Barolar tarafından “Adalet Nöbeti” 21.02.2020 günü Aydın Barosu ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

19 ilin barosunun katıldığı nöbettin sloganı "çevre için nöbetteyiz" olarak belirlendi. Aydın Adalet Sarayı önünde gerçekleşen “Adalet Nöbeti”ne, Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Denizli, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Mardin, Mersin, Şanlıurfa, Tekirdağ, Van ve Yalova Barosu başkanları, yöneticileri ve avukatları katıldı.

Kızılcaköy, Kuyucular, Değirmendere, Germencik, Söke, Kuşadası ve Çine’den çevre örgütleri, Aydın Çevre ve Doğa Derneği (GERÇED), Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) ve halk yer aldı.

“Adalet Nöbeti” nasıl başladı?

Cumhuriyet gazetesine açılan davada yargılanan isimler ve tutuklu avukatlar için 6 Nisan 2017 tarihinde Adalet Nöbeti başlatıldı.

Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt "Aydın halkının jeotermallere karşı verdiği mücadeleyi tüm Türkiye biliyor. Jeotermal meselesi Aydın için hayati bir mesele. Aydın’ın inciri ve zeytini yok oluyor. Çevrenin ve doğanın korunması meselesi sadece Aydın’ın değil ülkenin de bir sıkıntısı olduğu için biz de bu nöbetin temasını çevre olarak belirledik. Aydın’ı ve çevreyi korumak için Adalet Nöbeti’ndeyiz. Son zamanlarda artan ve birçoğu ruhsatsız olan jeotermallere ve kirletilen, yok edilen çevreye dikkat çekmeliyiz" dedi.

Aydın Adalet Sarayı önünden atılan "çevre için nöbetteyiz" sloganı, dalga dalga bütün Türkiye’ye yayıldı.

Kızılcaköylü, Kuyucular ve Değirmendereli kadınlar güne imzasını attı ve çevre mücadelesinin başını yine kadınlar çekti.

Aydın’da çevre bilinci her geçen gün hızla artıyor. En önemlisi bu mücadeleye kadınlarımızın inanması ve sahiplenmesi.

Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

Artık herkes, Anayasayı, yasaları yok sayarak istediği gibi, istediği yere jeotermal enerji santrali açamayacak. Halk hakkını savunmayı öğrendi. Hukuk kuralları içerisinde haklarını sonuna kadar arayacak.

Aydın Barosu başta olmak üzere, onlarca Baro bu mücadelenin arkasında olduğunu haykırdı.

Aydın Valiliği, yasalarla belirlenen görevlerini yerine getirmeli, mevcut jeotermal enerji santralleri denetlemeli, yeni çevresel etki değerlendirmesi başvurularını titizlikle irdelemeli, yerleşim yerlerinin yanına, zeytinlik alanlara, birinci sınıf tarım ve sulama alanlarına JES kurulmasına izin vermemelidir.

Efeler Belediyesi, Germencik Belediyesi, Köşk Belediyesi ve Kuyucak Belediyesi kanunlarla belirlenen görevlerini yerine getirerek “İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı” olmayan 23 adet jeotermal enerji santralini İşyeri Açma ve Çalıştırma Yönetmeliği hükümleri uyarınca mühürlemeli ve kapatmalıdır.

Bundan sonra bütün Baroların gözünün Aydındaki çevre mücadelesinde olduğu unutulmamalıdır.