Memurlar dün toplu sözleşme haklarını alabilmek için 24 saatliğine iş bıraktı. 'Uyarı Grevi' olarak adlandırılan eylemde demiryollarında hayat durdu, postaneler çalışmadı, öğretmenler ve sağlık çalışanları eylem yaptı. Türk-Kamu Sen, KESK, Türk -Ulaşım Sen, Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS), Haber-Sen, Sağlık-Sen ve Türk Eğitim Sen'e üye memurların eylemi, 24 Kasım'da geceyarısı başladı. Dün geceyarısına kadar süren ve bayram öncesi yapılan grev, kent dışına çıkan vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı.

5 SAAT GARDA BEKLETİLDİ

SAKARYA: Arifiye Tren Garı'nda eylem, gelen trenlerin görevlilerce durdurulmasıyla başladı. Eylem nedeniyle Fatih, Anadolu, Ankara, Güney ve İç Anadolu Mavi ekspres trenlerinde bulunan çok sayıda yolcu garda beklemek zorunda kaldı. Vatandaşlar bekleyişin uzaması üzerine yetkililere tepki gösterdi. Ekspresler, 5 saat garda bekletildikten sonra geçişlerine izin verildi.

ESKİŞEHİR: Ankara-İstanbul seferini yapan Anadolu, Ankara ve Fatih, Konya seferini yapan Meram ve İç Anadolu Mavi trenleri, bin 200 yolcusuyla Eskişehir ve Enveriye tren garlarında yaklaşık 5 saat bekletildi. Zaman zaman vatandaşlar ve Eskişehir Gar Müdürlüğü yetkilileri arasında tartışmalar yaşandı. Ankara Ekspresi'nin Eskişehir Garı'na girmesinin ardından Anadolu Ekspresi'ndeki bir grup yolcu, çevresini sardıkları trenin makinisti Erol Sarı'yı bir süre alıkoydu. Makinist Sarı'yı vatandaşların arasından polis kurtardı.

5 EYLEMCİ GÖZALTINA ALINDI

BALIKESİR: Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), Balıkesir Garı'nda greve katılan 5 sendika üyesinin gözaltına alındığını bildirdi.

ERZURUM: İstasyon Garı'na kadar slogan atarak yürüyen memurların burada bir treni durdurmak istemeleri nedeniyle gergin anlar yaşandı.

ADANA: Adana-Mersin arasındaki tren seferleri durdu, memurlar grev pankartları asıp önlükler giydi. Gara gelen yolcular, işyerlerine gidebilmek için toplu taşıma araçlarına yöneldi.

GAZİANTEP: Adana-Diyarbakır seferi yapan Güney Ekspresi, makinistlerin iş bırakması nedeniyle İslahiye Fevzipaşa Beldesi tren garında motorlarını susturarak yoluna devam etmedi.

Polise saldırı

Ankara'daki eylem, Abdi İpekçi Parkı ve Kızılay Ziya Gökalp Caddesi'nde gerçekleştirildi. Ellerinde ÖDP, Öğrenci Kollektifleri ve Sosyalist Parti bayrakları taşıyan bir grup, SSK İş Hanı önündeki üst geçite pankart asmak isteyince polis izin vermedi. Eylemcilerin ellerindeki sopalarla polise vurması üzerine çıkan arbedede güvenlik görevlileri biber gazı kullanarak grubu üst geçitten indirdi. Olaylarda bir polisin burnunun kırıldığı öğrenildi ve gruptan hafif şekilde yaralananlar oldu./yeni şafak