Eminim ki sizin de çevrenizde doktor doktor gezen, hastane hastane dolaşan, falcılardan, hocalardan medet bekleyen, yatırlara bez bağlayan, dua edilmedik türbe bırakmayan, etek dolusu para harcayan 'aslanlar gibi sağlıklı', ama çocuğu olmayan 'kısır çiftler' vardır.

SPERM SAYISI AZALIYOR
Kısırlığın global ısınmadan çevresel faktörlere, hava kirliliğinden yoğun trafiğe, sigaradan alkole birçok nedeni olduğunu biliyorduk. Bunlara son zamanlarda bir yenisi eklendi: Cep telefonları. Hindistan'da yapılan bir araştırma, cep telefonlarının erkek kısırlığında rolü olabileceğini gösteren sonuçlar verdi. Telefonlarını günde 4 saatten fazla kullanan erkeklerin sperm sayısının mililitrede 50 milyon, hiç konuşmayanların ise 86 milyon olduğu belirlendi.

ODANIZDAN UZAK TUTUN
Bu gerçeği dikkate alarak; gerekmedikçe cep telefonu ile konuşmayın, konuşmalarınızı kısa tutun, konuşurken telefonu kulağınıza fazla yaklaştırmayın, telefonu olabildiğince üzerinizde taşımayın, telefonunuzu yatak odanıza sokmayın.

Hava kirliliği deyip geçme!
Son yıllarda yapılan neredeyse tüm araştırmalar hava kirliliğinin, zamanından erken doğumlara, bebeklerin düşük tartılarla dünyaya gelmelerine, ani bebek ölümlerine ve hatta kısırlığa da neden olabileceğini gösteriyor. Mesela, kurşunlu benzinin yaygın olarak kullanıldığı Peru'da yapılan bir araştırmada trafik polislerinde sperm kalitesi ile kan kurşun düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiş. Kanlarındaki kurşun miktarı daha yüksek olanlarda sperm hareketliliği, konsantrasyonu ve toplam sayıları 91 olarak belirlendi.