AK Parti’nin referandum kampanyası tanıtım toplantısı Ankara Arena Spor Salonu'nda yapılıyor.

Salona girmek isteyen vatandaşlar, polis ekiplerince oluşturulan üç arama noktasında üzerleri ve çantaları aranarak salona alındı.

Başbakan Binali Yıldırım, eşi Semiha Yıldırım ile birlikte salona geldi.

Otobüsün üzerine çıkan Başbakan Binali Yıldırım, salonun dışında toplanan kalabalığa seslendi.

Yıldırım, şu ifadeleri kullandı: "Bugün Türkiye'nin aydınlık yarınlarına kapı aralayacak, muasır medeniyetler seviyesine ülkemizi ulaştıracak 16 Nisan halk oylaması için resmen kampanyamızı başlatıyoruz. Meydanlardan güçlü Türkiye için, sürekli istikrar için kararımız, 'Evet'. İşte karar, işte gelecek. Eminim ki kutlu yürüyüşün ilk adımını atan kurucu liderimiz, Cumhurbaşkanımız, bu muhteşem tabloyu izliyor. Buradan Cumhurbaşkanımıza, Recep Tayyip Erdoğan'a selamlarımızı gönderiyoruz."

Konuşmanın ardından Yıldırım çifti, AK Parti'nin kampanya şarkılarından ilki "Tabii ki evet" eşliğinde Ankara Arena'ya girdi.

Başbakan Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım, salona girişte, turkuaz renkli platform üzerinde yürüyerek partilileri selamladı, salondakilere kırmızı karanfil dağıttı.

Bu sırada AK Parti Gençlik Kolları'nca hazırlanan ve üzerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafının yer aldığı "Büyük düşünen, güçlü lider" yazılı dev pankart ile üzerinde 15 Temmuz şehitlerinin fotoğraflarının bulunduğu "Kahramanlar can verir, yurdu yaşatmak için" yazılı pankartlar açıldı.

BÜLENT ARINÇ DA PROTOKOLDE

Başbakan Yıldırım ve eşi, protokolde bulunanlar ile tek tek tokalaştı. Yıldırım çifti, Cemil Çiçek ve Bülent Arınç'ın yanına oturdu.

Yıldırım'ın salonu selamladığı sırada AK Parti'nin "Evet diyoruz" adlı yeni kampanya şarkısı çalındı.

YILDIRIM: KUTLU BİR YOLCULUĞA ÇIKIYORUZ

Kürsüye çıkan Başbakan Binali Yıldırım, salonu dolduranlara sesleniyor.

Binali Yıldırım, şu ifadeleri kullandı: 

Hepinizi yürekten selamlıyorum. Bizleri izleyen vatandaşlarım, hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyorum. Üzerimde bir selam var, emanet var. Ezilenlerin gür sesi, suskun dünyanın hür insanı, göründüğü gibi olan, adam gibi adam kurucu genel başkanımız Recep Tayyip Erdoğan... Size selamlarını getirdim. Recep Tayyip Erdoğan’ın emanetine sahip çıkıyor muyuz?

Bütün şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Mekanları cennet olsun. 15 Temmuz’da hayatını seve seven veren şehitlerimize, Fırat Kalkanı’nda şehit olan TSK mensuplarına ve gazilerimize minnet ve şükranlarımızı sunuyor. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. 

Bir eksikliği hissediyoruz. Bütün etkinliklerimizi gerçekleştiren şehit Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip’i anmak istiyorum. Mekanları cennet olsun. Bütün şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyorum, mekanları cennet olsun.

Bugün yeniden kutlu bir yolculuğa çıkıyoruz. Yeni bir başlangıç için Bismillah diyoruz. Yarının güçlü Türkiyesini kurmak için ilk adım atıyoruz. Allah yolumuzu, bahtımızı açık eylesin.

Bu millet ne çektiyse rehavetten, durgunluktan, eskilikten çekmiştir. Heyecanımızı, coşkumuzu, hedeflerimizi yeniledik. Asla bitti demedik. Bu yol, zor ve meşakatlidir. Yenilikten kaçanlar tarih sahnesinden yok olup giderler. Korkaklar asla zafer anıtı dikemezler. Alparsarlan’ın planına hayır diyenler oldu. Selahaddin Eyyübi’ye de hayır diyenler oldu. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethederken ona da hayır diyenler oldu. Fatih bir çağı kapatmış, bir çağı aşmıştır. Gazi Mustafa Kemal’i düşünün. Samsun’a çıkarken ona da hayır diyenler oldu. Anadolu’da yeni bir ruh inşa etti. 

