Orta Amerika Entegrasyon Örgütü (SICA) Dışişleri Bakanları III. Siyasi  Forumuna katılmak üzere Guatemala'da bulunan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Guatemala  Büyükelçiliği yeni binasının açılışını yaptı. Bakan Çavuşoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye ve Guatemala  arasında uzun süredir ikili ilişkiler olduğunu belirterek, "Açılan büyükelçilik,  ülkelerimiz arasındaki ilişkiyi daha da güçlendirecektir." dedi.

 Çavuşoğlu, "Guatemala, Türkiye'nin Latin Amerika'daki en önemli  stratejik ortaklarından birisi. İki ülke arasındaki ilişki ilerliyor. Ticaret ve  kültür gibi her alanda ilişkilerimiz artmaya devam ediyor." diye konuştu. Türkiye'nin 9 yıl önce Latin Amerika ve Karayipler'de sadece 6  büyükelçiliği varken, şu anda bir başkonsolosluk ve 16 büyükelçilik olmak üzere  toplam 17 misyonu olduğunu kaydeden Bakan Çavuşoğlu, yakın zamanda Uruguay'da da  büyükelçilik açılacağını duyurdu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin bölgedeki varlığına ilişkin,  "Türkiye, sadece bakanlığımıza bağlı misyonlarımızla değil, TİKA gibi  kuruluşlarımızla da tüm Latin Amerika ve Karayipler'de çok aktif."  değerlendirmesinde bulundu. Türk Hava Yolları'nın şu anda bölgede 6 destinasyona uçtuğunu  hatırlatan Çavuşoğlu, "7. destinasyon Mexico City olacak. THY bu bölgeye daha  fazla destinasyon açmaya da ilgili. Yunus Emre Enstitüsü ve Maarif Vakfı gibi  kuruluşlarımız da tüm dünyada etkili ve Latin Amerika'daki temsiliyetlerini  artıracaktır." ifadesini kullandı.

'TÜRK HÜKÜMETİNE VE HALKINA TEŞEKKÜR EDİYORUM'

Açılışa  Guatemala Devlet Başkanı Jimmy Morales adına katıldığını  vurgulayan  Guatemala Dışişleri Bakanı Sandra Jovel de "Yeni büyükelçilik  binasının açılışı, iki ülke arasında zaten var olan ilişkilerin güçlenmesi ve  derinleştirilmesi anlamına geliyor." dedi. Türkiye ve Guatemala arasındaki ilişkilerin Osmanlı dönemine kadar  indiğine değinen Jovel, bu ilişkinin Türkiye'nin SICA Gözlemci Üyeliği ile daha  da derinleştiğini anlattı. Jovel, Guatemala'nın Ankara Büyükelçiliğinin iki yıl önce açıldığını  ve bunun iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir safhaya girilmesine neden  olduğunu ifade etti.

Guatemala Dışişleri Bakanı Jovel, Türkiye-SICA ajandasında demokratik  güvenlik, iklim değişikliği, felaketlerin önlenmesi, ekonomik entegrasyon ve  kurumsal yapıların güçlendirilmesi konularının bulunduğuna değindi. TİKA'nın Guatemala'daki çalışmalarına da işaret eden Jovel, "Türk  hükümetine ve Türk halkına teşekkür ediyorum." dedi. Açılışa, SICA Genel Sekreteri Vinicio Cerezo, Guatemala Savunma Bakanı  Luis Miguel Ralda Moreno ile Guatemala'daki bazı büyükelçiler ve yabancı misyon  temsilcileri katıldı.