Çok insandan dinlediğim, yolu düşen bir Anadolu kentinde belediyenin gerçekleştirdiği hizmetleri anlatan methiyelere eminim siz de şahit olmuşsunuzdur.

Aynı övgüleri Aydın dışından bir kentten ziyaretinize gelen bir dostunuzdan dinlediğiniz de olmuş Aydın adına mahcubiyetle karışık üzülmüşsünüzdür.

Hele dostunuzun ilk gelişi ise gezdirecek çarşı, pazar, park, tarihi nitelikte görmekten memnun kalacağı mekân bulmadığınızda kendinizi mahcup hissettiğiniz olmuştur.

Eğer bir de dostunuz “biz Aydın’ı dışarıdan reklamına bakınca böyle bilmiyorduk,” deyiverirse karşısında dut yemiş bülbüle dönersiniz.

Misafirleri geçtik.

İmkânları kısıtlı kendi insanınızın, ailecek bir hafta sonunda piknik yapabileceği, çay içebileceği kısaca vakit geçirebileceği parklar var mı?

Eskiden bu ihtiyacı giderecek tarihi bir Pınarbaşı vardı, Aytepe Mesire Alanı vardı.

İkisi birlikte günümüzde bu mekânlar gönül rahatlığı ile yemek yenecek, misafirinize kahve ikram edilecek yer olmanın çok uzağındalar.

***

Bırakın onu Aydın’ın başkenti konumundaki Efeler’de insanların temel gıda ihtiyaçlarını karşıladığı şartlarını taşıyan Fatih Mahallesi Pazaryeri dışında sıcağa, soğuğa karşı korunaklı, pazarcı esnafının ve müşterinin her türlü ihtiyacını karşılayacak pazaryeri yok.

Anlayışa bakın ki, Pandemi başlangıcında mahalle arasında, sokaklarda Salı Pazarı’nın varlığını sürdürmesine izin verildi, Fatih Pazaryeri kapandı, iyi mi?

Hele bereket ki, baskılar sonuç verdi de daha sonra tekrar açıldı.

***

Hani denir ya beterin de beteri var, siz bir de misafirinizin otobüsle geldiğini düşünün.

Terminalde karşılama ya da uğurlama sırasında burnunuzu kapatacak derecedeki kanalizasyon kokusundan misafirinize karşı adeta ezilirsiniz.

Ya misafiriniz gördüğü manzaradan sonra reklam panolarını süsleyen “Marka Şehir Efeler” sözleri karşısında “bu reklamı veren ya marka şehir nedir bilmiyor ya da insanları saf zannedip, aklıyla alay ediyor,” derse ne diyeceksiniz?

***

Geçtiğimiz günlerde sosyal demokrat ama Aydın sevgisine hiçbir şeyi değişmeyen bir dostum Ankara’da yapılmakta olan bir köprülü kavşağın görüntüsünü gönderdi.

Tabelada “Türk Kızılayı Caddesi, İki Adet Köprülü Kavşağı,25 milyon TL, TC Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş,” yazısından başka ne bir sözcük ne de bir portre yer alıyordu.

Bu da hizmet odaklı çalışan ve reklamı icraatı olan bir Mansur Yavaş klasiği işte…

O özelliğiyledir ki, anket sonuçlarına göre Mansur Yavaş Millet İttifakının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşısında Cumhurbaşkanlığı adaylığında ilk sırada geliyor.

Aydın’da ise gerek kent girişindeki totemlerde gerek kent içi reklam panoları başkanların resimlerinden geçilmiyor.

Yapılan işlerin mi yoksa başkanların kişisel reklamları mı yapılıyor, belli değil ancak bilinen bir şey varsa her halükarda o reklamların bedeli halkın cebinden çıkıyor.

Ama genel kuraldır, eğer bir yerde bol reklam yapılıyorsa oradaki halk reklamı yapılan insanların yönettiği kurumdan gerektiği şekilde hizmet alamıyor, demektir.

Efeler Kent Merkezi’ne hafta içi mesai saatlerinde hastanelere, adliyeye ya da çarşıda bir işini görmek için arabasıyla trafiğe çıkmak zorunda kalırsa park yeri bulamaz.

Ama büyükşehir yönetimine sorduğunuzda alacağınız yanıt “Efeler’de park yeri sorunu yoktur”,olacaktır.

Yine Valiliğe, adliyeye arabanızla ya da toplu taşıma aracıyla gitmek için Menderes Bulvarı güzergâhını kullanırsanız randevunuza ya da işinize yetişmek için en az 45 dakika önce çıkmanız gerekir.

Ama büyükşehir yönetimine kalırsa Efeler’de trafik sorunu da yoktur.

***

Ekim 2015’de Menderes Bulvarı üzerindeki bir durağa deri koltuk döşendi, avize takıldı ve ardından da bu yeniliğin 17 ilçeye yaygınlaştırılacağı haberi medyaya servis edildi.

O tarihten bu yana altı yıl geçti koltuğu ve 17 ilçeyi bıraktık Efeler’de duraklara yolcuları yağmurdan ve sıcaktan koruyacak kabin yapılamadı.

Örnek İsmet Sezgin Parkı’ndan başlayan ve Girne ve Mimar Sinan Mahallesi’ne gidiş güzergâhında Huzurevine kadarki kısımda10 durak var, hiç birinde kabini yok.

Güzergâhta eskiden belediye otobüsleri çalışırdı pandemiyle birlikte seferler seyrekleşince tek minibüsün çalıştığı güzergâhta yolcular kışın yağışlı havanın yazın sıcağın altında adeta azap çekiyor.

Kabin sıkıntısı içindekiler sadece adı geçen güzergâhı kullanan vatandaşlar da değil elbette…

Aynı eziyeti diğer mahalle sakinleri de çekiyor.

Ama ne var ki, büyükşehir yöneticilerine kalırsa duraklarda kabin sorunu da yoktur.

Siyasetçi penceresinden bakıldığında Aydınlı refah içinde yaşamakta, gayet mutlu bir şekilde ömürlerini sürdürmektedir.

Diyeceğim o ki, sorunları çözmek yerine görmezden gelmekte, bir de bunlar üzerinden başarı hikâyesi üretmekte kimse bizdeki başkanların eline su dökemez.

Garip şehrin garip insanlarıyız vesselam.