Tutukluluk sürelerinin düzenlenmesinin ardından başlayan tahliye tartışmalarıyla birlikte, 250 üyeyle hizmet vermeye çalışan Yargıtay'ın iş yükü de ortaya çıktı.

Tutukluluk sürelerini düzenleyen CMK'nın 102. maddesinin yürürlüğe girmesi ve pek çok sanığın tahliye edilmesiyle başlayan tartışmaların adreslerinden biri Yargıtay oldu.

Yargıtay'daki iş yükü nedeniyle pek çok dosyanın zamanaşımından düşmesinin ardından yeni düzenlemeyle birlikte davaları sonuçlanmayan cinayet sanıklarının, örgüt üyelerinin ve yeraltı dünyasının ünlü isimlerinin tahliye olması kamuoyunda tepkiye neden oldu. Yüksek yargıda iş yükü nedeniyle davalar bir türlü sonuçlanmazken, yaklaşık 2 milyonu aşan dosyalar ana binaya sığmayınca ek binaya taşınmak zorunda kaldı. Ek binada her bir daire için ortalama üç büyük oda ayrılırken, görevliler Vekaletler Caddesi'nde bulunan ek binadan ana binaya her gün yüzlerce dosya taşıyor. Dosyaların ise ne zaman görüşülmeye başlayacağı belli olmazken tutuklu dosyalarına öncelik veriliyor.

Öte yandan CMK'nın 102. maddesinin yürürlüğe girmesiyle birlikte çok sayıda tutuklu, bu maddeden yararlanmak için başvururken Yargıtay'ın iş yüküne yeni bir yük daha eklenmiş oldu.