Milli Eğitim Bakanlığı, müfredat programını yeniledi ve Şubat ayında tartışmaya açtı. Bu müfredat programında neler yer aldı ve neler dikkat çekti?

Müfredat programına ilişkin taslakta Atatürk’e ilişkin bilgiler daraltıldı. Nasıl mı?

İlkokul 1. sınıfta Atatürk ile ilgili aktarılacak bilgiler azaltıldı. ‘Atatürk’ün hayatını bilir’ başlığında görsel ve işitsel materyallerle Atatürk’ün sadece doğum yeri, anne ve babasının adı, ölüm yeri ve Anıtkabir üzerinde durulacak. İlkokuldan itibaren sınıflar yükseldikçe aktarılan Atatürkçülük ve Atatürk’e ilişkin bilgiler de daraltıldı. Ortaokul 8. sınıfta okutulan İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde de değişiklikler var. Buna göre eski müfredatta yer alan ‘Atatürkçülük’ ile ‘Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar’ üniteleri birleştirildi, yeni müfredatta ‘Atatürkçülük ve Çağdaşlaşan Türkiye’ başlığıyla yer aldı.

Yeni müfredat programı ile İsmet İnönü başlığı kaldırıldı. Türkiye’nin 2. Dünya Savaşı’na girmemesini sağlayan İsmet İnönü’ye ortaöğretimde yer alan Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersinde yer verilmedi.

Evrim teorisi artık müfredatta yer almayacak. Liselerde biyoloji dersinde işlenilen “Hayatın Başlangıcı ve Evrim” ünitesi çıkarıldı. Bunun yerine Canlılar ve Çevre ünitesinde çevre şartlarının genetik değişimlerin sürekliliğine olan etkisi anlatılacak.

Felsefede üniteler azaltıldı. Lisede Felsefe dersinde Varlık, Ahlak, Sanat, Din, siyaset felsefesine yer verilmeyerek ünite sayısı azaltıldı. 15 Temmuz darbe girişimi “Çağdaş Felsefe” ünitesinde yer aldı.

Müfredatta İslami kimlik ve vurgu daha ön plana alındı. Türkçe, Sosyal Bilgiler, Tarih, Seçmeli Tarih Dersleri, Türk Dili ve Edebiyat derslerinde önerilen konu içeriklerinde ve kazanımlarda milliyetçi yaklaşımların yanında İslamcı geleneksel yaklaşımın abartılı, örtük ve açık bir şekilde yer aldığı eleştirileri yöneltildi.

Yeni programdaki dilde Arapça kelime ve tabir ağırlığı daha fazla yer aldı. İdeolojik ve ümmetçi referans daha belirginleşmiş durumda.

Milli Eğitim Bakanlığı bununla da yetinmedi, Haziran ayında Tebliğler Dergisi’nde yayımladığı Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgesinde değişiklik yaptı.

Anadolu ve Fen Liseleri’nde daha önce haftada bir saat olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin iki saate çıkarıldı. 9 ve 10’uncu sınıflarda üçer saat olan Biyoloji dersinin ikişer saate indirildi.

Liselerde Biyoloji ders saati 3 saatten 2 saate düşürülmüş, din dersi ise 1 saatten 2 saate çıkarılmıştır. Biyoloji dersinin 1 saati geri alınmış, din dersine eklenmiştir.

Felsefe dersinin 10. ve 11. sınıfta zorunlu yapılmıştır. Fakat , Ortaöğretimde felsefe dersi yer almamaktadır. Müfredat değişikliği üzerinden felsefe dersi, evrensel ve bilimsel bir niteliği olmayan, öğretmenlere ve öğrencilerimize değerler eğitimi olarak dayatılan bir içerik ile düzenlendiğinden felsefe dersinin içeriği fiilen boşaltılmıştır.

Bu düzenleme ile 10/11/12. sınıflarda bilim derslerinden alınan sürenin din dersine ekleneceği açıkça ifade edilmiştir.

İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi 9/10/11. sınıflarda; Tarih dersi 12.sınıflarda; Coğrafya, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji dersleri 11/12.sınıflarda; Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü dersi 10/11/12.sınıflarda ortak ders olarak yer almamaktadır. Zorunlu din dersi tüm sınıflarda ortak ders olarak yer almaktadır. (9/10/11/ 12.sınıflar)

Seçmeli Din, Ahlak ve Değerler dersi tüm sınıflarda (9/10/11/12.sınıflarda) seçmeli dersler arasında yer almaktadır.

Hemen bunun belgesini de paylaşalım.

akin-yakan.jpg

MEB yaptıkları bununla da bitmedi.

Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ile yaptığı protokolle, İmam Hatip Liselerinin kaydı müftülüklere devredildi.

Yerleştirme Esas Puanı (YEP) olmayan öğrencileri en yakın imam hatip lisesine yerleştirilmesine ilişkin uygulamasına devam eden MEB’in açık öğretim imam hatip liselerinde okuyan hafızlık öğrencilerinin örgün eğitime dönme başvurularını da müftülüklere yapması talimatını verdiği ortaya çıktı. Lise tercih sürecinin başlaması ile imam hatipler için harekete geçen MEB, imam hatip liselerine yapılacak kayıt ve nakil işlemleri kolaylaştırmaya devam ediyor. Ortaokulda Kur’an kursuna giderek hafızlık eğitimi alan ancak TEOG’a girmeyen öğrenciler için imam hatip liselerinde özel kontenjanlar ayıran MEB, Diyanet İşleri Başkanlığı ile yapılan protokoller ve projeler ile eğitime yön veriyor. MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından imam hatip liselerine gönderilen yazıda yeni döneme ilişkin kayıt kabul ve nakil işlemlerine ilişkin esaslar yer aldı. Yazıda, 8. sınıfı bitiren ve YEP puanı olmayan öğrencilerden ‘talep edenlerin’, en yakın Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne yerleştirileceği duyuruldu. 2017-2018 eğitim öğretim yılında da MEB, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı arasında yapılan protokollerle yürütülen hafızlık projesinde öğrencilerin eğitimlerine ilişkin esasları da düzenlendi. Bu kapsamda ortaokulda Kur’an kursuna giderek hafızlık eğitimi alan ancak TEOG’a girmeyen öğrencilerin hafızlık belgesi sahibi olanlar, bu programın yürütüldüğü istediği imam hatip analolu lisesine gidebilecek.

Anayasa’nın 2.maddesi ile Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğu açıkça belirlenmiştir. İktidarın bu işlem ve kararları açıkça Anayasa’nın 2.maddesine aykırıdır.

Değerlendirmeyi okurlara bırakıyorum.