Değerli Aydın Post okuyucuları, bu hafta da sizlere Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan hane halkı yurt içi turizm verilerine göre yılın ilk çeyreğinde yurt içinde ikamet eden
6 milyon 955 bin kişi seyahate çıktı. Seyahate çıkanların bir ve daha fazla geceleme kaydı ile ülke içinde yaptıkları toplam seyahat sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %4,4 artarak 8 milyon 309 bin seyahat olarak gerçekleşirken; bu çeyrek seyahate çıkanlar 62 milyon 36 bin geceleme yaptı. Ortalama geceleme sayısı 7,5 gece olan yerli turistlerin yurt içinde yaptığı seyahat harcamaları bu dönem önceki yılın aynı çeyreğine göre %49,7 artarak 6 milyar 825 milyon 164 bin TL kişisel harcamalar %4,2 ise 253 milyon 568 bin TL ise paket tur harcamaları oluşturdu. Burası çok önemli seyahat çıkış amaçlarından birincisi 50 258 bin geceleme sayısı ile en çok arkadaş ve akraba evinde kaldı. Seyahate çıkış amaçlarından ikinci sırada yüzde 15,5 ile gezi, eğlence, tatil köyü; üçüncü sırada ise % 7,4 ile sağlık yer aldı.

Anlayacağınız yerli turist isyanda. Oteller, çadır kampları, kiralık evler hepsi bu yıl el yakıyor. Gücüme giden Recai Çakır Bey’in sözüdür. Yabancı satışları daha karlı bu yüzden yerli turiste daha az yer vereceğiz. Ben de diyorum ki kendi ülkemde yerli turist neden yabancı turistlere göre daha pahalı tatil yapıyor? 26 yıllık turizmciyim bu olayı bir türlü çözemedim. Yerli turist isyanda; oteller, çadır kampları, kiralık evler, tekneler hepsi bu yıl el yakıyor.

Haziran ayında her şey dahil beş yıldızlı otele gittiğimizde gecelik kişi başı 275TL öderken aynı otelde Temmuz ve Ağustos ayında kişi başı 825TL oldu. Otellerdeki yüksek konaklama fiyatları nedeniyle çadır kamplarına yönelen tatilciler kamp yerlerindeki yüksek fiyatlarla karşılaşırken Türkiye’nin gözde tatil beldelerinde otel ve kiralık ev fiyatları gittikçe artmaya devam ediyor. Antalya’da ortalama otel konaklama fiyatı 500TL’nin üzerinde seyrederken çadır kamplarında da çadır yeri fiyatları 250TL’ye kadar çıktı. Fethiye’nin ünlü kamp alanlarından birinde çadır yeri fiyatları iki yılda %55’in üzerinde artış gösterirken başta ise bu oran 2019 yılında kişi başı 90TL’ye kiralanırken, 2021 yılında 250TL oldu. Tatil alternatifi olarak görülen günlük yazlık ev kiralamada fiyatlar el yakıyor. Bir emlak sitesi verilerine göre Muğla sınırları içinde en ucuz 2+1 günlük kiralık fiyat 500TL iken bu fiyat aylık 60 bin TL seviyelerine kadar çıkıyor. Antalya’da ise fiyat günlük 350TL aylık ise 10500TL’dir. Yıllardır bu turizm sektörünün içinde olduğum için gördüğüm manzara şu kriz fırsatçıları yabancının zararını yerli turistten çıkarıyor. Kriz fırsatçıları yine sahnede iç Pazar fiyatı %40 arttı. Türkiye’deki yerli turist yabancı turiste göre aynı otelde iki kattan daha fazla para ödüyor. Örnek mi? Bir otel aynı odalarda rezervasyon için Alman turist 6346TL’ye yerli turiste ise 15959TL’ye satıyor. İkinci otel de İngiliz turiste 33244TL, yerli turiste ise 58194TL tatil paketini satışa çıkarıyor. Aradaki farkı turizmcilerin 17 günlük tam kapanma sonrasında büyük umutlarla yeni sezona hazırlandı. Sektör Türkiye’nin ana pazarından Rusya başta olmak üzere İngiltere ve Almanya’da yaşanan gelişmeler sonrasında sezonu yerli turiste açmaya hazırlarken otellerin ve bazı online rezervasyon ve satış sitelerinin fırsata çevirdiği ortaya çıktı.

Türkiye’nin güvenli turizm programı 2021 yarısezonu içinde temel pazarlama stratejisi olarak ön plana çıkacak. Dünya’dan Türkiye’ye turist getiren uluslar arası tur operatörleri 2021 turizm sezonu için ön rezervasyon almaya başlasa da yeni sezon belirleyicilerin son dakika rezervasyon yapanların en sadık müşteri olacağı belirtiliyor. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’ne (UNWTO) göre 2020 yılının ilk sekiz ayında uluslar arası turizm %70 azalırken son çeyrekte çeşitli bölgeler başta olmak üzere durma noktasına geldi. Ancak aşı çalışmalarının ve uygulamalarının hızlanmasıyla birlikte 2021 sezonu için umutlar yeniden yeşermeye başladı. Dünya’da bir rahatlama başlayacağını ve özlenen seyahatlerin yeniden başlayacağını belirten sektör temsilcileri 2021’in tüm olumsuzluklara rağmen olumlu senaryo çiziyorlar. Belirsizliklerin devam ediyor olmasına rağmen Türkiye turizminin son dakikacı yabancı turistler ve sadık yerli müşterilerden iyi dönüşler alacağı tahmin ediliyor.

SONUÇ: Son haberlere göre turizm sezonunun uzaması tehlikede!
Türkiye turist alan ülke konumundan her an çıkabilir değerli dostlar.
Covid-19 salgınından tüm dünyada en çok zarar gören sektörlerden biri seyahat acentalarıdır. Sektörün en büyük umudunun aşılamanın yaygınlaşmasının olduğunu belirtiyorlar.
Türkiye’de ve Dünyada aşılama oranlarının düşüklüğü sektör temsilcilerinde tedirginlik oluşturuyor. YUPA TUR olarak herkesi aşı olmaya davet ediyorum. Gördüğüm kadarıyla sürecin daha da zahmetli geçeceğini gösteriyor haberler. Ne yazık ki çok hızlı yayılan delta varyantı endişelerin artmasına sebep oluyor. Aşı olma itirazları sürdükçe normalleşmeye kavuşmak uzayacak. Bu gündem ile girilen bayram sonrası turizmini nelerin beklediğini ilerleyen günlerde göreceğiz. Hem iç turizm hem dış turizm sürerken yüzbinlerce kişi tatil yapma arzusu ile yer değiştiriyor.

Dipnot: Bayramda covid-19 ile ilgili unuttuğumuz bir şey var. AŞILANMAK, AŞILANMAK, AŞILANMAK.