Uzun bir aradan sonra ilk, orta ve liselerin 6 Eylül tarihinde tam zamanlı yüz yüze eğitim öğretime başlayacağı açıklandı.

Diğer yandan yoğun aşılamaya rağmen salgın geçmiş değil, tehlike devam ediyor.

Öğrencilere maske temini dersliklerin dezenfekte edilmesi gibi salgına karşı her türlü önlemi almak da okul yönetimlerine verilen bir görev.

Peki, Aydın okulları tam zamanlı eğitime hazır mı, sorunsuz mesela her ilçe ve okulda tekli öğretim mümkün olabilecek mi?

O konuda yetkililerin ifadelerine göre bütün branşlarda öğretmen eksiği yok. Ama derslik konusunda aynı şeyi söylemek mümkün değil.

***

Nazilli, Efeler, Kuşadası ve Didim dışındaki ilçelerde tekli öğretimle okullar sezona başlayabilecek.

Nazilli’de:

Zafer İlkokulu dersliklerin yetersizliği, Beşeylül İlkokulu da Şehitler İlkokulu’nun güçlendirme nedeniyle ikili öğretim yapacak.

Diğer bir ikili öğretim yapacak okul da güçlendirmeye alınan Nahit Menteşe Ortaokulu öğrencilerinin de devam ettiği Orhan Gazi İlkokulu.

Bu okullardaki inşaat tamamlanınca Nazilli’de Zafer İlkokulu dışında ikili öğretim yapan okul kalmayacak.

Efelerde:

Depreme dayanıksızlığı nedeniyle yıkılan Nahit Menteşe Ortaokulu’nun ihalesi yapıldı itiraz aşamasında…

Bu okulun öğrencileri 2021-2022 öğretim yılını ikili öğretimle Yörük Ali Efe İlkokulu’nda tamamlayacak gibi görünüyor.

Yine depreme dayanıksızlığı nedeniyle yıkılan Yahya Kemal Beyatlı İlkokulu’nun ihalesi yapıldı, temel atma aşamasına gelindi.

Bu okul öğrencileri de 2021-2022 öğretim yılını ikili öğretim yapacak Cumhuriyet İlkokulu’nda geçirecekler.

Güçlendirme kapsamına alınan Fevzi-Mürüvvet Uğurluoğlu Ortaokulu’nda inşaat Eylül sonuna varmaz, biter.

O zaman hem Ticaret Odası İlkokulu hem de Aliya İzzet Begoviç İlkokulu tekli öğretime döner.

İkili öğretim yapan Ekrem Çifçi İlkokulu’nda ise bu durum yeni bir okul yapılana kadar devam edecek, meğerki bir arsa bir hayırsever buluna…

En fazla merak edilense depreme dayanıksız çıkan Gazipaşa Ortaokulu’ndaki ek binanın durumu…

O konudaki rapor kesinlik kazanmış değil.

Her hangi bir olumsuz durumda yapılan planlamaya göre öğrenciler eğitim öğretime sorunsuz bir şekilde ikili öğretimle ana binada devam edecek.

Didim’de:

Akyeniköy Ortaokulu güçlendirmeye alındığı için öğrencileri eğitime ikili öğretim yapan Akköy İlkokulu’nda devam ediyordu.

En geç Eylül sonuna kadar Akyeniköy Ortaokulu inşaatının bitmesiyle Akköy İlkokulu tekli öğretime dönmüş olacak.

Merkezdeki Atatürk İlkokulu’nun depreme dayanıksız ek binaları yıkıldığı için bu yıl ikili öğretim yapacak.

Kuşadası’nda:

Bu ilçede sorunlu okul daha fazla.

Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nin depreme dayanıksız binası yıkıldığı için öğrencileri ikili öğretim yapacak Anadolu Lisesi’nde devam edecek.

Bu okulun ihalesi de henüz yapılmış değil.

İzmir Depremi’nde hasar gören Cumhuriyet İlkokulu öğrencileri de eğitimlerini ikili öğretimle Çakabey Ortaokulu ek binasında sürdürecek.

