Doç. Dr. Mehmet Umut Tuncer atanalı neredeyse üç ay oldu bazı insanlardaki bir akademisyenken niye Aydın İl Kültür Müdürü olmayı kabul etti, merakı henüz son bulmuş değil.

İnsanların bu merakını kışkırtan da yaklaşık 2 bin 500 TL maddi kaybı göze almasının yanında Kültür Müdürlüğünün tenzili rütbe yani alt bir görev olması.

İnsanlar bu düşüncelerinde pek haksız da sayılmaz.

Çünkü günümüzde “Bal tutan parmağını yalar” felsefesi bazı kesimler için geçer akçe oldu.

Bunun doğal bir sonucu bazı insanlar bir kimsenin çıkarı söz konusu değilse niye bu kadar maddi kaybı göze alsın sorusunun cevabını arıyor.

İnsanlarda oluşan bu şüpheyi besleyen bir başka neden de yüz lira maaş farkı olan makamlar için yaşanan kıyasıya rekabet.

Maddi çıkarların bu denli kıymete bindiği böyle bir devirde Mehmet Umut Tuncer’in isteğiyle maddi getirisi daha az bir göreve atanma isteğini insanların merak etmesi oldukça normal.

Paranın bu denli değer ifade ettiği bir devirde 50 TL bile kavga nedeni olurken bir insan neden böyle bir göreve hevesle ayda 2 bin 500 TL’ye kıymayı göze alsın?

Devrin geçer akçesi söylendiği gibi para ve çıkar hesabı olabilir.

Ancak burada gözden kaçırılan asıl nokta hikâyesi olan idealist bir insanın maddi kayba aldırmaksızın pekâlâ bu tür bir fedakârlıkta bulunabileceğidir.

Devleti ayakta tutanın her devirde olduğu gibi son zamanlarda sayıları oldukça azalan bu idealistler olduğu muhakkak.

Meydan tamamen diğerlerine kalırsa vay halimize…

Mehmet Umut Tuncer’in bu güne kadar Kültür Müdürlüğünde sergilediği performans ve vizyon o idealistlerden biri olduğunun göstergesidir.

O devlet aklıyla kültürle turizme eşit davranan ilk Aydın Kültür ve Turizm Müdürüdür.

Düşünebiliyor musunuz Efeler’le birlikte yakın ilçeler Köşk, İncirliova, Koçarlı, Germencik, Çine’de yani Aydın nüfusunun yarısının ikamet ettiği bir bölgede kütüphane yetersizliğinden söz eden müdür çıkmamıştı.

Yeni Nesil Kütüphanenin İl Kültür Müdürlüğü'nün karşısındaki eski müze alanına kurulacağının ilk sözünü eden de açılması için ilk girişimde bulunan da Mehmet Umut Tuncer oldu.

Çünkü bakan değil, gören insan idealisttir.

Mehmet Umut Tuncer hayalleri, hikâyesi olan insandır dememin nedeni budur.

Bakandan sözünü aldığı projeyi o 2021 yılı yatırım programına aldırabilme gayreti içersinde…

Bu konuda Vali Hüseyin Aksoy’la birlikte iktidar milletvekilleri Mustafa Savaş, Metin Yavuz, Rıza Posacı ve Bekir Kuvvet Erim’e de görev düşüyor.

Yeni Nesil Kütüphaneler günümüz insanın yaşam alanlarıdır.

Her türlü teknolojik öğrenme aletlerinin ve internetin bulunduğu çıktı alma, dijital kaynaklara ulaşma gibi verilerin yer aldığı kütüphanelerdir.

Bu kütüphaneler isteyene her türlü kitap yanında sınırsız ve hızlı internet, bilgisayar, müzik koleksiyonu ve güncel dergilerden faydalanma hizmeti vermektedir.

Ayrıca araştırmacılar ve gençler için gece yarılarına kadar açıktır, oturacak yerleri rahat, ortopediktir. Çay kahve ve yiyecek servisleri vardır.

Her yaştaki çocuklar için oyun oynama alanlarına ve öğrenmeyi eğlenceli bir şekilde sunabilen oyuncaklara sahiptir.

Ayrıca çocuklar müzikle, okumakla, zekâ geliştirici oyunlarla vakit geçirirken anne ve babaların kitapla da çay, kahveyle zaman geçirebilecekleri yerlerdir.

Ayrıca Aydın Lisesi, Cumhuriyet Lisesi, Gazipaşa Ortaokulu, Ekrem Çiftçi gibi okullar yanında Gençlik Merkezine yakınlığıyla ideal olduğu kadar kentin merkezinde olmasıyla da Yeni Nesil Kütüphane için en uygun yer bu alandır.

Mehmet Umut Tuncer’in üzerinde durduğu diğer bir konu da Nazilli Kültür Merkezi’ni hizmete açmaktır.

2012 yılında inşaatı tamamlanan ve gerek sahne gerek ses ve ışık düzeninde en son teknolojinin kullanıldığı bu merkez Nazilli’de kent merkezi dışında kaldığı için bu güne kadar faaliyete sokulamamıştı.

Bir ara Konservatuar için ADÜ devraldı ancak ne sonra iade etti.

Ardından Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü istedi, onlar da bir müddet sonra anahtarı geri vermek zorunda kaldı.

Mehmet Umut Tuncer merkezi ayağa kaldırmak için binanın bir bölümünü Nazilli Halk Eğitim ve Akşam Sanat Okulu’na verdi.

Ardından da Nazilli Yetişkinler Kütüphanesinin bir bölümünü buraya taşıdı.

Zamanla eskiyen ve devre dışı kalan ses ve ışık düzeninin yenilenme işleminin biteceği 29 Ekimde Kültür Merkezi’nin açılışı düşünülüyor.

Mehmet Umut Tuncer’in bundan sonraki hayali Edirne’deki Roman, Konya’daki Semazen ekibi gibi Efe ve Zeybek kültürünün merkezi Aydın’da Kültür Müdürlüğü sorumluluğunda bir zeybek ekibi kurmak olmalıdır.

Bu ekip hem oyuncusuyla, davulcusuyla, zurnacısıyla bu kültürü yaşatır hem de yurt içinde ve dışında Aydın’ı tanıtım görevi yapar.