Değerli Aydınpost okuyucuları, seçimler bitti yaşam normale döndü. Geçen haftaki Çanakkale izlenimlerimi ve görüşlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

2018 Troya yılı nedeni ile bilimsel ve teknolojik gelişmelerin her alana yön verdiği 21.yüzyılda kültürel değerleri akademik platformlarda hatırlamaya araştırmaya değerlendirmeye ve akademik bir bakış açısı ile yeniden yorumlamaya her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulmaktadır. Dediğimiz gibi seçimler bitti yaşam normale döndü. Ben de bu hafta sizleri Çanakkale’ye götürüp biraz politika biraz da 2018 Troya yılı hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Bilimsel ve akademik düşünce sistemi geçmişimize ve günümüze yönelik nitelikli değerlendirme ve analizler aracılığı ile kültür ve medeniyet dinamiklerimizi hareketlendirmektedir.

Toplumu bir arada tutarak farklı görüş ve fikirler arasında uzlaşmayı ve birliktelik bilincini ortaya koyan kültürel değerler, kültürel gelişme sayesinde uluslararası çalışmalara kendine özgün yönleriyle katkıda bulunmaktadır yerel ve uluslararası düzlemde kültürel gelişmenin sürekliliğini ve etkinliğini sağlaması için ise bilimsel düşünce ve akademik zihniyet en önemli kaynağımızdır o halde yapılması gereken bu zihniyetten yola çıkarak kültürel zenginliğimizi yaşatmak ve evrensel kültüre katkı sağlamaktır. 2018 Troya yılı Çanakkale, medeniyetlerin ilham kaynağı düşlerin gerçeğe dönüştüğü destanlar şehrimize mitolojinin anası Bin Pınarlı Kazdağları’nın Güzelliğin buluştuğu yer Çanakkale yeşil ve mavinin kucaklaştığı doğanın tüm renklerinin yansıdığı bereketli toprakların ve rüzgârın eşsiz koyların kristal denizlerin gün batımında seyrine doyum olmayan Çanakkale 'ye doğu ile batı arasında ki mücadelenin merkezi kaleler şehri, dünya kültür mirası toprakların şehri yeryüzünün en olumlu mücadelesini verdiği şanımız şerefimiz tarih Çanakkale ve 2018 yılı Troya yılı ve Troya medeniyetinin Osmanlı dönemi de 1800 yıllarından itibaren keşfedenler dünyaca ünlü bir kültür mirasını ortaya çıkarmışlardır İzmirli ozan Homeros’un İlyada destanının ışığı ile arkeolojik keşifleri ve bazı kazıları yapan isimler Troya’yı anlamamızı sağlayan ve insanlığa sunan çok önemli kişilerdir. Kültürel miras yoluyla geçmişi akılda tutmak geleceğe yön vermenin en sağlıklı yoludur. Ancak, hatırlamanın ve korumanın bir adım ötesine geçerek bu kültür mirasımızı ve günün gereksinimlerini karşılayacak bütüncül bir yaklaşımla yeniden ele almak bir zorunluluktur. Böyle bir bakış açısı Ülkemizi demokratik ve çağdaş medeniyetler seviyesine ulaştırma hedefine bir adım daha yaklaştıracaktır.

Türkiye'nin sahip olduğu kültürün ve tarihin farkında olan düşüncelerini özgürce ifade eden çağdaş ve katılımcı inanların yaşadığı daha özgür ve demokratik bir ülke olması kültür politikamızın hedeflerimizden birinci sıra da üniversitelerimizin yaptıkları akademik çalışmalar sempozyum ve konferanslar ile bu politikamızın bilimsel çevresinin uluslararası standarda taşınmasına yardımcı olmaktır. Bu bağlamda 18 Mart üniversitesinin Çanakkale ve Troya 2018 yılına kültürel ve tarihi özellikleri ortaya çıkarmak adına büyük bir özveri gerçekleştirdiğini akademisyen uzman ve araştırmacıların özenli çalışmalarının sunulduğu sempozyumun önemi ortadadır. Kültürel ve medeniyet konularına ilgi duyan 81 milyonluk ülkemizde güzel araştırmalar yapılıp temel kaynaklar gün yüzüne çıkmalı genç nesiller kendi kültür ve kendi kimliklerini doğru bir şekilde öğrendikleri takdirde başka kültürlere de hoşgörülü yaklaşabilecektir. Bu sebeple diyorum ki; Çanakkale'nin kültürü ve tarihi, sosyal değerlerin korunması ve tanıtılmasını hedefleyen yeni göreve gelen hükümetten beklentimizdir. Cumhurbaşkanımızın himayelerinde kültür ve turizm bakanlığımızca düzenlenen 3. turizm şurasında Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından vurgulandığı üzere Çanakkale’de ki Truva antik kenti mitolojide ki pek çok hikâyeye ev sahipliği yapıyor oluşuyla daha çok büyük bir turistik değerdir. Truva’yı sadece kalıntılarıyla değil bölgede kurulacak turizmin tüm unsurlarına hitap edecek alt yapısıyla dünya çapında bir cazibe merkezi haline getirmek için 2018 Troya yılı ile birkikte Troya ve çevresinde başta Kültür ve Turizm Bakanlığımız olmak üzere ilgili bakanlıklarımızın kamu ve kurum kuruluşları tarihe ve kültürümüze sahip çıkan özel sektör ve sivil toplum kuruluşları da ulusal ve uluslararası alanda yeniden göreve başlayacak hükümetimiz de önemli çalışmaların başlatmalarını beklemekteyim.

Bu yüzden seçim bitti, yaşam normale döndü. Kültür değerlerimize de daha çok zaman ayırmak daha çok reklam yapmak ya da zamanında gün yüzüne çıkartmalıyız.

24 Haziran seçimleri herkes için hayırlı uğurlu olması dileklerimle.

canakkale-006.jpgcanakkale1-001.jpgcanakkale2.jpg

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA