Jeotermal santrallerinin çevreye ve insanlığa verdiği zararları hakkında açıklamada bulunan Efeler Kent Konseyi Başkanı Dr. Tuncay Erdemir, “Türkiye’de kansere bağlı ölümler, hava kirliliği ne gibi hastalıklara sebebiyet veriyor?, Neden kükürt emisyonları açısından Aydın bu kadar kirli, Dünya Sağlık Örgütünün 2014 hava kirliliği raporları?, Tarımda üretimin düşüşü” konularını ele aldı.

“JEOTERMAL KANSER VE ALZHEMIRA NEDEN OLUYOR”

Türkiye’de kansere bağlı ölümler 2010-2013 yılları arasında yüzde 18 iken, Aydın’da bu oran yüzde 48 olarak tespit edilmiştir diyen Erdemir, “Türkiye’de yılda yaklaşık 32 bin kişi hava kirliliğine bağlı hastalıklardan yaşamını yitiriyor. Hava kirliliği kalp krizi, felç, kanser, alzheimer, Parkinson, astım atakları ve düşük sperm kalitesi gibi sorunlara yol açıyor” açıklamasını yaptı.

Aydın’ın, havası en temiz ilken şuan hava kirliliği oranı yüksekliğine vurgu yapan Başkan Tuncay Erdemir, “Dünya Sağlık Örgütü 2014 yılına kıyasla 2015 yılında hava kirliliğinin yaşandığı iller arasında , kükürt dioksit emisyonları açısından Türkiye’de en kirli il olan Adana’nın arkasından Aydın’ın yer aldığını belirledi” dedi.

“İNCİR, ZEYTİN VE ÇEŞİTLİ TARIM ÜRÜNLERİNDE ZEHİR TESPİT EDİLDİ”

Aydın’ın önceden tam bir tarım kenti olduğunu söyleyen Erdemir, “ Şimdilerde Aydın’da yaşanan çevre sorunları nedeniyle bu topraklarda yetişen incir, zeytin, kestane ve diğer tarım ürünleri etkileniyor. Yapılan araştırmalarda incir ve zeytinde zehir tespit edildi” ifadelerini kullandı. Erdemir, yapılan araştırmalar üzerine tezlerin yazıldığından bahsetti.

“EFELER BELEDİYESİ ÇEVRE KOMİSYONU KURDU’’

Efeler Belediye Meclisi, jeotermal santrallerinin çevreye ve insan sağlığına verdiği zararların araştırılması için 6 kişilik bir komisyon kurduğunu söyleyen Başkan Erdemir, “ komisyon raporuna göre; JES’lerin işletilmesi sırasında etrafa yayılan buhar, gözle görülmeyen gazlar ve kötü kokunun, yasa ve yönetmeliklerdeki boşluklardan, idarenin yeterli denetimleri yapılmamasından kaynaklandığı ve çevre kirliliği yaratacak boyutlara ulaştığı gözlemlenmiştir’’ açıklamasını yaptı.

kent-konseyi1.jpg

kent-konseyi.jpg