Ve o da her şeyi bırakıp, bir anda askere gitmişti. Alişan ile 'Bedelli Askerlik' hakkında düşüncelerini, askerlik anılarını ve hayatı konuştuk.

Bana linç kampanyası uyguladılar

-Vatan görevini nerede yaptınız?

Acemi birliğim Manisa Alaşehir'deydi, askerliğimin geri kalanı ise Ankara'da, Armoni Mızıka Komutanlığı'nda yaptım.

-O ilk gün, önünüze er elbisesiyle askeri botları koydular, o giysiler üzerinize tam oturdu mu, yoksa eğreti miy durdu?

Askerliğim boyunca bir tek bu konuda iltimas yaptılar. Bana verileni değil, üstüme tam olanı giydim.
-Siz askerliğinizi yapıp geldiniz ama bak, 'Bedelli' Askerlik Yasası çıkıyor, geçmiş olsun Alişan?
Ahhh, yaram içerdeÖ (Gülüyor) Askere gitmeden önce benim de beklediğim bir şeydi. Devlet büyüklerimiz şu anda bunu uygun gördü. Bir kere, sonuçta her vatandaşın, yaşı tutuyorsa hakkı. Ben de askere gitmeseydim, benim yaşım da tutuyor, bende bedelli askerlik yapardım.

-Size kötü gözle mi bakıldı?

Askerden önce benim üstüme çok fazla geldiler. Bana yapılan kampanya Türkiye tarihinde hiç kimseye yapılmadı. "Askere gitmedi. Asker kaçağı" dediler. Bana resmen linç kampanyası uyguladılar. Bunu bana magazinciler yapmadı. Gazetelerin spor yazarları ve politika yazarları yaptı. Şehit haberi olduğu zaman, yanına benim resmimi koydular "Alişan hala askere gitmedi şu kadar şehidimiz var" diye. Sokakta birileri bana, "Askere hala gitmedin mi?" diyecek diye ödüm kopuyordu. Konserlere bile korka korka gidiyordum. Acaba birisi bana laf atar mı, "Yuh be askere neden gitmedin?" der mi diye düşünüyordum.Çünkü insanlar yazılanlara inanır. Ama çok umurlarında değildi, çünkü milyonlarca genç bekliyor bedelliyi.

Ben de bunlara dayanamayarak askere gittim. Psikolojim çok bozulmuştu. O sürede sabah programı yapıyordum. Her sabah gazetelerde kendi resmimi görmekten bıkmıştım. Benim için 'Alişan askere gitsin' diye facebook'ta sayfa bile açıldı. Şu anda 40 yaşında olup da benden önce askere gitmeyen bir sürü insan varken bana bu yapıldı.

-Siz askerdeyken bu kanun çıksaydı ne yapardınız?

Ben askerdeyken böyle bir şey çıksaydı çok üzülürdüm. Askerdeyken hep bunu düşünüyordum. Askere gittikten bir ay sonra Başbakanımız'ın ağzından bir açıklama duydum. Dedi ki "Bedelliyi çok istiyoruz bu hafta Genel Kurmay başkanıyla görüşmemiz var." Hemen komutana çıktım, "Komutanım sizin kulağınıza böyle bir şey geldi mi" diye sordum. "Vallahi öyle bir duyum var. Ama çıksa da çıkmasa da 14 ay seve seve bizimlesin, yapacak bir şey yok" dedi. Vallahi komutanım eğer bedelli çıkarsa ben GATA'lık olurum dedim. Ha ha ha ha. O zaman böyle bir şey olsaydı, ben askerdeyken bedelli çıksaydı üzüntüden hastanelik olurdum.

Kıvanç kemik yaşını ölçtürsün

-Kıvanç Tatlıtuğ, Burak Özçivit, Yağmur Atacan, Tolgahan Sayışman gibi bazı oyuncular yaşları tutmadığı için bedelli yasasından faydalanamayacak. Onlara moral vermek için ne söylersiniz?

Geçmiş olsun; bir iki yaşla bunu kaçırmak gerçekten kötü bir şey. Onlar da gidip kemik yaşlarını ölçtürsünler, belki 30 çıkar! Ha ha haÖ Şarkıcı Ege 2000 yılında bizim birlikte yapmış askerliğini. O da 24 saatle kaçırmış. Askerliğe başvuruyor 24 saat sonra bedelli kanunu çıkıyor. 24 gün askerlik yapacağına 18 ay askerlik yapıyor. Onlar da beklesin, bir beş sene sonra belki yine bedelli askerlik çıkar.

-Askerde başka neler yaptınız?

Mıntıka temizliği yaptım. Oda temizledim. Askeri eğitim yaptım. Orada bir asker ne yaptıysa ben de onların bütününü yaptım. Acemilikte silah eğitimi aldım. 25 metre atışta ödülüm var. Bin 500 kişi arasında en iyi atışı ben yaptım. G3'le yaptım. Acemilikte ödül aldığım atışlarda komutan geldi inanmadı. Başımda geldi durdu, onun gözünün önünde atış yaptım. Bana bir dolma kalem ve tükenmez kalem hediye ettiler.

