Rusya Başbakan Yardımcısı Seçin, Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi'nde Rusya'nın üzerine düşen yükümlülüğü yerine getirmeye hazır olduğunu söyledi.

Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin, Enerji Bakanı Sergey Şmatko, Gazprom Başkanı Alexander Medvedev ile Türkiye'ye çıkarma yaptı. Dün İstanbul'a gelen Seçin, hem nükleer santral projesi, hem de Samsun-Adana Ceyhan Petrol Boru Hattı'yla ilgili önemli mesajlar verdi. Samsun-Adana Ceyhan Projesi'ni özellikle Boğazlar'ın maruz kaldığı tehdit açısından önemli gördüklerini belirten Seçin, şöyle konuştu: "Rusya tarafı boru hattının dolumuyla ilgili kendi yükümlülüklerini mutlaka yerine getirecektir. Bu, basit bir proje değil, zor bir projedir. Projenin toplam maliyeti hesaplanıyor. Bizim için önemli olan çevre güvenliğidir. Proje hem Karadeniz, hem Boğazlar'da çevre açısından büyük bir güven sağlayacak.

Müzakeler en kısa zamanda tamamlanacak ve proje fiilen gerçekleşme aşamasına geçecek."Projeye Rus şirketlerin katılımına ilişkin kararın her iki ülke Başbakanları nezdinde alındığını ifade eden Seçin, "Bir Türk ve İtalyan şirketi katılıyor projeye. 2 Rus şirketi Rosneft ve Transneft'in de katılımı söz konusu. Şu anda katılımcı şirketler aralarında müzakerelerine devam ediyor. Aralarında katılım payı yüzde 25 olacak gibi gözüküyor" dedi.

'İŞBİRLİĞİMİZ ARTACAK'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise Rusya Federasyonu ve Türkiye arasındaki enerji projelerinin devam edeceğini ifade etti. Bakan Yıldız, şunları kaydetti: "Bunu en fazla destekleyen temel unsur Türkiye'deki siyasi istikrarın sürdürülebilir ve kalıcı hale gelmiş olmasıdır. Rusya Federasyonu ile stratejik işbirliğimizin artan dozlarda devam edeceği kanaatindeyim."

NÜKLEERDE FİYATLARIMIZA YETİŞEMEZLER

Nükleer santral konusunda, "Türkiye'ye öyle fiyat verdik ki, diğer ülkelerin işi zorlaştı" diyen Seçin, santralin güvenliği konusunda da, "400 ton ağırlığında uçak düşse bile zarar veremez" dedi. Projenin maliyetinin 20 milyar dolar olacağını ifade eden İgor Seçin, "Biz ilk önce şunu dikkate almanızı isteriz; finansmanla ilgili bütün garanti ve finansmanı biz sağlıyoruz. Bu da yaklaşık 10 milyar dolar civarında olup, herhangi bir tarafın proje başlangıcında bu miktarı kabul edebileceğini zannetmiyorum" dedi.

Seçin, Türkiye ile nükleerde üretilen elektriğin satış tarifesinin yeterince yüksek olacağı konusunda da anlaşmaya vardıklarını, buna rağmen bu projeyi çok önemsediklerini ifade etti. Enerji Bakanı Taner Yıldız da, sorular üzerine Sinop'ta ikinci bir nükleer santral kurulması ile alakalı olarak Japonya ile görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.