İtalyanların bu bankalardaki paralarını belirlemek için yapılan operasyon, İsviçre"de tepki gördü

İtalyan polisi, İtalyanların İsviçre bankalarındaki gizli hesaplarını belirlemeyi hedefleyen bir operasyonla ülkedeki İsviçre bankalarına baskın düzenledi.
Yüzlerce vergi müfettişi ve polis, ağırlıklı olarak İtalya"nın kuzey sınırındaki İsviçre bankalarının şubelerine giderek İtalyan vatandaşlarının hesaplarını kontrol etti. Baskında 76 banka şubesi denetimden geçti. Kontrol edilen bankalar arasında UBS ve Credit Suisse de yer aldı.
İtalyan vergi kurumu, “Denetimler, bankaların finansal ilişkileri hakkındaki bilgi paylaşımını zamanında yaptıklarından emin olmak için yapıldı. Bu bilgiler uluslararası vergi suçlarıyla mücadale için hayati öneme sahip” açıklamasını yaptı.
Operasyon, İsviçre"de ise büyük tepkiye neden oldu. İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey, İtalyan büyükelçisini çağırarak denetimlerin nedenini sordu. İsviçre hükümeti sözcüsü Andre Simonazzi ise İtalya"nın kendi bankalarını hedef alarak ayrımcılık yaptığını savundu.
İsviçre Bankacılar Birliği sözcüsü James Nason da, “İtalya"daki İsviçre bankaları zaten devamlı denetim altında. Bu ani ve dramatik hareketi biraz garip buluyoruz. Sadece İsviçre bankalarının hedef alınması da tuhaf” diye konuştu.

125 milyar euro beklentisi
Bankacılıktaki gizlilik ilkeleriyle meşhur olan İsviçre, kısa süre önce ABD ve Avrupa"nın yoğun baskısı üzerine gizlilik kurallarını gevşetme kararı almıştı. İtalyan hükümetinin, Türkiye"deki "varlık barışı" benzeri bir hareketle, 15 Aralık"a kadar ülkeye getirilen yurtdışındaki hesapların ceza görmeyeceğini açıklamasının ardından ise İtalya - İsviçre ilişkileri soğumuştu.
İtalya, İsviçre"deki bankalarda, İtalyanların 125 milyar euro"luk hesabının bulunduğunu düşünüyor. İsviçre ise varlık barışı nedeniyle bankalardaki hesapların boşalacağından endişe ediyor.

Türkiye de takipte
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen ay Lüksemburg"la imzalanan vergileme anlaşmasıyla bu ülkede Türkler için gizli hesapların bittiğini bildirerek, “Bu anlaşmaları öbür ülkelerle de yapacağız. Buna İsviçre dahil” demişti./milliyet