-15 ay askerlik size neler öğretti?

34 yaşında gittim askere ama Macaristan'da yaşadığım süre haricinde ailemden hiç uzakta kalmamıştım. Askerde öğrendiğim en önemli şey sabır. Cem Yılmaz korgenareller, orgeneraller için sahneye çıkıyormuş. Şov bittikten sonra birliğe gidip, pas pas yapıyormuş. Bende çok üst düzeylilere konserler verdim. Sonra komutanımın odasını temizledim. Benim sorumluluğumda 36 numaralı bir oda vardı. Gündüzleri rütbeliler orada müzik çalışıyor, akşamları o odayı iki arkadaşımla ben temizliyordum. Elimde vilada, cam sil temizlik yapıyorduk.

KOĞUŞTA UYUDUĞUMA İNANMIYORLARDI

-Orada bir tek ünlü siz miydiniz?

Bulunduğumuz birlik hep şöhretlerin askerlik yaptığı bir yer. Ben gittiğimde Tolga Çevik askerlik yapıyordu orada. Çevik de 15 ay askerlik yaptı. Komutanım, “Yarın Tolga'yla görüş, sana buranın kurallarını öğretsinî dedi. Tolga Çevik'ten eğitim aldım. Sahnedeyken ne yapmam gerekiyor hep bana o öğretti. Acemilikte bana, “Sen tuvalete gidiyor musun?î diye soranlar bile oldu. Bir çoğu bana inanmıyordu. “O koğuşta yatmazî diyorlardı. “Bu gider bir otelde yatar, sabah getirirler tekrarî diyenler vardı. Bir diziyi izlediğimiz zaman, “Sen tanırsın şu makyajsız da güzel mi?" diyorlardı.

Kız arkadaşım Demet’in vokali

- Yeni kız arkadaşınla birbirinize çok yakışıyorsunuz. Ciddi bir gelişme var mı aranızda?

Sağol, daha çok yeni. Evlilik gibi şeyleri düşünmek, konuşmak için çok erken. Bir ay oldu. Şu an çok güzel bir birliktelik yaşıyorum.

- Kız arkadaşın Demet Akalın’ın neyi oluyor?

Demet’in vokali. Demet’in evinde tanıştık. Telefon numaralarımızı aldık. Birkaç defa mesajlaştık.

- Birbirinizi kıskanıyor musunuz?

Ee tabi, o vokalistlik yapıyor. Önümüzdeki aylarda kaset çalışmalarına başlıyor. Yaz sonunda onun da albümü çıkacak.

- Eşiniz şarkıcı olabilir mi?

Çok büyük konuşuyordum ama artık yapmıyorum. Bana kalırsa tabii ki istemem.

Tayt giymedim okuldan atıldım

-Zaman zaman dizilerde de oynuyorsunuz, oyunculuk adına hiç tiyatro okullarına gittiniz mi?

Macaristan'dayken, “Bir okula gireyimî dedim. Yurt dışında nasıl vakit geçirilir ki? Yanımda tercümanla gittim. İlk gün dans dersleri vardı, bale için tayt giymem gerekiyordu. Tayt bayağı inceydi. Hocaya, “Ben tayt, mayt giyemem. Bunu giyersem bu görüntüler Türkiye'de yayınlanırsa bir daha ülkeye geri dönemem.î dedim. “O halde sizi kapı dışarı alıyoruzî dediler. Tayt giymeyi kabul etmedim, kayıdımı sildiler.

Çağla konuşursa onun canını acıtabilirim

-Çağla Şikel ile aranızda askerden geldikten sonra bir tatsızlık yaşandı. Beraber yapmayı konuştuğunuz bir programı, siz askerdeyken o, eşi Emre Altuğ ile birlikte yaptı. Siz de tepki gösterdiniz. Bu konuda ne diyeceksiniz?

Ben kimse hakkında kötü bir şey söylemedim. Asla yalan konuşmadım ve konuşmam. Eğer benimle ilgili kötü veya beni aşağılayıcı şeyler söylerlerse, ben de bundan sonra onların canını acıtabilirim. Yine efendiliğimi bozmam ama beni aşağılayıcı ve kötüleyici şeyler söylerlerse bende o insanlar hakkında bir bilgi sahibiysem, bende onları yaralarım yani. Benim kimseyle kişisel bir sorunum yok. Herkes gibi ekmeğimin derdindeyim. Ve artık 36 yaşındayım, dünkü çocuk değilim.16 senedir bu camiadayım. Kimin ne olduğunu çok iyi biliyorum. Kimin nasıl nereye geldiğini çok iyi biliyorum. Benim hakkımda konuşurlarsa bende onları yaralarım.

RÖPORTAJ: Şebnem ÖZCAN-BUGÜN GAZETESİ