Tartışma, Kuşadalı hayvan gönüllülerinin Kuşadası Belediyesi’ne 2010 yılında verilen “Hayvan haklarını koruyan en iyi belediye “ ödülünün geri alınması için Türkiye Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP)’na başvurmasıyla yeni bir boyut kazandı. 

Kuşadası Yarımada Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği Başkanı Huri Cengiz, hafta sonu Kuşadası Köpekevi’nde yaşananların son derece üzücü olduğunu belirterek, “Köpeklere kötü muamele yapılıyor ihbarı üzerine Kuşadası Belediyesi Köpek Rehabilitasyon Merkezi’ne gittik. Kuşadası belediyesi hafta sonları köpek evinin kapalı olduğunu belirterek, bizleri hayvan gönüllülerini içeri almadı. Bu yetmezmiş gibi, kendileri alkollü olduğu halde bizlerden alkollüyüz diye şikayetçi olarak ayrı bir rezalete imza attılar. Kandil günü bu işgüzar belediye çalışanları yüzünden hiçbir şekilde alkol almadığımız halde hastanede alkol muayenesinden geçirildik. Bize köpekevindeki köpekleri göstermemek için her türlü rezilliği yaptılar. 2010 yılında Türkiye Hayvan Hakları Federasyonu tarafından Kuşadası Belediyesi’ne ait Köpekevi’ne ve belediyeye hayvan haklarını koruyan en iyi belediye ödülü verilmişti. Yaşanan gelişmeler, Kuşadası Belediyesi’nin bu ödülü hak etmediğini ortaya koyuyor. Bunun için HAYTAP’a başvurduk, Genel Başkan Nesrin Çıtırık ile görüştük. İnceleme başlatıldı. Kuşadası Belediyesi’ne verilen bu ödülün geri alınmasını istiyoruz. Kuşadası Belediyesi artık hayvan haklarıyla ilgili şaibeli bir belediye haline gelmiştir“ diye konuştu.

- KUŞADASI BELEDİYESİ’NDEN AÇIKLAMA
Bu arada, Kuşadası Belediyesi Köpek Rehabilitasyon Merkezi'nde yaşanan olayın ardından Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı konu ile ilgili yazılı bir açıklamada yaptı. Yaşananlara üzüldüğünü belirten Kuşadası Belediye Başkanı Kayalı, şunları söyledi: "Geçtiğimiz pazar günü belediyemizin köpek rehabilitasyon merkezinde belediye çalışanları ile hayvansever vatandaşlarımızın yaşadığı tartışma üzücü bir hadiseydi. Bizler göreve geldiğimiz günden bu yana Kuşadası’nın gelişmesi ve Kuşadası halkının daha rahat bir yaşam sürdürmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Belediye yönetimi olarak halkımız tarafından görevlendirildikten sonra; belediyenin yeniden organizasyonu, ihtiyaç duyulan müdürlüklerin oluşumu, yeni organizasyon şemasına göre gerekenlerin yapılması, daha net bir deyişle belediyemizin kurumsallaşması yönünde çalışmalarımız yoğun olarak sürüyor. Avrupa standartlarına göre yapılan Köpek evimizde de düzenleme çalışmalarımız başladı. Kısa bir süre içerisinde düzenleme çalışmalarını sonlandırıp, köpek rehabilitasyon merkezini tekrar hayvansever vatandaşlarımızın ziyaretine açacağız. Hayvanseverlerin bu tesiste köpeklere iyi davranılmadığı ve kötü muamele gösterildiği yönde şikayetleri olduğunu duydum. Bizim yöneticilik anlayışımızda böyle bir şeye yer yok. Bu tür olaylara kesinlikle izin vermeyiz. Bizler insana verdiğimiz değer kadar hayvanlarımıza da değer veriyoruz. Yeşili koruyan, insana değer veren, hayvanları seven bir belediye yönetimi olarak sokak hayvanları için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz “

- HAYVANSEVERLER İLE BELEDİYE KARAKOLLUK OLMUŞTU
Bu arada, Kuşadası’ndaki köpekevi tartışması hafta sonu hayvanseverlerin köpek rehabilitasyon merkezine sokulmamasıyla başlamış ve köpeklere kötü muamele yapıldığını ileri süren Kuşadalı hayvan severler ile CHP’li Kuşadası Belediyesi karakolluk olmuştu. Kuşadası Belediyesi Köpek Rebabilitasyon Merkezi’ne sokulmayan Türkiye Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) gönüllüsü Kuşadalı hayvan severler “Köpeklere kötü davranıyorlar, bizi köpek evine almıyorlar“ diye belediyeyi, Belediye de “ görevlilerimize hakaret ettiler” diye hayvan severleri şikayet edince, olaya polis el koymuştu. Kuşadası Belediyesi Köpek Rehabilitasyon Merkezi’ne gelen polis ekipleri, savcılığın talimatıyla 3 hayvan sever ve 3 köpekevi görevlisini gözaltına almış, ifadesi alınıp, alkol muayenesi için Kuşadası Devlet Hastanesi’ne götürülen HAYTAP gönüllüsü 3 hayvan sever gelişmelere tepki göstermişti. Hayvanseverler, Köpek Rehabilitasyon merkezinde kendilerini içeri almayıp, tartışma yaşadıkları 3 belediye görevlisi ile karakola götürülen görevlilerin aynı olmadığını ve alkollü olduklarını iddia ettikleri belediye görevlilerinin olay yerinden kaçırıldığını ileri sürmüştü. Hayvan severler ve belediye görevlileri, ifadelerinin alınıp, doktor kontrolünden geçirilmelerinin ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.