Bize her daim hayır diyenler oldu. Siz siyaset yapamazsınız dediler. Hayır, Recep Tayyip Erdoğan milletvekili olamaz, muhtar bile olamaz dediler. Millet olacak dedi. Onlar her reformda hayır dediler. Biz evet dedik, yolumuza devam ettik. Siz cumhurbaşkanı seçemez dediler, biz seçeriz dedik.

Gezi olayları provokosyondur dedik, hayır dediler, 17-25 Aralık kumpastır dedik, hayır dediler. 15 Temmuz’da yıkamazsınız, bölemezsiniz dedik. Biz onların hayırlarına evet diyerek bugünlere geldik. Biz çekinseydik tarih ve millet bizden hesap sorardı. İnanın, Allah bizden hesap sorardı.

Bizim siyatemizde korku yok. Bizim siyasetimiz cesur siyasettir. Bizim siyasetimiz yenilik siyasetidir, değişim siyasetir, heyecan siyasetidir, tazeleme siyasetidir, reform siyasetidir. Bizde zorlama, tehdit yok. Korku yok ama korkutmak da yok. 

Bizde kutuplaşma, ayrıştırma yok. Biz dilden değil, gönülden, kalpten evet istiyoruz.
Vatandaşlar sandığa gittiklerinde tüm kalbimle evet diyerek pusulaya evet mührünü basacak.

Ortalık da yalan yanlış bir çok şey söyleniyor. Bu anayasa değişikliğini biz MHP ile beraber yapıyoruz. Bu değişiklik neden yapılıyor, önce onu anlamak gerekiyor.
2007’de cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Ana muhalefet partisi yeni bir icat çıkardı, 367 icadı. CHP, oylamayı Anayasa Mahkemesi’nde taşıdı. Mahkeme, bunu iptal etti. Bir oylama daha yaptık. İş kilitlenmişti, kriz zirveye ulaşmıştı. Karar aldık, işi millete götürmeliydik. Seçim kararı aldık. 22 Temmuz 2007’de yapılan seçimde millet yüzde 47 destek vererek bu yanlışı düzeltti. Dedik ki bu rezillik, kepazelik bitsin. Referandum kararı aldık. Cumhurbaşkanını halk doğrudan seçtik. O günkü cumhurbaşkanı veto ettik. Meclis’ten çıkardık, tekrar gönderdik. Ahmet Necdet Sezer mecburen imzaladı, sonra da mahkemeye götürdü. Referandumda yüzde 69 katılımla cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini onayladı. Her şey o zaman Türkiye’de değişti. 16 Nisan’daki referandum işin eksikliğin tamamlanmasıdır.

CHP darbe yasasının arkasına sığınarak hayır diye bağırıyor. Başaramayacaklar. Bu kutlu yürüyüş aziz milletin evet oylarıyla tamamlanacaktır. 
Biz yargı hem bağımsız hem tarafsız olsun diyoruz. Tarafsız ifadesini ekliyoruz. Bunun nesi yanlış. CHP yargının bağımsız ve tarafsız olmasını istemiyor mu?

Milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkıyor. CHP ve DYP hükümetinde anayasal değişikliğiyle milletvekili sayısı 450’den 550’ye çıkaranların kendileri olduğunu unutuyor. Yazıkmış... O zaman 100 milletvekili artırdınız. Seçmen sayısı iki katına çıkmış, artırdığımız 50 milletvekili. Sayın Kılıçdaroğlu istismarı bırakın.

Milletvekili seçilme şartları... Milletvekili seçilme yaşını 18’e düşürüyoruz. Buna da karşı çıkıyorlar. Ne lüzum var diyorlar, gençlere ne oluyor diyorlar. Seçen, seçme yeterliliği olan mutlaka seçilir. 15 Temmuz’da tanklara, toplara göğsünü siper eden gençler, gençliğin ne olduğunu bütün dünyaya gösterdiniz.

‘Meclis etkisiz hale geliyor’ diyorlar. Hükümete güvenoyu kalkıyor. Çünkü güvenoyunu millet kendisi veriyor. Meclis denetimi genel görüşme, meclis araştırması, meclis soruşturması, yazılı soru verilebilecek. Meclis’e önemli bir yetki gelecek. Milletvekilleri dışında kanun teklifi veremiyor. Cumhurbaşkanı bütçe ve hesap kanununu teklif edebiliyor. Meclis'te milletvekilleri daha da güçleniyor.

