bilen sivil ve resmi polis görev yaptı. Duruşmayı izlemek üzere 20"ye yakın mağdur yakını Çorum"a geldi. Duruşma salonundaki kamera baştan sona kayıt yaptı.


"Teröristler bastı" demişti
Savcılığa verdiği ilk ifadede suçlamaları kabul etmeyerek, köyü teröristlerin bastığını öne süren tutuklu sanıklardan `Şıh Mehmet" lakaplı M.Ç., olayın namus cinayeti olduğunu savundu. M.Ç., eşi F.Ç. ile öldürülen Fesih Çelebi arasında ilişki olduğunu ileri sürüp şöyle dedi: “Karımla ilişkisini duydum, cinayetleri işlemeye karar verdim. Oğlum M.Ş.Ç. ve kardeşim A.Ç. ile birlikte olayı biz yaptık. Nişan evine gittik. Erkeklerin olduğu tarafı ben taradım. Bir ara kurşunum bitti. Geri kalan 2 kişiyi de oğlum vurdu. A.Ç."yi de kadınların tarafına gönderdim. Orayı da tarattırdım. "Erkeklerin tarafından da çıkan olursa onları da vur" dedim.”
Kürtçe tercümana izin yok
M.Ş.Ç. ile A.Ç. de aynı ifadeyi verip suçlamaları kabul etti. Diğer 8 sanık suçsuz olduklarını ileri sürdü.

Çok az Türkçe bildiğini öne sürüp ifadesini Kürtçe vermek isteyen sanık S.Ç., kimlik ve adres bilgileri alınırken Türkçe konuştu. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Hüseyin Turgut Bayraktar, “Sen iyi Türkçe konuşuyorsun” dedi. Hakim, ifade sırası geldiğinde de salonda hazır bulunan tercümanı kullandırtmayıp sanığın ifadesini Türkçe aldı. Mahkeme heyeti duruşmada aralıksız 5 saat 10 dakika ifade aldı. Sanıklar hakkında 44"er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapisten 10"ar kez 216"şar yıla kadar hapse kadar değişen cezalar isteniyor.

14 saat süren ilk duruşma 14 Ekim"e ertelenirken, incelenen telefon kayıtlarında olay yerinde olmadıkları anlaşılan M.A.Ç. ile A.Ç., tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.


"DNA testi yapılsın" demişti
İDDİANAMEDE adı açıklanmayan bir tanık, M.Ç."nin eşi F.Ç."nin Fesih Çelebi"yle ilişkisi olduğunu ve katliamın bu yüzden yapıldığını ileri sürmüştü. Ancak iddiayı tarafların hiçbiri doğrulamadı. Yasak ilişkiyi yalanlayan F.Ç. de, “İftira. Hamileyim. Doğumdan sonra DNA testi yapılsın” dedi. Savcılık, bebek doğduktan sonra DNA testi yapılması için ölen Fesih Çelebi"den alınan numuneleri Adli Tıp"a gönderdi.


Üç silah devletin
İDDİANAMEYE göre katliamda kullanılan Kalaşnikof"lardan 3"ü devlet tarafından verilmiş.Olayda 3 kalaşnikof ile bir G3 mermisi atan uzun namlulu silahın kullanıldığı belirlendi. Balistik raporuna göre 4 kalaşnikof vardı. Bunlardan biriyle sadece havaya ateş edildiği anlaşıldı. Ölen kişilerin vücudunda çıkan mermilerle 3 kalaşnikof ve bir G3 mermisi atan uzun namlulu silahın uyum sağladığı açıklandı.