Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Ferit Şahenk ve beraberindekiler butona basarak Türkiye'nin en büyük vinci ile bir tekneyi denize indirdi.ŞÜKRULLAH DOLU - HÜSEYİN LİKOĞLU
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'demokratik açılım'ın gerçekleştirildiğinde 'Türkiye ekonomisinin de sıçrama yapacağını' söyledi.
Erdoğan, Didim Yat Limanı'nın açılışında yaptığı konuşmada, 'demokratik açılım' çalışmalarına da değinerek, 'Demokratik açılım sürecini çalıştırıyoruz. Demokratik açılım sürecinin hedefi nedir? Demokratik açılımı gerçekleştiğimizde bilesiniz ki Türkiye ekonomisinde de sıçrama yapacaktır' dedi.

YATIRIMCI İSTİKRAR İSTER

Türkiye'nin batısı ile kuzeyi ve güneyinin bir bölümünde yatırımların devam ettiğini anlatan Erdoğan, 'Ama Güneydoğu ve Doğu... Bu bölgelerde maalesef girişimci yatırımda bulunmamışsa, bulunamıyorsa... Oradaki, ne yazık ki demokratik açılımın, istikrarın güvenin olamayışı sebebiyledir. Para istikrarın ve güvenin olduğu yere gelir. İstikrarın olmadığı yere para gelmez bunu bilmemiz lazım' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, güven ve istikrarla ülkenin 20 yılda buralara geldiğini ifade ederek, gayri safi yurt içi hasılaya ilişkin rakamlar aktardı. 'Bundan sonraki süreçte de durmayacağız, bunu artırarak devam ettireceğiz ama birbirimizi seveceğiz' diyen Erdoğan, bu sağlandığı takdirde Türkiye'nin muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkacağını ifade etti.

YATÇILARA VERGİ MÜJDESİ

Başbakan Erdoğan, konuşmasında yabancı bayraklı Türk gemilerine yönelik yeni bir düzenleme yapacaklarını müjdesini de verdi. Erdoğan, 'İlk Bakanlar Kurulunda yatlara yönelik olarak vergilendirmedeki yapıyı değiştiriyoruz, yeni bir süreci başlatıyoruz. Yabancı bayrak taşıyan Türk gemilerine şimdi 'bu bayrakları kaldırın' diyoruz. Türk bayrağını as ve vergiyi de biz düşürüyoruz. Diğer yatlarla ilgili vergilendirmelerde bunu düşünüyoruz' dedi. Erdoğan, 3.5 milyar dolar olan yat turizmi gelirlerini 8 milyar dolara çıkartmak istediklerini de sözlerine ekledi.

HEDEF 3 YILDA 25 BİN YAT

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, D-Marin'in Türkiye'nin en büyük marinalarından biri olduğunu ifade ederek, hedeflerinin 3 yılda 25 bin 500 yat kapasitesine ulaşmak olduğunu söyledi. Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise yat limanı ve hava limanı bağlantılarının güçlendirilmesinin Didim'in dünya tarafından tanınmasına katkı yapacağını söyledi.

Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan, Dalaman'a da bir marina yapacağı sözünü aldığı Doğuş Holding Başkanı Ferit Şahenk'e plaket verdi.


650 kişiye ekmek kapısı


Doğuş Grubu'na bağlı D-Marin tarafından 30 ayda yapımı tamamlanan Didim Marinası'na kara ve denizden toplam bin 100 yat bağlanabiliyor. 400 tonluk yatları taşıyan Türkiye'nin en yüksek tonajlı vincinin bulunduğu marinaya, 50 metre uzunluğundaki yatlar da güvenli bir şekilde çekiliyor. 80 odalı butik otel, 20 farklı sektörde iş yerlerinin yanı sıra açık ve kapalı spor alanlarının yer aldığı liman adeta bir şehir görümününde. 650 kişiye iş imkanı sağlayan D-Marin, 212 bin metre kare deniz alanı, 70 bin metre kare karada çekek alanına sahip.

Açılışta konuşan Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk Didim Yat Limanı'nın inşaatına Ekim 2006'da başladıklarını ve 30 ay gibi rekor bir sürede tamamlayarak hizmete açtıklarını anlattı. Limanın 75 milyon dolara malolduğunu kaydeden Şahenk, "Dünyadaki koşullar ne kadar zor olursa olsun Türkiye, kendi ortak aklı sayesinde yeni yatırım ve iş imkanları yaratabiliyor. Biz bu ülkenin insanına ve geleceğine güveniyoruz" diye konuştu.


Zeynep'e yardım sözü


Açılış sırasında Zeynep Cidam adındaki küçük bir kız Başbakan Erdoğan'ın yanına gelerek bir mektup verdi. Mektubu okuyan Erdoğan, küçük kızı yanına çağırdı. Küçük Zeynep'in Erdoğan ile konuşurken ağladığı görüldü. Daha sonra gazetecilere konuşan Zeynep Cidam, kardeşinin 2 ay önce havuza düştüğünü, o günden bugüne hastanede tedavi gördüğünü ve evde tedavisi için maddi durumlarının iyi olmadığını anlattı. Başbakan'dan yardım istediğini söyleyen Cidam, Erdoğan'ın da kendisine yardım sözü verdiğini söyledi.