Günümüzde tarihin akşını değiştiren savaşların yaşandığı yerler, tarihi eserler ve bulunduğu yerler, gastronomi kültürüyle öne çıkmayı başaran merkezler, müzeler ve tarihi mekânlar yerli ve yabancı ziyaretçiler için birer çekim merkezi oluşturuyor.

Örnek Çanakkale, Konya, Eskişehir…

Birinci Dünya Savaşı’nda savaşın kaderini değiştiren Çanakkale’nin ağırladığı yerli ve yabancı misafir günümüzde milyonlarla ifade ediliyor.

Bunun yanında Çanakkale, savaşın olduğu yerler ve şehitliklerin önemli başka bir işlevi de var.

Kültür ve Turizm Bakanlığına ait Çanakkale Savaşı Mobil Müzesi’nin Aydın’ı ziyaretlerinde(8 Nisan) Vali Hüseyin Aksoy’un da işaret ettiği gibi Türkiye Cumhuriyeti’nin ne tür mücadeleler sonucu kurulduğu konusunda gençlere tarih bilinci aşılıyor.

Aktif savaşa sahne olmadığı halde Konya’da BŞB Kurtuluş Savaşı Müzesi açıyor ve bu yolla hem gençlerine tarih bilinci kazandırma hem de ziyaretçi çekme gibi iki amacı birlikte gerçekleştiriyor.

Bu hareketiyle ziyaret yerlerine bir yenisini ekleme yanında ayrıca müzede adlarını sergilediği savaşta şehit düşen hemşerilerine vefa borcunu ödemiş oluyor.

Bilindiği gibi bu gün en fazla ziyaretçi çeken Eskişehir de bu özelliğini sahip olduğu 20’ye yakın tarih, kültür ve sanat müzesine borçludur.

Eskişehir o sayede 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanına layık görülmüştü ki, tur şirketleri meraklıları için Eskişehir’e bu gün özel geziler düzenliyor.

Çok değerli tarihi eserler Didim Apollon Mabedi, Karacasu Afrodisyas Antik Kentini ve Müzesini, örnek olarak söylüyorum Balat İlyas Bey Külliyesi, Köşk Yavuzköy Şemsi Paşa Camii gibi Türk- İslam eserlerini bir an için yok farz edelim.

Sadece Kurtuluş Savaşı’na aktif katılan Yörük Ali, Demirci Mehmet Efe, Kıllıoğlu Hüseyin Efe, Danişmentli İsmail Efe, Mesutlulu Mestan Efe, Çete Ayşe, Sancaktarın Ali Efe ve sayamadıklarımızın adlarını yaşatmak için kurulacak Kurtuluş Savaşı Müzesi Aydın’ı bir Çanakkale, bir Eskişehir gibi turizm merkezi yapmaya yeter.

Açık söylemek gerekirse kendi insanımızın kadir kıymetini bilmeme gibi bir hastalığımız var.

El aman ne fena vakte yetiştik/Ahde vefa eder yaran kalmadı, beytini Karacaoğlan sanki bu devrin insanı, bizler için söylemiş.

Eğer Sabahattin Burhan Yörük Ali Efe, Sökeli Cafer Efe, Çete Emir Ayşe, Emekli Albay Fatih Özkurt Milli Mücadele’nin Gizli Kahramanı Yörük Ali Efe kitaplarını yazmasalardı bu fedakâr insanların belki adları unutulup gidecekti.

Umurlu Çayyüzü Mezarlığında top mermisi isabet etmesi sonucu parçalandığı için çoğunun cenaze namazı bulunabilen organları çuvala doldurularak kılınan 54 vatan evladı yattığını Sabahattin Burhan ortaya çıkarmasa belki bu gün kimse bilmeyecekti.

Kadın kahramanlardan Çiftlikli Kübra ve İmamköylü Çete Emir Ayşe adları da yine Sabahattin Burhan sayesinde tarihin tozlu sayfaları arasında yok olmaktan kurtulmuştur.

Emekli Albay Fatih Özkurt sayesindedir ki, Yörük Ali Efe adı Uluslararası sempozyumlarda gündem oluyor.

Eğer Aydın’a bir Kurtuluş Savaşı müzesi açılacak olursa ki, en uygun yer Yörük Ali Efe’nin karargah merkezi Dalama’dır,efeleri arka planda sevk ve idare eden Albay Şefik Aker’in de adı yaşatılacaktır.

Albay Şefik Aker’in 57.Tümen Karargâhını taşıdığı Çine’de organizesiyle Aydın’da bir ilk, Çine Kuvay-ı Milliye Teşkilatı’nın çalışmalarından da çoğu Aydınlı bilgi sahibi olacaktır.

Eğer Kurtuluş Savaşı Müzesi kurulacak olursa hem Aydınlı savaşın bitiminde hiçbir hak talebinde bulunmadan çoğu yokluk içinde yaşamlarını sürdüren bu fedakâr hemşerilerine karşı gecikmiş vefa borcunu ödeyecek hem de Türkiye Cumhuriyetinin ne zorluklarla kurulduğu yeni kuşaklara görsel olarak anlatılacaktır.

Sağlayacağı bu faydalara ek olarak siz bir de bu vefa örneği müzenin Aydın’ın diğer tarihi eserleri, diğer coğrafi zenginlikleri denizi, enginarı, inciri, çileğiyle bütünleştiğini düşünün o takdirde Aydın tam bir cazibe merkezi konumuna gelir.

Ardından da Aydın bir Konya bir Eskişehir, bir Şanlıurfa, Gaziantep gibi ziyaretçi akınına uğrar.

Peki, söz konusu Kurtuluş Savaşı Müzesi’ni hangi kurum yapacak, Kültür ve Turizm Bakanlığı mı, BŞB mi?

Bir Eskişehir’de bir Konya’da bir Kayseri’de benzer müzeleri nasıl ki, BŞB açıyorsa Aydın’da da bunu gerçekleştirmek Topuklu Efe namıyla Türkiye’de ünlü Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na yakışır.

Gerçekleşir mi, bilinmez.

Ancak biz tarihe not düşme görevini yerine getirmiş olalım.

Aydın’a bir Adnan Menderes Müzesi yapılması gerektiğini yaklaşık on yıldır, bıkmadan usanmadan dile getirdik.

Gerçekleştiren önceki dönem Aydın Valisi, günümüz İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger oldu.

Bu olayda olduğu gibi Kurtuluş Savaşı Müzesi’ni de bu gün olmasa bile gelecekte, Aydın Çukuru boş değildir, gerçekleştirecek bir efe bulunur.