Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Enerji Zirvesi'nde konuşuyor.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları;

Barış için paylaşım mesajını tüm insanlığa ulaştırmak istiyoruz. Türkiye'nin Afrika'daki sorunlara bakışı bu coğrafyayla ilgilenen diğer ülkelerden farklıdır. Türkiye olarak söz sahibi olduğumuz her yerde dile getirdiğimiz, Afrika'da enerjiye ulaşım, bu kongrenin de gündeminde olacak. Afrika'ya özel önem veriyoruz. Ülkemizin tarihinde sömürgecilik utancı yoktur. İlgilenme nedenimiz doğal kaynak ve çıkar değildir. Tamamen insani değerlere bakıyoruz.

Türkiye enerji büyük ölçüde dışa bağımlı. Bunun yanında son 14 yıldır, Türkiye Dünya ortalamasının üzerinden bir büyüme potansiyeline sahip. Enerji talebimizin yüzde 6 ile yüzde 8 artış göstermektedir. Bizde enerji sepetimizi çeşitlendirmek için çalışıyoruz.

Azeri petrolü olmak üzere başta Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattını hayata geçirdik. TANAP'ı inşa ediyoruz. Azeri Gazı Avrupa'ya bu hat üzerinden gidecek. Türk Akımı Projesi için ise çalışmalarımız devam ediyor. Bu projenin çalışması Avrupa'daki gelişmelere paralel geliştirilecektir. Yapılan çalışmalar bu proje için en uygun güzargahın Türkiye olduğunu gösteriyor.

Ülkemizin doğalgaz ve enerji Ticaret merkezi haline gelmesi için önemli yatırımlar arefesindeyiz. 2017'de büyük yatırımlar gerçekleştireceğiz.

2010 yılında Rusya ile gerçekleştirilmesine yönelik bir anlaşma imzaladık. Japonya ile de Sinop Nükleer Güç Santrali için anlaşması imzaladık. Üçüncü santral için arayışımız devam ediyor. Bizim böyle enerji potansiyeline ihtiyacımız var. Hedefimiz elektrik enerjimizin yüzde 10'nu nükleer enerjiden elde etmektir.