Geçen yazımızda (16 Mart) sözünü ettiğimiz salgın virüsle mücadelede izlenecek çalışmaları yürütecek “İzleme Kurulu” geçtiğimiz pazartesi günü Vali Yavuz Selim Köşger’in başkanlığında yapılan toplantıda BŞB Başkanı Özlem Çerçioğlu, il müdürleri ve meslek odaları başkanlarının katılımıyla kuruldu.

Olay birkaç yönden sevinçle karşılanmayı hak eden bir gelişmedir.

BİR: Aydın’da devletin zirvesi uzun zamandan sonra ilk defa bir masa etrafında buluşabilmiştir.

Herkesin arzuladığı bir olay bu toplantıyla gerçekleşmiştir.

İKİ: Kurulda yapılacak mücadelede hangi kurumun büyükşehirle iş birliği içinde hangi kurumun bağımsız hareket edeceğinin belli olmasıyla bu konudaki belirsizlik sona ermiştir.

ÜÇ: Vali Yavuz Selim Köşger’in bu toplantı sonunda kamuoyuyla bu güne kadar kan örnekleri alınan 23 vatandaştan 22’sinde sonuçların negatif olduğunu paylaşması ayrı bir memnuniyet konusudur.

Sonucu beklenen o bir vakanın da daha sonra temiz çıkması bütün Aydın’ın yüreğine su serpmiştir.

DÖRT: Kurulda bu güne kadar yapılanlar anlatılmakla yetinilmedi bundan sonraki süreçte kimin, neyi, nasıl yapacağının da kararı alındı.

BŞB Başkanı Özlem Çerçioğlu hükümet binalarının, resmi/ özel toplu taşıma araçlarının, sorumluluk alanına girsin girmesin çocuk oyun alanlarının ve parkların dezenfekte işini bitirdiklerini belli periyotlarla tehlike sona erene kadar da bu hizmetin devam edeceğini söyledi.

İstemeleri halinde her kuruma bu hizmeti verebileceklerini dile getirmesi üzerine de milli eğitim dışında kalan camiler dâhil kamuya ait bütün binaları ilaçlama hizmetini büyükşehir olarak üzerine aldı.

Milli Eğitimin ardından en yaygın mekânlara sahip Aydın Müftüsü Ercan Aksu ve Gençlik Hizmetleri Müdürü Cenap Fillikçioğlu başta diğer müdürler kurumlarıyla ilgili süreci takiple yükümlü olacaklar.

Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Okumuş büyükşehirden bağımsız hareket etmelerini bakanlığın gönderdiği dezenfektan malzemesi ile açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı bu iş için kullanılmak üzere hem yeterli temizlik malzemesi hem de ödenek göndermiş.

Seyfullah Okumuş dezenfektenin en basit bir ilaç pompasıyla bile yapılabileceğini Aydın bir tarım havzası olduğu için de hem pompa temininde hem de usta personel bulmada zorluk çekilmeyeceğini ayrıca ilaçlamada sürekliliği sağlamak için de kendi personelleriyle bu işi yapmada fayda gördüklerini söyledi.

Ayrıca gelecek öğretim yılında Mimar Sinan Endüstri Meslek Lisesi bünyesinde açılacak Kimya Teknolojileri Bölümünde kolonya başta bütün dezenfektan ürünlerinin Aydın’da da üretilmeye başlanacağının da altını çizdi.

Bazı ilçelere sordum mesela Buharkent İlçe Milli Eğitim personele bütün okulları dezenfekte ettirmekle yetinmemişler zeminleri deterjanlı suyla da yıkatmışlar.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Sezgin Aykırı aynı temizliği okulun açılmazdan bir gün önce de yapacaklarını mümkün oldukça da bu işi belli periyotlarla devam ettireceklerini söyledi.

Diğer 15 ilçede de durum Buharkent’ten pek farklı değil.

Germencik’te ise belediye salgın gündeme gelir gelmez, vakit geçirmeden okullarla birlikte bütün kamu binalarını ve halkın toplu bulunduğu mekanları dezenfekte etmiş.

BEŞ: Aynı zamanda İzleme Kurulu sözcüsü de olan Sağlık Müdürü Dr. Osman Açıkgöz ortaya konan seferberlik ruhuyla kurumların görevini eksiksiz yerine getirmesi sonucu Aydın’ı başarılı illerin ilk sırasına yerleştireceğinden bir hayli ümitli görünüyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye’de süreci en iyi yöneten bakan unvanına nasıl sahipse Aydın’da Sağlık Müdürü Dr. Osman Açıkgöz de sergilediği performansla aynı unvanı hak ediyor.

Onun “kan örneklerini gönderdiğimiz 34 vakadan pozitif çıkanı olmadı demesi” bile insanların yüreklerine su serpmeye yetti.

Dr. Osman Açıkgöz’ün süreçle ilgili sözleri ve Aydınlılardan sağlık çalışanları adına beklentileri de şöyle:

“Hedefimiz olan salgını en az vakayla atlatmak için bütün sağlık çalışanları doktoruyla, hemşiresiyle, teknisyen ve sekreteriyle 24 saat üzerinden çalışıyoruz.

Bizim vatandaşlarımızdan tek istediğimiz alınan tedbirlere azami uyarak hem kendi canlarını korumaları hem de bize yardımcı olmalarıdır.

Bizden teyidi olmayan yalan, yanlış sosyal medya haberlerine itibar etmeleri hem halkın moralini bozacak hem de bizlerin işini daha da zorlaştıracaktır.

Bilindiği üzere 14 Marttan sonra yurda dönen umreciler Bakanlık tarafından Ankara ve Konya’da karantinaya tabi tutuluyor.

Aydın’da bazı umrecilerin karantinaya alınmama nedeni yasağın yürürlüğe girdiği 14 Mart gece yarısından önce yurda giriş yapmalarıdır.

Biz yine de her ihtimale karşı bu grubu kendi hallerine bırakmış değiliz, karantina kurallarına uymalarını emniyet ve jandarma işbirliği ile ekiplerimiz devamlı izliyor. 

Materyal eksiğimizi tamamlamada ise çareyi kendi imkânlarımızı seferber etmede bulduk.

 Mesela vakanın ilk işaretleri görülür, görülmez kıymete binen maskeyi Aydın Devlet ve Atatürk Devlet Hastanelerinde kendi imkânlarımızla personelimiz üretiyor.

Hijyen birinci önceliğimizdir, dezenfekte edilmedik hastanemiz kalmadı tehlike geçene kadar da kurumlarımız periyodik olarak ilaçlanmaya devam edilecek.

Süreç kolay değil ancak her Aydınlıdan bu süreci hem kendileri hem de sağlık çalışanları adına kolaylaştırmalarını bekliyoruz, çünkü bizim için en değerli olan insanların sağlığıdır” dedi.

Sağlık Müdürü Dr. Osman Açıkgöz’un bu sözleri ve duruşu umarım herkese gerekli güven ve morali vermiştir.