3 yıllık deneme çalışmalarının ardından bu yıl Ege Bölgesinin çeşitli yerlerinde üretim yapıldığını belirten Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Sadettin Öztürk, anıza ikinci ürün ekiminin her geçen gün yaygınlaştığını dikkat çekti.
2007 yılında başlatılan çalışmalar kapsamında enstitü arazisinde buğday hasadından sonra anıza ekim makinesi ile ikinci ürün pamuk ekimi yapıldığını anımsatan Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Sadettin Öztürk, “Toprak işleme yapılmadan doğrudan ekim yöntemi ile buğday anızına pamuk ekilmiş ve ekim sonrası çimlenme için tav suyu verilmiştir. Böylece toprak işleme maliyeti tamamen ortadan kaldırılırken daha yüksek oranda çıkış sağlanmış ve geleneksel ekime göre 7-10 gün erkencilik sağlanmıştır. İkinci ürüne uygun erkenci çeşitler kullanılarak yapılan bu çalışmada bitkiler ekim tarihinden 100-105 gün sonra koza açmaya başlamış ve yaklaşık 120-130 günde hasat olgunluğuna ulaşmıştır. 2007 yılının kurak geçmesi nedeniyle ikinci sulama eksik yapılması ve havaların aşırı sıcak geçmesine rağmen dekarda 280 kilogram pamuk elde edildi” dedi.
Ege Bölgesi"nde ikinci ürün anıza pamuk ekiminin giderek yaygınlaşmakta olduğuna işaret eden Öztürk, “2008 yılında 4 bin 480 dekar çiftçi tarlasında anıza ikinci ürün pamuk ekiminde iklimin kurak geçmesi ve su sıkıntısına rağmen ortalama dekarda 337 kilogram verim alındı. 2009 pamuk üretim döneminde Nazilli"de 2, Sarayköy"de 12, Aydın"da 12, Söke"de 3, Kınık"ta 1, Manisa"da 1 ve Menemen"de 24 üretici tarlasında toplam 8 bin 100 dekar alanda Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsünce geliştirilen çeşitlerle anıza ikinci ürün pamuk ekimi gerçekleştirdi ve ortalama dekarda 354 kilogram verim aldı. 2007-2009 ikinci ürün pamuk ekiliş alan tablosu incelendiğinde ikinci ürün pamuk ekilişi belirtilen avantajlar nedeniyle her yıl yaklaşık yüzde yüz artarak 2009 yılında 8 bin 100 dekara ulaştığı görülmektedir” şeklinde konuştu.
Öztürk, toprakların korunması ve pamuk tarımının geleceği açısından çok önemli olan "2. Ürün Anıza Pamuk Ekimi ve Yetiştiriciliği" konusunda pamuk yetiştiren illerden teknik elemanlarında katılımıyla teorik ve uygulamalı olarak eğitim verdiliğini belirterek, “Ülkemizde pamuk üretim masraflarının hızla artması, ithalat baskısı ve pamuk fiyatlarının bu oranda artmaması nedeniyle pamuk üreticisi başka ürünlere yönelmiştir. 1934 yılından bu yana pamuk üreticisinin hizmetinde olan Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü bu soruna çözüm olacak anıza pamuk ekim çalışmalarını yaklaşık 10 yıldır sürdürmekte ve son yıllarda bu yöntem bölgede büyük rağbet görmekte ve yöntemi tercih eden üretici sayısı artmaktadır. Enstitümüz ve üretici işbirliğiyle yürütülen çalışmalarda Söke, Aydın, Sarayköy, Nazilli, Menemen, Kınık ve Manisa"da buğday hasadından sonra anıza ekim yapılmıştır” şeklinde konuştu.