Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: "Disiplinli kamu maliyesi politikaları ve sağlam bankacılık sektörü de bu konuda önemli rol oynadı. Geçen yıl ilk çeyrekte reel GSYH büyümesi yıllık yüzde 11.7’ye ulaştı. Bu yıl büyüme trendi devam edecek. Geçen pazartesi günü Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye’nin 225 milyar dolarlık ihracat rakamını açıkladı ve bu yıl 250 milyar dolarlık ihracat hedefini ortaya koydu. Kapasite kullanımının yüzde 80’e geldiği Türkiye’de bunu yakalayacağımız açıktır.

'TARİHİ BİR REKOR KIRILDI'

Öncü göstergeleri anladığımız kadarıyla son çeyrekte ekonomik aktivite ılımlı görünümünü devam ediyor. Satın alma yöneticileri endeksi yüzde 50’nin üzerindeki eşik değerin üzerinde yoluna devam ediyor. Geçen yıl kapandığımızı hatırlayınız istihdam, kısa çalışma ödenekleri açıldığınız zaman ciddi işten çıkarmalar olacak diye ortalığı yaygaraya verenler oldu. 2021’in ilk 10 ayında istihdam salgın öncesi seviyeye ulaştı. KOSGEB destekli olarak 12 ay çalışan sayısını koruyup meslek lisesi ve üniversite mezunu işçilere 100’er bin liralık destek vermeye devam ediyoruz. Türkiye 2021 yılında ihracatta tarihi bir rekor kırdı.

İhracat geçen yıl yüzde 32.9 gibi tarihi rekor kırarak az önce ifade ettiğim gibi 225 milyar dolara ulaştı. Ayda 20 milyar dolar ve üzeri ihracatla yolumuza devam ediyoruz. Dış ticaret açığı yüzde 7.8 oranında azalarak 45.9 milyar dolar seviyesine geriledi. Turizmde tarihi rekorlar kırdık ilk defa Akdeniz ülkelerinden fazla turist kabul etti bu ülke. 29 milyon turist ile 24 milyar doları aşan bir turizm geliri elde edildi. Bu yıl bunu da aşacağız rekorları kıra kıra devam edeceğiz. Akdeniz’deki rakiplerimizi de geride bırakacağız.

CARİ İŞLEMLERDEKİ İYİLEŞME SÜRÜYOR

Ekim ayı itibarıyla cari acık 15.4 milyar dolara geriledi. 2021 yılında çift haneli GSYH büyümesi bekleniyor. Bunu da iyi bir noktada bitireceğiz. Cari açık yüzde 2’nin altına düşüyor. Yeni ekonomik model düşük cari açıktan inşallah bu yıl itibarıyla cari fazlaya doğru devam edecek. İhracat artarken içerideki üretim artacak sanayi gelişecek, istihdam artacak ve bu yıl tarihi rekorların kırıldığı yeni ekonomik modelin uygulanabilir olduğu bu yılın daha öngörülebilir istikrarlı Türkiye’nin kazanımının en yüksek olduğu bir yıl olacaktır. Hep birlikte bunları yaşayıp içselleştireceğiz. Ortadoks politikaları bir tarafa koyduk artık heteredoks politikalar artık bunları yaparken iç dinamiklere, uluslararası konjonktüre uygun mali ve para politikaları ve bütçe disiplininden taviz vermemek koşuluyla yolumuza devam edeceğiz."