Cumhurbaşkanı aday olma şartları... Aday olma yolları artırılıyor. Her siyasi grubu ayrı ayrı, beraber de aday gösterebilir. Yüzde 5 oy alan partiler de aday gösteribiliyor. Yüz bin seçme yeterliliğine sahip vatandaş da cumhurbaşkanlığına aday gösterebiliyor. Aday gösterme işi kimsenin tekelinde değil.

Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri... Çok geniş yetkiler veriliyor deniyor. Cumhurbaşkanı sadece vatana ihanetten suçlanabiliyor. Yetki gani, sorumluluk bafi. Bu sistemle biz nereye gideceğiz. Yetkiler var, sorumluluk da var. Biraz daha fazla yetki veriyoruz. Başbakanın yetkilerini de cumhurbaşkanına veriyoruz. Bakanlar kurulu kararı yerine cumhurbaşkanlığı kararnamesi değişikliği getiriyoruz. Bizim yaptığımız gizli ortakları ortadan kaldırmak.

Yağma, yok. Darbelere cevap veren parti AK Parti olmuştur. 2007’de post modern darbe belgesi verdiler, Cemil Çiçek çıktı siz bize emir veremezsiniz dedi, aynen geri postolamadı. 17 Aralık’ta yargı darbesi yapmaya çalıştılar. Yetmedi tankıyla, topuyla tüfeğiyle bu kez 15 Temmuz’da geldiler. Onlar da boylarının ölçüsünü aldılar.

Cumhurbaşkanın cezai sorumluluğu var. Bakanlar, cumhurbaşkanı yardımcıları her suçtan sorgulanabiliyor, yargılanabiliyor. Yüzde 75’le Yüce Divan’a gidebilirken, bugün yüzde 66’sının evet oyuyla yüce divan’a gidebiliyor. Cumhurbaşkanı hem sorumlu hem de yetkili.

Cumhurbaşkanı Meclis’i fesh ediyor. Cumhurbaşkanını kim seçiyor? Millet seçiyor. Meclis’i kim seçiyor? Onu da meclis seçiyor. Fesh etme diye bir şey yok, külliyen yalan. Seçimin yenilenmesi var. Cumhurbaşkanı da Meclis de seçim kararı alabilir.

Kampanya için hazırlanan kliplerde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin görüntüsü de yer alacak.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı da okunacak.

40 bin kişinin katıldığı tanıtım toplantısını yaklaşık 500 basın mensubu da izliyor.

Ankara Arena Spor Salonu'nda "evet" ağırlıklı bir süsleme yapıldı.

Salona kırmızı-beyaz, turuncu-beyaz ve turkuaz-beyaz renklerde "Evet" yazıları asıldı. AK Parti Gençlik Kollarına üye gençlerin grafiti ile yazdıkları "Evet"ler de salonda yer aldı.

Orta bölümü parti yöneticileri, milletvekilleri ve davetlilere ayrılan salonun içi ve dışı "evet" yazıları ve Türk bayrakları ile süslendi. Salonun içine ve dışına, Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın resimleri asıldı.

Öte yandan, katılımcılar için internet hizmetinin de verildiği salonda, kablosuz internet ağının adı "evet", parolası ise "kararımız evet" oldu.

Ba�bakan Binali Yıldırım konuşurken sloganlar tek tek dev ekranlarda gösterilecek.

Altı kampanya şarkısı ise Türkçe, Kürtçe ve Arapça hazırlandı.

Salonun içine ve dışına, Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın resimleri asıldı.

Bazı partililer, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, eski başbakanlardan Necmettin Erbakan ile şehitler Astsubay Ömer Halisdemir ve Fethi Sekin'in posterlerini açtı.

Salonda, 15 Temmuz darbe girişiminde şehit düşen, kuruluşundan bu yana AK Partinin kampanya süreçlerini yöneten reklamcı Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok'un posterleri de yer aldı.

AK Parti Gençlik Kolları tarafından bugüne özel 5 milyon adet 24 sayfadan oluşan "evet" isimli gazete bastırıldı.

6 BİN 500 POLİS GÖREV YAPIYOR

Toplantının güvenliğini sağlamak için 6 bin 500 polis görevlendirildi.

Salona çıkan yollar, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait hafriyat kamyonları yerleştirilerek trafiğe kapatıldı.

Güvenlik önlemleri kapsamında helikopterli bir ekip sürekli devriye uçuşu yaparken, atlı ve dedektör köpekli devriye timleri de salon çevresinde görev yapıyor.