Jeotermal enerji santrallerinin “İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı”na tabi olup olmadığı tartışması gittikçe büyüyor.

İyi Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin’in 7/277266 esas sayılı yazılı soru önergesine, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum verdiği yazılı yanıtla JES’lere İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatını düzenleme ve denetleme yetkisinin ilçe belediyelerinde olduğunu söyledi.

Bu açıklamadan sonra Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay “Mahkeme kararı ile Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın soru önergesine verdiği cevap çelişmektedir. Sanırım Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın bu mahkeme kararından haberi olmadığını düşünmekteyim. Hukukçu bir belediye başkanı olarak yargı kararlarına her yurttaş gibi saygı duymak ve uygulamak durumunda olduğum kaçınılmazdır. Yargı kararı ile Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın cevabı arasındaki çelişkiyi çok kısa zamanda giderip kamuoyuna bildireceğim…” şeklinde beyanda bulundu.

Şimdi, “Manisa İdare Mahkemesi’nin herkesin dilinde olan kararı ne diyor?”, “Bu karar nasıl kesinleşti?” soruların yanıtını arayalım.

25.11.2019 tarihinde yayınlanan “JESDER'in açıklaması ve diğer ilçelerdeki ruhsatsız santraller” başlıklı yazımdan sonra, Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER), tarafından tarafıma gönderilen yazı ile ekinde Manisa İdare Mahkemesinin kararı gönderildi.

Tabi o zaman kararın Mahkeme adı, esas ve karar numaraları, taraf bilgileri karartıldığı için Manisa İdare Mahkemesi’nin kararı olduğunu bilmiyorduk.


 

 

Sözkonusu kararın, Manisa İdare Mahkemesi’ne ait bir karar olduğunu Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay’ın 23.05.2020 tarihli basın açıklamasında öğrendik.

Basın açıklamasında “Manisa ilinde bir ilçe belediyesi bir JES firmasının yapmış olduğu işyeri açma ve çalışma ruhsatı başvurusunu reddetmiştir. JES firması Manisa İdare Mahkemesi’ne başvurmuştur. Mahkeme JES firmasının elektrik üretirken kullandıkları Pentan maddesinin “Uluslararası geçerliliği olan güvenlik kartında yüksek dereceli patlayıcı- buhar ve hava karışımları patlayıcı” madde olarak kabul ederek işyeri açma ve çalıştırma ruhsatlarına ilişkin yönetmeliğin ek-2/B 1.1.5 maddesinde jeotermal enerji santralleri 2. Sınıf gayri sıhhi müessese olarak sayılmakla birlikte, 3572 sayılı işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına dair kanun hükmünde kararnamenin değiştirilerek kabulüne dair kanunun 2. Maddesinin b bendinde “Nerede açılırsa açılsın yakıcı, parlayıcı, patlayıcı ve tehlikeli maddelerle çalışan işlerle, oksijen LPG dolum ve depoları bunlara ait dağıtım merkezleri, perakende satış yerleri, taşocakları, akaryakıt istasyonları ve benzeri yerlere UYGULANMAZ.” hükmüne yer verilerek ilçe belediyesinin yetkisinin olmadığını belirtmiş ve belediyenin yapmış olduğu işlemi iptal etmiştir…”şeklinde açıklama yapılmıştır.


 

Açıkçası bu işleri araştıran ve takip eden bir kişi olarak ben bu kararın mahkemesini, esas ve karar numarasını, kim tarafından kime açıldığını, kesinleşip kesinleşmediğini, kesinleştiyse Bölge Adliye Mahkemesi ve Danıştay’ın esas ve karar numaralarını bilmiyordum.

Bu gelişmelerden sonra Manisa İdare Mahkemesi’nin kararını ve sürecini araştırdık. Çok ilginç bilgilere ulaştık. Mahkeme kararında yer alan özel bilgileri kişisel verilerin korunması hükümleri uyarınca paylaşmıyorum.

Bu dava, Fatih Atay’ın basın açıklamasında belirtiği üzere Manisa ili, Alaşehir Belediye Başkanlığı’na karşı açılmıştır. Manisa İdare Mahkemesi 10.01.2019 tarihli kararı ile iptal kararı verilmiştir. İtiraz üzerine Bölge İdare Mahkemesi 7. İdari Dava Dairesi kararı onamıştır. Karar temyiz edilmiş, fakat dosya Danıştay’a gönderilmeden Alaşehir Belediye Başkanlığı’nın 29.04.2019 tarihli oluru ile temyizden vazgeçilmesi üzerine karar kesinleşmiştir.


 

Önce Alaşehir Belediyesine soruyorum;

1-“31.03.2019 tarihinde yapılan yerel seçimlerden sonra göreve gelen yeni Belediye Başkanı, Manisa İdare Mahkemesi’nin kararının temyiz edilmesinden 29.04.2019 tarihinde neden vazgeçti?

JESDER Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği’nin ve jeotermal enerji santrallerinin dört elle tutunduğu Manisa İdare Mahkemesi’nin sözkonusu kararı Danıştay temyiz incelemesinden geçmeden kesinleşmiş bir karardır.


 

Efeler Belediyesine soruyorum;

1-Efeler Belediyesi bu karara nasıl ulaştı?

2-Efeler Belediyesi bu kararı, JESDER’den veya herhangi bir JES şirketinden mi aldı?

3-Bugüne kadar Efeler Belediyesine ise defalarca ruhsatsız JES’ler hakkında neden mühürleyip kapatmıyorsunuz diye sormamıza rağmen, neden Fatih Atay seçildiği 31.03.2019 tarihinden, basın açıklamasının yapıldığı 23.05.2020 tarihine kadar Efeler Belediyesinin JES’lere “İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı” verme yetkisi yok demedi?

