Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’yi bakanlık binasında ziyaret ederek, ATO’nun 67 meslek komitesinin gündeminde yer alan sorun ve çözüm önerilerini aktardı. Baran’ın ATO üyelerinin enflasyon karşısında işletme sermayelerini koruyabilmek için “enflasyon muhasebesi” sistemine geçilmesi talepleri ile Katma Değer Vergisi (KDV) sisteminin sadeleştirme taleplerini dile getirmesi üzerine Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Reel sektörün sıkıntı yaşamasını istemiyoruz. Bu nedenle görüş alarak karar veriyoruz” dedi. Bakan Nebati ise, enflasyon muhasebesi konusunda reel sektöre görüş sorulması, KDV konusunda da tüm tarafların konuyu detaylı bir şekilde ele alması için bir çalıştay yapılabileceğini söyledi.

Bakanlık binasında Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu’nun da yer aldığı ziyarette konuşan Baran, küresel piyasalarda yaşanan gelişmeler ile Türkiye’nin bu süreçteki tutumuna değindi. Rusya-Ukrayna savaşı ile tahıl koridoru oluşturulması konusunda Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde başarılı bir diplomasi yürüttüğünü kaydeden Baran, “Rusya-Ukrayna savaşında yürüttüğümüz başarılı diplomasi, Türkiye’nin Ortadoğu ülkeleriyle geliştirdiği ilişkiler, ülkemizin cazibe merkezi rolünü güçlendirmektedir. Hükümetimizin siyasi ve ekonomik ilişkilerdeki diplomasi başarısının olumlu sonuçlarını yaşayacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.

Enflasyondaki yükseliş, küresel gıda ve petrol fiyatlarındaki artış ile tedarik zincirlerindeki bozulma nedeniyle maliyet artışları yaşandığını kaydeden Baran, bu süreçte hükümetin reel sektörle istişare ederek hayata geçirdiği uygulamaların iş dünyasına güç verdiğini söyledi. ATO üyelerinin sorun ve çözüm önerilerine ilişkin dosyayı Bakan Nebati’ye sunan Baran, üyelerin “enflasyon muhasebesi” taleplerini dile getirdi. Enflasyon nedeniyle işletmelerin sermayelerinin erimesine rağmen sürekli kar ediyor gibi göründüğünü belirten Baran, “Enflasyon nedeniyle fiyatlardaki artış aktif kar olarak görünüyor. Oysa satılan ürün aynı fiyata yerine konamadığı için işletme sermayeleri hızla eriyor. Bu süreçte işletmeler için enflasyon muhasebesi zorunluluk halini almıştır” dedi.