IĞDIR"da akraba evliliği kurbanı olan Öden Ailesi'nin yaşları 2 ile 12 arasında değişen 3 çocuğu, ciltlerinde çıkan ve bir türlü iyileşmeyen yaralar yüzünden akranları gibi koşup, oynayamıyor ve sevdiklerine sarılamıyor. Zeynep (12), Barış (5) ve Yaser Öden (2) büyük acı verdiği için güneşe de çıkamıyorlar.

Karakoyunlu İlçesi'ne bağlı Kerimbeyli köyünde 20 yıl önce evlenen amca çocukları Türkan ve Mahmut Öden çiftinin 5 çocuğundan 3"ü cilt hastası. Ailesinin geçimini çiftçilik yaparak sağlayan baba Mahmut Öden, çocuklarını yeşil kartla tedavi ettirebildiğini ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Türkiye"de götürdüğü birçok hastanede çocuklarının hastalığının tam tedavi edilemediğini belirten Öden şöyle konuştu: “18 yaşındaki Güven ve 14 yaşındaki Pınar adlı çocuklarımın sağlıklı olmasına karşılık küçük üç çocuğumun bu şekilde olması bizi kahrediyor. Çocuklar, bizim yaptığımız hatalı evliliğin kurbanı oldul. Eğer yavrularım gerekli tedaviyi alamazlarsa ölebilirlermiş. Bunun Türkiye ve yurt dışında tedavisi mümkünmüş. Ama benim maddi gücüm buna elvermez. Üzülmekten başka bir şey yapamıyoruz.”

YARDIM BEKLİYORLAR

Üç çocuğuna da doğdukları ilk günden itibaren sıkıca sarılıp, öpemediğini söyleyen anne Türkan Öden de şunları anlattı: “Vücudunun büyük bir bölümünü kaplayan yanık şeklindeki yaralar nedeniyle çocuklarım büyük acı çekiyor. Gözlerimizin önünde eriyip gidiyorlar. Ama yoksulluk nedeniyle hiçbir şey yapamıyoruz. Her çocuk gibi onların da koşup oynamasını, okula gitmesini çok isterdim. Yaraları çok acıdığı için güneşe çıkaramıyoruz. Her elbiseyi giydiremiyoruz. Hayırsever vatandaşlarımızın yardım elini uzatması istiyorum.” Cilt hastası olan Zeynep Öden de, yaraları yüzünden canının çok acıdığını belirterek, tek isteğinin arkadaşları gibi okula gidebilmek olduğunu söyledi. Hastalığı nedeniyle vücudunun gelişmediğini belirten Zeynep, kardeşleriyle beraber bir gün iyileşeceklerine inandıklarını belirtti.

"TEDAVİSİ MÜMKÜN"

Öden kardeşlerin hastalıklarının tedavisinin mümkün olduğunu belirten Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akın Aktaş, “Yaraların enfekte olmaması için cocuklar mutlaka güneşten korunmalı aksi halde kanser riski ortaya çıkabilir” dedi. - DHA