4-Manisa İdare Mahkemesi’nin kararının kesinleşme tarihi 29.01.2020.

Efeler Belediyesi, bugüne kadar Manisa İdare Mahkemesi’nin kesinleşmesini mi bekledi?

5-Efeler Belediyesi, 29.01.2020 tarihine kadar ortada kesinleşmiş bir mahkeme kararı olmamasına rağmen, ruhsatsız santraller hakkında neden mühürleme ve kapatma işlemi yapmadı?

6-Efeler Belediyesi’nin JES’ne “İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı” verme yetkisi yoksa, Fatih Atay niçin basın açıklaması ile 1 Nisan 2019 tarihinde göreve geldiğimden bu yana hiçbir JES için herhangi bir ruhsat vermedim.” ve bundan sonrada vermeyeceğim demiştir?


 

Manisa İdare Mahkemesi’nin kararına dayanarak Efeler Belediyesi ve Alaşehir Belediyesi, jeotermal enerji santrallerine “İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı” verme yetkisinin bulunmadığını ileri sürmekte ve savunmaktadır. Doğal olarak ta bu tavrı JESDER ve jeotermal enerji santrali şirketleri de desteklemektedir.

Çok ilginç değil mi?

Bu soruların yanıtı verildiğinde köşemde aynen sizlerle paylaşacağım.

Takdirini okurlara bırakıyorum.

2 

T.C. EFELER BELEDİYE BAŞKANLIĞI

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

Tarih: 23/05/2020

Konu : Kamuoyuna Duyurudur

KAMUOYUNA DUYURU

İYİ Parti Aydın Milletvekilimiz Aydın Adnan Sezgin’in, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verdiği soru önergesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği yanıtta;

  • İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmeliğin ek-2/B 1.1.5 maddesinde 2. ve 3. Sınıf gayri sıhhi müesseselerin işyeri açma ve çalıştırma ruhsatlarının düzenlenmesinde “ilçe belediyelerinin yetkili” olduğu belirtilmiştir.

  • Ayrıca JES tesislerinin de 2. sınıf gayri sıhhi müesseseler kapsamına girdiği belirtilmiştir.

Açıklamak gerekirse Bakanlığın vermiş olduğu cevapta “İlçe Belediyesi” JES’lere işyeri açma ve çalışma ruhsatını düzenlemeye yetkili olduğu belirtilmektedir. Oysa bu durum bir süredir ortada kalmakta idi.

Manisa ilinde bir ilçe belediyesi bir JES firmasının yapmış olduğu işyeri açma ve çalışma ruhsatı başvurusunu reddetmiştir. JES firması Manisa İdare Mahkemesi’ne başvurmuştur. Mahkeme JES firmasının elektrik üretirken kullandıkları Pentan maddesinin “Uluslararası geçerliliği olan güvenlik kartında yüksek dereceli patlayıcı- buhar ve hava karışımları patlayıcı” madde olarak kabul ederek işyeri açma ve çalıştırma ruhsatlarına ilişkin yönetmeliğin ek-2/B 1.1.5 maddesinde jeotermal enerji santralleri 2. Sınıf gayri sıhhi müessese olarak sayılmakla birlikte, 3572 sayılı işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına dair kanun hükmünde kararnamenin değiştirilerek kabulüne dair kanunun 2. Maddesinin b bendinde “Nerede açılırsa açılsın yakıcı, parlayıcı, patlayıcı ve tehlikeli maddelerle çalışan işlerle, oksijen LPG dolum ve depoları bunlara ait dağıtım merkezleri, perakende satış yerleri, taşocakları, akaryakıt istasyonları ve benzeri yerlere UYGULANMAZ.” hükmüne yer verilerek ilçe belediyesinin yetkisinin olmadığını belirtmiş ve belediyenin yapmış olduğu işlemi iptal etmiştir.

Bu kararla JES firmaları 2. Sınıf gayri sıhhi müessese kapsamında olmakla birlikte istisnai hükümden yararlanarak ilçe belediyelerinin ruhsat düzenleme yetki alanından çıkmaktadır.

Mahkeme kararı ile Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın soru önergesine verdiği cevap çelişmektedir. Sanırım Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın bu mahkeme kararından haberi olmadığını düşünmekteyim.

Hukukçu bir belediye başkanı olarak yargı kararlarına her yurttaş gibi saygı duymak ve uygulamak durumunda olduğum kaçınılmazdır.

Yargı kararı ile Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın cevabı arasındaki çelişkiyi çok kısa zamanda giderip kamuoyuna bildireceğim.

Efeler ilçesinde bulunan JES’lerle ilgili olarak

  • İnşaat ruhsatı (iki JES firmasına verilmiş)

  • İskan ruhsatı (bir JES firmasına verilmiş)

Benden önceki belediye başkanı tarafından bu ruhsatlar verilmiştir. 1 Nisan 2019 tarihinde göreve geldiğimden bu yana hiçbir JES için herhangi bir ruhsat vermedim.

Kızılcaköy’deki JES için ÇED raporu çıkmıştır. ÇED raporunun iptali için Efeler Belediyesi olarak Aydın 1. İdare Mahkemesi’ne dava açmış bulunmaktayız.

Göreve geldiğim günden bu yana JES’lere karşı halkımla birlikte yaptığım mücadeleyi görevimin sonuna kadar yılmadan, hiçbir şeyden ve kimseden korkmadan devam edeceğim.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Efeler Belediye Başkanı

Av. M. Fatih ATAY