Jeotermal Elektrik Santrallerinin çevreye verdiği zararlarla ilgili olarak bugüne kadar Aydın Valiliğine, Özlem Çerçioğlu’na, Mustafa Savaş’a, AKP milletvekillerine sorduğumuz sorulara bugüne kadar bir yanıt verilmedi.

Bu sorunları halkın önünde, Aydınpost ekranlarında canlı yayında tartışma tekliflerimi kabul etmediler.

Sorun ne?

Sorun, Jeotermal Elektrik Santralleri çevreye zarar veriyor mu?

Aydın halkı tarafından da bu tartışma dillendirilmeye başlamasıyla, daha da önemlisi yerel seçim sürecine girilmesi nedeniyle herkes bunun araştırılmasını istiyor. Aydın Valileri ısrarla bunun araştırılacağını söylemelerine rağmen, bugüne kadar hiçbir şey yapılmadı.

2015 yılından beri Özlem Çerçioğlu Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı olarak JES’lerin Aydına olumsuz etkileri üzerine araştırma yapılacağını, bu konuda Belediye Meclisinden 1.500.000 TL bütçe ayrıldığını söylemesine rağmen bugüne kadar hiçbir şey yapmadı ve hiçbir şey açıklanmadı.

Bu kervana adaylığının açıklanmasından sonra Mustafa Savaş’ta katıldı.

Mustafa Savaş, 17 Ocak 2019 tarihinde yaptığı son açıklama da Jeotermal enerji Aydın'a yük olan değil Aydın'ın yükünü alan bir enerji olacağını, en kısa zamanda hazırlanacak olan bilimsel raporu kamuoyu ile paylaşılacağını, herkesin kuralına göre üretim yapacağını,

bu kaynaklardan elektrik üretirken, insan sağlığına, çevreye, havaya ve topraklarımıza zarar veriliyorsa bu oluşumun karşısında olacaklarını, jeotermal enerji santrallerinden elektrik enerjisi üretmenin kuralı neyse onun uygulanacağını, herkesin mevzuata uygun hareket edeceğini, bu konuda hassas olduklarını, kurala ve mevzuata uymayanın karşısında kendisini bulacağını, jeotermalin Aydın'a yük olmasını değil; yükünü alan bir enerji olmasını istediklerini, bu kaynağın çok yönlü kullanılacağını ifade etti.

31 Ekim 2018 tarihinde CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel imzasıyla Meclis Başkanlığı’na sunulan grup önerisiyle Aydın’daki jeotermal enerji santrallerinin (JES) çevre kirliliği oluşturup oluşturmadığı, toprak, su ve hava kirliliği üzerindeki etkilerinin araştırılması istendi. Fakat, AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildi.

Sayın Mustafa Savaş’a madem JES’lerin Aydına olumsuz etkilerinin araştırılması gerektiğine inanıyordu, neden 31.Ekim.2018 tarihinde bunun araştırılması için verilen öneriye red oyu kullandı diye sormak lazım.

Jeotermal Elektrik Santrallerinin Aydında çevreye verdiği zararlarla ilgili olarak, bugüne kadar Aydın Valiliği, ABB olarak Özlem Çerçioğlu, AKP milletvekilliği boyunca Mustafa Savaş hiçbir şey yapmamıştır!

Bu güne kadar bu sorunun araştırılmamasının hukuki sorumluluğu ilgililerin üzerindedir. Asıl sorun JES lerin Aydın’da çevreye verdiği zararların bilinmemesi değil, bilindiği halde üstünün örtülmeye çalışılmasıdır.

İşte bu aşamada Aydın Barosu sorumluluk örneği göstererek hiçbir kamu kurumunun yapamadığını yaptı.

Jeotermal Elektrik Santrallerinin Aydında çevreye verdiği zararlarla ilgili Aydın Barosu ve Türkiye Barolar Birliği 23.Şubat.2019 tarihinde “Hukuk ve Çevresel Etkileri Açısından Jeotermal Enerji” konulu bir Çevre Çalıştayı düzenleyecek.

Çalıştayda konular, dört oturumda, her yönüyle bilim insanları ve hukukçular tarafından irdelenecek.

Birinci oturumda, Büyük Menderes nehrinin kirlenme nedenleri ve su kirliliğinin boyutları,

İkinci oturumda, jeotermal elektrik santrallerinin insan ve canlı sağlığına etkileri,

Üçüncü oturumda, jeotermal elektrik santrallerinin hava, su, toprak üzerine etkileri,

Dördüncü oturumda, yaşanabilir çevre mücadelesinin hukuksal boyutu irdelenecek.

 

Aydın Barosunun ev sahipliğinde gerçekleşecek çalıştaya, TBB Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Baro Başkanları, Baroların Çevre Komisyonları katılacak. Halktan isteyen herkes bu çalıştaya katılabilecek.

Jeotermal elektrik santrallerinden doğaya salınan atıklar nedeniyle Aydının her geçen gün hızla kirlenmesi ile ilgili olarak her şeyin tartışılacağı bir toplantı olacak.

23.02.2019 günü gerçekleştirilecek toplantıdan sonra TBB Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Baro Başkanları, Baroların Çevre Komisyonları üyeleri ve katılmak isteyen herkesle birlikte “Kızılcaköy Nöbet Çadırı” ziyaret gerçekleştirilecek.

JES’lerin Aydına verdiği zararlarla ilgili olarak öğrenmek istediğiniz her şeyi bilimsel ve hukuksal gerekçeleri ile bu toplantıda öğrenebilirsiniz.

Türkiye Barolar Birliği’ne, Aydın Barosu’na ve emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum.

aydin-barosu.jpg


 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA YÜKLE!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA YÜKLE!