Dersim'de katliam olmadığını dile getiren Baykal, bölgedeki aşiretlerin de buna itibar etmediğini ileri sürdü. Geçen hafta salona Onur Öymen ile gelen Baykal bu kez Kılıçdaroğlu'nu yanına aldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in Dersim katlimını savunan konuşmasının ardından parti içindeki krizi görmezden gelen CHP lideri Deniz Baykal, dünkü grup toplantısında konuya açıklık getirdi. Onur Öymen'in sözlerini savunan Baykal, “Türkiye Dersim'i konuşuyor. Sadece Dersim değil ki. Yozgat'ta, Bolu'da isyanlar var, bir sürü isyanlar var” diyerek Dersim'de yaşanan olayların dönemin koşulları altında normal olduğunu savundu. Başbakan Erdoğan'ın konuyu istismar ettiğini öne süren Baykal, bölgedeki aşiretlerin ezici çoğunluğu da buna itibar etmediğini savundu.

ALEVİLER BİZİM, BAŞKA KAPIYA

Son günlerde Türkiye ve Avrupa'daki Alevi vatandaşların gösterdiği tepkiye değinmeyen Baykal, Tunceli'de 3 ilçe belediye başkanı ile 300 partilinin istifasını da gündeme getirmedi. Baykal'ın, konuşmasında Başbakan Erdoğan'ın tepkisini eleştirirken de, “Alevilerden sana hayır yok, başka kapıya Başbakan” diye seslenmesi dikkat çekti.

Baykal sözlerini şöyle sürdürdü: “Hz. Muhammed'i Hz. Ali'den ayırmak mümkün değildir. Hz. Ali'yi Mustafa Kemal'den ayırmak mümkün değildir. Bu beraberlik Türkiye'nin temelidir. Bu zinciri kimsenin kırması mümkün değildir. Bunları yaşadık, bu üzüntüleri hep birlikte yaşadık. Milletimiz bunları en doğru şekilde değerlendirecek, değerlendiriyor. Böyle oyunların daima CHP'ye yönelik olarak sıkıştıkları zaman tezgahladıklarını biliyoruz. Kimse merak etmesin, bize zarar veremeyecektir.”

BUNLAR KAHRAMAN DEĞİL

Başbakan Erdoğan'ın bu katliam mağdurlarını anmasını da eleştiren Baykal, “Bu olayların içinde yer alan insanları kahramanmış gibi göstermeye çalıştı. Sıkışınca CHP'ye saldırdı. CHP'nin görüşleri çok net. 20 yıldır tutarlı bir siyasi çizgiyi götürüyoruz. Kimlik konusuna, dil konusuna yönelik anlayışımızı 20 seneden beri sürdürüyoruz. CHP'nin söylediği çok açık. Biz birbirinden farklı kimliklere sahip olabiliriz. Herkes etnik kimliğini özgürce yaşayabilir. Bunu engelleyen yasalar kaldırılmalıdır. 20 yıldır önce teklifi vermişiz, Kürtçe yasaklanmamalı demişiz. Başımla beraber. Neysen o. Senin kimliğin senin en büyük şanındır. Devlet de buna saygı göstermek zorundadır. 20 yıl önce demişiz ki devlet buna karışmayacak. Etnik kimliğine karışmayacak. Uzak duracak. Herkesin kimliği inancı kendine. 20 yıl önce bunu demişiz” dedi.

İstifa talebi geride kaldı

Baykal'ın CHP Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada öfkeli ve gergin olduğu gözlendi. Baykal, Öymen'in Dersim katliamıyla ilgili sözleri hakkında ilk kez Grup Toplantısı'nda konuştu. Baykal, konuşmasında Öymen'i yine eleştirmeyerek, bu konudaki tepkileri tezgah olarak nitelendirdi. Baykal, “Milletimiz bunları en doğru şekilde değerlendirecek, değerlendiriyor. Böyle oyunları daima CHP'ye yönelik olarak sıkıştıkları zaman tezgahladıklarını biliyoruz. Kimse merak etmesin, bize zarar veremeyecektir” dedi.

Bu kez Kılıçdaroğlu ile geldi

CHP Genel Başkan Yardımcısı onur öymen'in Dersim katliamını savunan konuşmasına tepki gösteren ve Öymen'in istifasını isteyen Kemal Kılıçdaroğlu, dünkü grup toplantısına CHP lideri Baykal ile girdi. Baykal'ın geç gelmesi nedeniyle salon girişinde 30 dakika ayakta bekleyen Kılıçdaroğlu'nun, salona girdikten sonra Onur Öymen ile tokalaşması dikkat çekti. Kılıçdaroğlu daha sonra Baykal ile aynı sıraya oturdu.

Öymen ayakta alkışlandı

Dersim katliamını öven Öymen ise CHP Genel Başkanı Baykal'ı kapıda karşılamadı. Öymen, Baykal'ın gelişini toplantı salonunda bekledi. Öymen, salona girerken CHP grubunu izlemeye gelen partililerin büyük çoğunluğu tarafından ayakta alkışlandı. Öymen yerine geçtikten sonra bir çok partilinin de yanına giderek tokalaştığı görüldü./yeni şafak