Fatih Yayınevi'nin sahibi Hüseyin Hilmi Kurtulmuş geçtiğimiz hafta içinde Hakk'a yürüdü.

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, amcasının ölüm haberini Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Zerafeti, samimiyeti, engin kültürü, şahsiyeti ile güzel insan, örnek bir Müslüman olan amcam Hilmi Kurtulmuş vefat etti. Kendisini Cuma namazı sonrası Fatih Camiinden dar-ı bekaya uğurlayacağız. Mekanı cennet, makamı ali olsun. Allah rahmet eylesin" ifadelerini kullanmıştı.

Hüseyin Hilmi Kurtulmuş, aynı zamanda İslam ilmihalini Latin alfabesiyle ilk kez kaleme alan alim Numan Kurtulmuş'un oğlu olarak tanınıyordu.

 Star Gazetesi'nden Sibel Eraslan, köşesinde  bugün kaleme aldığı "Hoş sada..." başlıklı yazısında Hüseyin Hilmi Kurtulmuş'u anlattı. 

İşte o yazının bir bölümü:

"’Baki kalan bu kubede hoş bir sada imiş’’

Fatih Yayınevi Matbaası kurucusu Hüseyin Hilmi Kurtulmuş hocamız doksan yaşlarında ahiret yolculuğuna çıktı. Geçtiğimiz Cuma günü, Fatih Camii’nden çıktığı bu son yolculuğu Edirnekapı Şehitliğinde nihayete erdi. Allah binlerce rahmet eylesin.

Aslında üniversite mezunu ve müfettiş kökenli bir kişi olmasına karşın, başta babası son devrin İslam bilginlerinden Numan Kurtulmuş’un eserleri olmak üzere, muhafazakar- mütedeyyin kesimin ‘’kitap’’ ve ‘’fikir’’ ihtiyacını karşılamayı kendisine hedef edinmişti... Babasının; Amentü Şerhi, Cuma Hutbeleri ve İslam İlmihali kitapları dahil, pek çok önemli eseri okuyucularla buluşturmuş.

Yeğenlerinden Dr.Zehra Kilitçioğlu hanımla yaptığım görüşmede, bir devrin-dönemin insanlarını tek tek uğurluyoruz deyişi dikkate değerdi. Adanmışlıklarla, fedakarlıklarla, maddi makam beklemeden, nerede eksik varsa orada yer alarak, boşluğu ruhuyla örerek, kalbiyle doldurarak bugünlerin zeminini hazırlayan Asım’ın örnek Nesli’ydi onlar...

Osmanlı bakiyesi Anadolu’nun, Cumhuriyet döneminde yaşadığı modernizm uygulamaları arasında medeni kimliğini, geleneksel mirasını yitirmeden taşıyabilmesi için fedakarca emek veren bir neslin, kandillerindendi Hilmi Kurtulmuş Hocamız.

Yeğeni Prof.Numan Kurtulmuş beyfendi, amcasının kurduğu Fatih Yayınevi Matbaasının, Cağaloğlundaki mütevazi bürosunun aslında bir ‘’fikri muhit’’ ve ‘’mektep’’ olduğunun altını çizdi. Üstadların, yazarların, şairlerin, üniversite hocalarının, gazetecilerin ve elbette gençlerin, gelip, sohbetlere kulak verdiği, o demde piştiği, sanata dair edebin, fikriyata dair şahsiyetli duruşun anlatıldığı, öğrenildiği bir muhit... Üstad Necip Fazıl’ın, Üstad Sezai Karakoç’un pek çok kitabı burada basılmış. Milli Türk Talebe Birliği’nin yayınları, Ahmet Cemil Akıncı ‘nın, Zekai Konrapa’nın eserleri, Diriliş Gazetesi’nin ilk nüshaları hep bu yayınevinde basılmış... Numan Bey, rahmetli amcasından bahsederken gençlerle olan ilişkisini önemsiyor; hatta siyasetçi ve hukukçu Feyzullah Kıyıklık beyfendi, arkadaşlarıyla yayımladıkları, İslam Medeniyeti Mecmuasının (1967-1982) pek çok sayısının, Fatih Yayınevi Matbaasında basıldığını anlatmış kendilerine...





Kaynak - Star - Karar