Efeler Belediyesi Tepecik’te yerli ürünlerin işleneceği atölye kuruyor.

Kadınların çalışacağı atölyede yaş incir reçeli, kestane şekeri, turşu ve salça üretilecek, enginar ve ceviz gibi tarımsal ürünler işlenecek.

Merak edilense yapılmak istenenin gerçek bir entegre tesis mi kurmak yoksa siyasi getiri maksadıyla düşünülen, değirmen usulü basit makinelerle salça ve turşu üretim tesisi mi meydana getirmek…

Bunun yanıtını zaman gösterecek.

Ancak herkesin ortak temennisi:

1-Entegre bir tesis olması,

2-Profesyonel işletme mantığıyla yönetilmesi,

3- Çıkması umulan marka ürünlerin bölge ekonomisine canlılık kazandırmasıdır.

Bunu söylerken bir gerçeğin de altını çizmek gerekir.

Halkın refah seviyesini artırmada bu tür entegre işletmelerin katkısı önemli bir basamaktır.

Ancak bölgenin kalınmasında tek başına yeterli değildir.

Semt ve üretici pazarları, kadınların el emeklerinin satışına belediyelerin yardımı ve en önemlisi de pandemi ile daha da yaygınlaşan e-ticaretle de desteklenmesi gerekir.

***

Bir üreticinin aracısız malını hijyenik bir ortamda müşterisiyle buluşturması emeğinin karşılığını almasını sağlaması kadar üretim artışına yapacağı katkı açısından da önemlidir.

Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde kurulan Çakırbeyli pazarının bu mahalle yanında çevre ilçelerin ekonomisine katkısı olduğu bir gerçektir.

Orada tezgâh açan, el emeğini değerlendiren sadece Çakırbeyli halkı değildir bunlar yanında Koçarlı, Efeler gibi çevre ilçelerden gelen satıcılar da vardır.

Ne yazık ki, Aydın’ın en büyük ilçesi Efeler’de dediğimiz özellikte bir üretici pazarı dün de olmadı bugün de yok.

Eski Minibüs Garajı arsası, merkezi olması ve büyüklüğü açısından üretici pazarı için biçilmiş bir kaftandı.

Çok katlı olması düşünülen bu yapıda katlardan biri ya da ikisi haftanın iki günü, biri Efeler’in Doğusunda diğeri günü de Batısında oturan üreticilere tahsis edilebilirdi.

Hem böylece Zafer Mahallesi halkının çoğunun karşı olduğu, aslında 2017 Ocak’ından bu yana sokak arasında, sağlıksız koşullarda kurulması sakıncalı olan Salı Pazarı sorunu da kendiliğinden çözümlenmiş olurdu.

Ne var ki, Efeler Belediyesi kent için son derece kıymetli bu alanı otopark yanında ticari alan olarak değerlendirmeyi daha uygun buldu.

Hatırlanacağı üzere 2014 seçimleri öncesi de Özlem Çerçioğlu aynı alana çok katlı Dünya İş Merkezi yapmak istemişti.

Her ne hikmetse halkçı CHP’nin sosyal demokratlık iddiasındaki belediye başkanlarının iş başına geldiklerinde eylemleriyle söylemleri çelişiyor.

****

Belediyelerin önderliğinde gerçekleşecek Aydın ekonomisine canlılık katacak başka bir ticari faaliyet alanı da yerli ürünler çarşısıdır.

Isparta’ya yolunuz düşse eşiniz, dostunuz hediyelik almak için sizi gül suyunun, gül reçelinin, gül lokumu ve çeşitlerinin satıldığı genelde kapalı bir çarşı ya da geniş bir mağazaya götürür.

Keza Çorum’a misafir olsanız leblebi, Kars’a yolunuz düşse peynir, Afyon’a gitseniz eşiniz, dostnuz lokum ve sucuk çarşısına götürür.

Aydın’da ise misafirinizi incirin ve ondan üretilen çeşitlerin, kestane çeşitlerinin, zeytinyağı ve zeytin çeşitlerini bir arada bulabileceğiniz bir çarşıya, mağazaya götürememenin mahcubiyetini yaşarsınız.

Çok zor ve pahalı bir şey mi bir yerli ürünler pazarı kurmak bir belediye için Allah aşkına?

***

On yılı aşkındır bir kadının yönettiği Aydın’da kadınların gerek kendi ayakları üzerinde durmak gerek ev ekonomilerine katkı için ürettikleri yemekleri, el işlerini pazarlayacak yağmura ve sıcağa karşı korunaklı, sabit bir satış yerlerinin olmaması başlı başına bir trajedidir.

Aydın’ın en fazla boşanmanın olduğu iller arasında ilk beş içinde yer alması tesadüf değildir, zira gelir darlığının geçimsizlikteki payı büyüktür.

Farz edelim ki, Tepecik’te kuracağınız atölyede pozitif ayrımcılık adına ihtiyaç sahibi elli, yüz kadına iş sağladınız, gerisi ne olacak?

Nerede kaldı sosyal demokratlık?

***

Eğer bir il, ilçe ya da firma ürünlerini günümüz koşullarında e-ticaret yoluyla pazarlayamıyorsa gerilemeye hatta batmaya mahkûmdur.

Diyarbakır Ülke’nin her kentine e-ticaret üzerinden aldığı siparişle baklava, Gaziantep baklava ve fıstık, Maraş dondurma. Burdur ceviz ezmesi pazarlıyor.

Aydın üreticisi de sahip olduğu incirin, zeytinin, çileğin, endemik bitkilerin katma değerini artırmak istiyorsa 1-Ürünlerini çeşitlendirmek 2-e-ticaret yoluyla pazarlamak zorundadır.

Buna önderlik edecek sivil toplum örgütleri de ticaret odalarıdır, ticaret borsalarıdır.

Efeler Belediyesi de gerçek anlamda işletmecilik yapacaksa ürünlerini sadece Aydın yerelde değil, ülke çapında da e-ticaretle de pazarlamayı düşünmek zorundadır.

***

Sonuç olarak Efeler Belediyesi’nin Tepecik’te tarım ürünleri işletmesi açması yetmez ama evet.

Yeterli olabilmesi ancak üretici pazarları açmak, yerli ürün çarşısı kurmak ve kadınların ürettiklerini satabilecekleri imkânlar sağlamaktır, daha da önemlisi e-ticaretle Aydın’ın önünün açılmasına katkı yapmaktır.

Unutulmasın, istismarın en kötüsü insanların umudu ve ekmeği üzerinden yapılanıdır.