Sağlık çalışanlarının özlük ve mali haklarını iyileştiren teklifle genel sağlık sigortası borcu olan binlerce vatandaşa nefes aldıracak düzenleme yapıldı. Sosyal güvencesi olmayan vatandaşların sağlık sigortasından yararlanabilmeleri için kolaylık sağlanacak.

Borçlarının 10 bin liraya kadar olan kısmı silinecek. Böylece mağduriyetler giderilecek ve icradaki dosya yükü azaltılacak.Sağlık sigortasından yararlanamayanlara sunulan sağlık hizmet bedellerinden 31 Aralık 2021 tarihine kadar tahsil edilememiş alacak tutarlarının yüzde 50'sinin, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren bir yıl içinde defaten veya taksitle ödenmesi halinde, geri kalan kısmı terkin edilecek.

10 BİN TL'YE KADAR

Sabah'ta yer alan habere göre, Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Eldemir, primini ödeyemediği için açılan 85 bin 947 dosya bulunduğunu söyledi.Eldemir, "Bağ-Kur'lu ya da sosyal güvencesi olmayıp GSS konusunu ihmal etmiş olanlar var. 10 bin liraya kadar olan borçlar silinecek, bunun üzerinde olanların da yarısının ödenmesi durumunda geri kalan borçtan terkin edilecek. Hastaneye gelenler sağlık sigortası yok diye geri çevrilmiyor" ifadelerini kullandı.

Komisyon'da kabul edilen teklife göre Sağlık Bakanlığı personelinin merkezi yönetim bütçesinden ek ödeme alması sağlanacak. Teklife göre, doktor ve diş hekimlerinin sabit ek ödemeleri, merkezi yönetim bütçesinden yapılacak.

GSS PRİM BORCU NEDEN ÇIKAR?

Aylık gelirlerinin asgari ücretin üçte birini aşıp aşmadığı gelir testi ile tespit ediliyor. Ancak çoğu kişi gelir testi yaptırmıyor. Gelir testi yaptırmayınca da her ay, ilgili ayda geçerli olan asgari ücretin yüzde 3'ü tutarında GSS primi hesabına borç yazılıyor. Bu nedenle de GSS prim borcu birikiyor.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI BORCU ÖDENMEZSE NE OLUR?

Eğer GSS borcu zamanında ödenmezse Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından icra ve haciz yoluna başvurulup borcun tahsil edilmesini isteyebilir. Borcun bir kısmı ödenip diğer kısmı ödenmediği zaman ise sağlık hizmetlerinden faydalanılamaz.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI BORCU ÖDEME NASIL YAPILIR?

GSS ödemeleri bankalarda, PTT şubelerinden ya da e-devlet sistemi üzerinden ödenmektedir. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla beraber yürürlüğe girecek olan GSS borçları siliniyor. Birikmiş GSS borcu olanlar, 31 Aralık tarihine kadar sadece anaparayı ödeyerek yükümlülüğünü yerine getirmiş olacak.

2022 GSS PRİMLERİ NE KADAR OLDU?

herhangi bir işte çalışmayıp, anne veya babasından dolayı “bakmakla yükümlü olunan” sıfatıyla sağlık hizmeti alamayanlar genel sağlık sigortası (GSS) primlerini kendileri ödüyor. Primini kendileri ödeyenlerin sayısı 7.2 milyon kişiye ulaşıyor.GSS prim tutarı, brüt asgari ücretin yüzde 3’ü oranında uygulanıyor. 2021 yılında aylık 107.3 TL olan GSS primi, asgari ücret zammının ardından 2022 yılında 161.55 lira olacak.