Yine İzmir Depremi’nde hasar gören Anadolu Turizm Meslek Lisesi öğrencileri bu yılı ikili eğitim yapacak İmam Hatip Lisesi’nde tamamlayacak.

Beklenen bu okulun ihalesinin birkaç ay içersinde gerçekleştirilmesi ve gelecek öğretim yılına yetiştirilmesi.

AYDIN EĞİTİMİNDE TAŞRANIN YÜKSELİŞİ

Günümüzde ilkokul ve ortaokullara öğrenci kaydı adres sistemine göre yapılmakta olup sistem öğrencinin evine en uygun okula kaydını zorunlu tutmaktadır.

Bir bakıma uygulama eğitimde, çevre ve merkez farlılığını yok ederek okullar arasında fırsat eşitliğini sağlamaktadır.

Ama ne var ki, eski alışkanlıkların bir devamı, velilerin çevreden merkezi okullara öğrenci kaydettirme istekleri henüz son bulmadı.

Bu demek oluyor ki, adrese dayalı kayıtla okullar arasında çevre ve merkez eşitliğini sağlayan günümüzdeki yaygın internet ağı ve bilgisayar teknolojisinin Türkiye’de eğitimi dönüştürdüğünden çoğu veli haberdar değil.

‘Dijital 2021 Türkiye Araştırması’ verilerine göre bu gün Türkiye’de internet kullanan nüfus 65 milyon 800 bine ulaştı.

Sabit internete bağlananların oranı yüzde 77,7’ye, mobil internete bağlananların oranı ise yüzde 90,8’e ulaşmış durumda.

2020’de Türkiye nüfusu 806 bin, yani yaklaşık yüzde 1 arttığı halde internet kullananların oranı 2019’a göre yüzde 6 artış göstermiş.

Günümüzde genel nüfusun yüzde 89’u akıllı telefona, yüzde 67’si bilgisayara, yüzde 45’i tablete, yüzde 17’si de akıllı bilezik/saate sahip olduğu göz önüne alındığında dijital alandaki bu olağanüstü gelişmenin eğitime olumlu yansımalarının olmaması düşünülebilir mi?

Her şerden bir hayır çıkar hesabı pandemi dönemindeki uzaktan eğitim bu olumlu gelişmede bir çığır açtı, denebilir.

Bunu da başlatan pandemide okullara internet bağlatan, imkânı kısıtlı öğrencilere tablet dağıtan Milli Eğitim Bakanlığı oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı daha yenile Aydın’da 3 bin 500 öğrenciyi tablet sahibi yaptı.

Dahası bu gün Aydın’daki okulların394’ünde ‘etkileşimli(akıllı) tahta’ bulunuyor, internet bağlantısı olan okul olmayanın çok üzerinde.

Pandeminin de bir eğitim aracı olarak bir anlamda zorunlu hale getirmesi sonucu günümüzde neredeyse bilgisayarı, tableti ya da akıllı telefonu olmayan öğrenci kalmadı.

O sayededir ki, öğrenciler Zoom, Google Meet benzeri kanallar üzerinden hem de canlı olarak istediği öğretmenden aldığı yardımla bir matematik problemini çözebilmektedir.

O nedenledir ki:

Geçen yıl Karacasu Geyre Ortaokulu’ndan bir öğrenci LGS Türkiye birincisi olabilmişti ve bu okuldan LGS’yi 46 öğrenci kazanmıştı.

Bu yıl ise Bozdoğan Olukbaşı Ortaokulu’ndan yine Bozdoğan Örtülü Ortaokulu’ndan, Karacasu Ataköy Ortaokulu’ndan, Karpuzlu Tekeler Ortaokulu’ndan LGS’ de Fen Lisesi’ne girebilecek puan alan başarılı öğrenciler çıktı.

Taşra çocuklarının bu yükselişini merkezle aralarında doğacak rekabetin ayak sesleri olarak da görmek mümkündür ki, şüphesiz bu hem Aydın insanı hem de Aydın eğitimi için arzulanan bir gelişmedir.