Aydın’da bir önceki yıl yüzde 2,4 olan araç artış oranı Şubat 2021’de yüzde 2 artarak 4,4’e yükseldi ve araç sayısı da 477 bin 986’ya ulaştı.

Artış bu hızla devam ederse görünen köy kılavuz istemez, olacaklar bellidir.

Beş yıla kalmaz Menderes Bulvarı, Gazi Bulvarı ve Aydın İzmir Karayolu başta ana arterlerde mesai başlama ve bitişine denk gelen saatlerde trafik tıkanır.

Yapılacak olansa araç sayısını sınırlandırmak mümkün olamayacağına göre sorunu gidermek için gecikmeksizin alternatif çözümler üretmektir.

Trafik konusunda acil çözümü gerektiren başka bir neden de gerek ilaç depolarına gerek yiyecek siparişi üzerine çalışan şirket ve esnafa hizmet veren motorlu kurye sayısındaki artıştır.

Kent içi trafik kazalarına sebebiyet vererek hem kendilerine hem de karşıya zarar veren bu motosikletli gruba gerek sürücülerin gerekse motosikletlerin can güvenliği açısından şartlar bir şerit tahsisini gerekli kılıyor.

Aydın’da bu düzenlemeyi yapacak olan birim de bellidir, UKOME yani Büyükşehir Ulaşım Koordinasyon Merkezi’dir.

Büyükşehir belediyesi sınırları içersinde ulaşım ve toplu taşımada her türlü yönlendirici karar almada, görüş oluşturmada ve uygulamada yegâne söz sahibi işte bu kuruldur.

Ama ne var ki, bu güne kadar varlığı, yokluğu belirsiz bu kuruldan artan trafik sorunlarına alternatif çözümler ürettiğine dair ne bir ses çıktı ne de bir açıklama duyuldu.

Oysa artan araç sayısının da etkisiyle yoğunluktan Ramazan Paşa Kavşağındaki araç kuyruğunun gün içinde Batı Gazi Bulvarı’nda, ta Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne kadar uzadığı zamanlar oluyor.

Tedbir almada gecikilirse daha da büyüceği kesin, zaman kaybı açısından trafik gibi insan yaşamını olumsuz etkileme potansiyelini içinde barındıran bir sorunun üzerinden yıl geçtikçe çözümünün daha da zorlaşacağı bilinen bir gerçektir.

O nedenle UKOME’den beklenen aynı zamanda varlık nedeninin bir gereği insanların hem vaktine hem de parasına mal olan böylesine tedbir alınması acil bir konuda alternatif çözümler üretmek ve uygulamayı bir takvime bağlamaktır.

***

Zira eskilerin deyimiyle görünen köy kılavuz istemez, tehlike kapıda…

Araç sayısındaki artış böyle devam ederse üç yıla kalmaz trafik yoğunluğundan 1 km’lik bir mesafeye aracıyla gitmek durumunda kalan bir vatandaş bir saatte zor ulaşır.

UKOME üyeleri sorun üzerinde düşünmüşler midir, bilmem ama ortak aklın görüşüne göre sorunun uzun ve orta vadede olmak üzere iki çözümü var.

Uzun vadeli olanı yeraltı treni yani metro, orta vadelisi ise birinciye göre daha az maliyetli, gerçekleşmesi imkan dahilinde olan raylı sistemdir.

Her ikisinin de gerçekleştirmenin ilk şartı cesur, Aydın’ın geleceğine yatırım yapacak bir başkandır.

İkincisi de birincinin bir devamı başkanın bir sorunu çözmede millet yararını kendi egosundan üstün tutma iradesidir.

Bu iradenin Efeler’in trafik sorununu çözecek biri kentin Doğu, Batı diğeri Kuzey, Güney aksında iki yönlü, tek seçenekli bir alternatifi vardır.

Kemer, Forum Alışveriş Merkezi ve Otogar, Kent Meydanı aksında işleyecek bir tramvay Aydın’ın trafik sorununu önemli ölçüde çözer.

Doğu Batı aksında çalışacak tramvay aynı zamanda büyük kesimin Tekstil Park, Forum Alışveriş Merkezi birleşmesinden oluşacak sosyalleşme alanına ulaşımına da hizmet edecektir.

Kuzey, Güney tramvay hattı ise Oto Gar ile Kent Merkezi arası ulaşımı sağlayacaktır.

Kuzey Güney Hattında çalışacak tramvay İlhami Ortekin döneminde Oto Gar ihalesi gerçekleştirilebilseydi bu gün çalışıyor, olacaktı.

Hatırlanacağı üzere 2008’de İlhami Ortekin’in başkanlığı döneminde ihalesine ramak kalınan ve bu günkü konumundan daha büyük bir alana yapılması planlanan Oto Gar kent merkezi arası yolcuların ulaşımı planda tramvayla olacaktı.

İhale gerçekleşmeden belediye başkanlığı el değiştirince geniş kapsamlı Oto Garla birlikte tramvay projesi de rafa kaldırıldı.

Sonuç olarak Efeler trafiğini rahatlatacak hem maliyet hem de süre olarak raylı sistemden daha elverişli başka bir alternatif proje gözükmüyor.

***

Aydın’ın kent estetiğini bozması yanında zaman zaman can kaybıyla sonuçlanan kazalara da yol açan ve kenti ikiye bölen, ortasından geçen, demiryoludur.

Bu tür zamanla kent içinde kalan demiryolları modern kentlerde ya metroya dönüştürülür ya da ses önleyici levhalarla çevreye vereceği gürültü kirliliği önlenir.

Aydın için kesin çözüm ise tren yolunun Denizli’den Aydın sınırına girişten itibaren yerleşim merkezlerinde yer altına alınması olacaktır.

Bu işi Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı gerçekleştirilebileceği gibi İzmir’deki İZBAN örneğinde olduğu gibi kuracağı şirket aracılığıyla Aydın Büyükşehir Belediyesi de yapabilir.

Ya da iki kurum da bu işe yanaşmazsa üçüncü bir alternatif olarak devlet oto yollarda olduğu gibi demiryollarının bütününü ya da parçalar halinde yapacağı yatırım karşılığında işletmesi için özel sektöre ihale de edebilir.

Hem böylece Aydın İzmir hızlı treninin temeli de atılmış olur.

Yeter ki, yereldeki siyasi irade sorunu çözmek istesin